Nou intent i poques concrecions. La reunió de la consellera Laura Vilagrà i el ministre Félix Bolaños ha començat quan passaven cinc minuts de les quatre de la tarda. Bolaños ha sortit a rebre Vilagrà a la porta del ministeri de Presidència, i tant l'un com l'altre s'han esforçat perquè el posat previ a la trobada es convertís en la imatge gràfica del clima en què es produïa. La consellera intentava evitar el seu perenne somriure mentre Bolaños tractava d'imprimir una expressió de cordialitat al seu rostre habitualment inexpressiu. Després de més de dues hores de reunió, Vilagrà ha explicat que ha reclamat al ministre "garanties" del govern espanyol abans de poder refer ponts. Ha advertit que encara no es pot parlar de descongelació de les relacions, però, també ha assegurat que avui s'havia fet un primer pas i ha anunciat que han acordat ja una trobada dels presidents, Pere Aragonès i Pedro Sánchez, abans de l'estiu.

La consellera ha fet la roda de premsa a la delegació del Govern de la Generalitat a Madrid, mentre Bolaños ha retardat la seva intervenció per no tapar el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que compareixia des de Brussel·les. La principal conclusió que ha destacat Vilagrà és què han acordat "treballar aquestes garanties i unes noves condicions de confiança mínima", que s'han de materialitzar en "fets concrets", perquè "sense confiança no hi ha relació possible".

Entre aquests "fets concrets", s'ha referit a la desjudicialització del procés polític independentista, ha mostrat la preocupació per la revisió dels indults per part del Suprem, i ha insistit en la necessitat d'acabar amb els centenars de causes obertes contra membres del moviment independentista, entre els quals dos consellers del Govern. Vilagrà s'ha referit a l'informe del socialista letó Boriss Cilevics que va aprovar fa un any el Consell d'Europa i que ahir es va avaluar en aquest organisme, i ha recordat que aquest text reclama la necessitat d'acabar amb les euroordres, de impulsar un diàleg polític més intens i de modificar el codi penal per reformar els delictes de rebel·lió i sedició.

Pel que fa la trobada entre els presidents ha apuntat que la voluntat és que se celebri abans de vacances. Ha assegurat que no s'ha concretat ni la data ni el lloc on s'ha de celebrar, però ha apuntat que quan es convoqui s'hauran posat ja damunt la taula algunes de les garanties que reclama el Govern.

 

Resultats en setmanes

"No hi ha motius per parlar descongelació o normalització perquè cal abans garanties prèvies per reprendre un diàleg fluid i honest. No hem parlat de normalització encara. Espero resultats en les pròximes setmanes", ha assegurat Vilagrà, a més d'insistir que aquesta reunió no ha estat una nova oportunitat per al govern de Pedro Sánchez, sinó una nova oportunitat a la política.

Amb tot, no ha amagat que la reunió d'avui ha aconseguit una valoració més positiva que la darrera trobada que va mantenir amb Bolaños, fa dos mesos poc després d'esclatar l'escàndol de l'espionatge amb Pegasus. En aquella ocasió va parlar de decepció per les explicacions del ministre, que va titllar d'insuficients, i va advertir de conseqüències greus. Durant aquest temps, les relacions entre els dos executius han estat congelades, segons el Govern, mentre que la Moncloa assegura que en cap moment han quedat interrompudes.

Vilagrà, que s'ha referit també als incompliments en infraestructures, ha lamentat que les relacions entre els dos governs no poden continuar, i ha subratllat que la recuperació del diàleg no parteix de zero, atès que avui fa un any que es van aprovar els indults.

 

Retret als socis

Mentre els dos polítics estaven reunits al ministeri, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha insistit a criticar la trobada que, segons ha dit, serveix per "blanquejar" Pedro Sánchez i el CatalanGate. Aquest dimarts els socis de Govern ja van retreure que no havien estat prèviament informats de la reunió.

"De debò ho pensen que som aquí per blanquejar la repressió? Som aquí per acabar amb la repressió i resoldre el conflicte polític per vies democràtiques", ha replicat Vilagrà.