Planeges anar molt a la platja aquest estiu? Doncs aprofita el bon sol que farà per posar-te moreno o morena en un tres i no res. Ara bé, si tens pocs dies de platja, segur que t'interessa saber com posar-te moreno ràpid.

De part de la Gandula, la secció estiuenca d'ElNacional.cat, aquí tens trucs, consells i suggeriments que t'ajudaran. Però, abans d'exposar-te els 8 passos, una advertència: cada pell és un món, i pot ser que els trucs llistats a continuació siguin perjudicials per a tu. Cuida la teva pell, prova a poc a poc un pas abans d'anar al següent, o acudeix a un dermatòleg o especialista perquè et doni un assessorament professional.

👙 On és legal fer topless a Catalunya i on no?

Com posar-se morena o moreno ràpid: 8 trucs efectius

1. Utilitza crema solar amb un FPS de 30

El Factor de Protecció Solar o FPS representa el temps màxim en què pots estar exposat al sol sense arribar a cremar-te. A més FPS, més protegida està la teva pell. Ara bé, si vols posar-te moreno o morena ràpid, el portal de salut Healthline recomana utilitzar crema solar amb 30 de FPS. Aquest tipus de protecció és prou forta com per protegir-te dels rajos UVA i UVB (ultraviolat A i B respectivament) i, alhora, no obstaculitza les teves intencions de posar la teva pell morena amb més rapidesa. I és que un FPS elevat garanteix més protecció, cert, però també impedeix que et posis moreno/a a la velocitat desitjada.

Assegura't per això de cobrir tot el teu cos amb crema solar, i que no se t'ocorri utilitzar oli bronzejador que no inclogui protecció solar. Així mateix, si notes que t'has cremat després d'estar una estona al sol amb Factor 30, fes servir una crema amb un FPS més elevat: la salut de la teva pell és molt més important que la velocitat amb què et posaràs moreno.

2. Dona temps a la teva pell per crear melanina

La melanina és un pigment la funció principal del qual és protegir la teva pell dels efectes de la radiació ultraviolada de la llum solar. I també és la clau per posar-se moreno. Veuràs: cada vegada que t'exposes al sol, la teva pell activa la síntesi de melanina perquè aquesta eviti que la teva pell es cremi. És aquest procés de creació de melanina la que provoca que la teva pell s'enfosqueixi. I ara ve la dada important: tot cos té un límit diari de creació de melanina, que sol estar entre la franja de les 2-3 hores.

Així que si et quedes més de 3 hores exposat al sol, no només no et posaràs més moreno, sinó que posaràs la teva pell al perill dels efectes dels rajos ultraviolat, ja que el teu cos s'ha quedat sense pigment protector. La clau consisteix en la dosificació: pren el sol un parell d'hores, que serà més o menys quan la teva pell no pugui generar més melanina. Després, espera l'endemà per repetir el procés. Si fas aquesta pràctica diàriament, et posaràs moreno sense posar en perill la teva pell i sense perdre més temps del necessari.

3. Pren aliments o suplements amb β-carotè

El β-carotè o betacarotè és un pigment que es converteix en vitamina A quan el teu cos el processa. Segons explica la Natural Medicines Comprehensive Database (O Base Exhaustiva de Dades de Medicaments Naturals), el betacarotè ajuda a disminuir el risc de cremades solars. I, el més important, segons explica Marko Lens, doctor especialitzat en càncer, també ajuda el teu cos a generar més melanina: "Cap loció o crema que t'apliquis en la pell t'ajudarà a millorar la producció de melanina", explica aquest especialista per a Cosmopolitan, "però un suplement diari de 25 grams de betacarotè sí que et pot ajudar.

Això no significa que podràs estar menys temps prenent el sol, però, com la melanina millora les defenses naturals de la pell contra els rajos ultraviolats, de retruc millora l'habilitat de la mateixa per posar-se morena". Si no et fan gràcia els suplements, pots prendre aliments amb grans dosis d'aquest pigment com pastanagues (tant cuita com crua), pebrots, moniatos, carbasses i verdures de color verd fosca (com espinacs, dents de lleó, bledes o bròcoli).

4. Elegeix sàviament el teu moment del dia per posar-te moreno/a

El sol normalment pega més fort entre el migdia i les 3 de la tarda. Així que, si el teu objectiu és posar-te moreno/a ràpid, aquesta és la teva franja ideal per prendre el sol. Ara bé: no es recomana que realitzis aquest mètode si resulta que tens una pell molt sensible. Els rajos del sol del migdia són tan forts que la teva pell pot cremar-se fàcilment si no la protegeixes adequadament.

A més, augmentaran les possibilitats que tinguis càncer de pell. Tens la pell sensible o no et vols arriscar? No passa res: el segon millor moment del dia per prendre el sol és precisament a partir de les 3 de la tarda. No et posaràs moreno gaire ràpid, però notaràs resultats més immediats que si prens el sol de bon matí o quan ja són les 5 de la tarda.

Dona a la platja Max Unsplash
Dona en la platja / Foto: Max / Unsplash

5. Prepara la teva pell abans de prendre el sol

Una vegada més, el portal especialitzat en salut Healthline recomana que et preparessis una mica abans d'exposar-te a l'astre rei. En concret, una de les millors maneres de posar-te moreno o morena ràpid consisteix a exfoliar-te abans. L'exfoliació és un procés que ajuda a eliminar cèl·lules morts de la pell, i anteposar la pell més saludable i fresca. Precisament aquesta pell saludable és més llesta i preparada per absorbir els rajos de sol. Això sí: no et passis amb aquest procés. Els experts no recomanen més d'una exfoliació a la setmana; excedir-se pot irritar la pell i, com a conseqüència, l'exposició als rajos del sol poden fer-la malbé amb més facilitat.

6. Canvia regularment de posició

Quan estiguis prenent el sol, imagina que ets un pollastre a l'ast. Sí, has llegit bé: un pollastre a l'ast. No, ens hem tornat bojos. Què fa un bon pollastre a l'ast abans de ser venut els diumenges? Doncs donar voltes sense parar perquè totes les seves parts quedin equitativament bé fetes. Doncs el mateix amb la teva pell: mentre prens el sol, cada 20 minuts o així, gira una mica el teu cos perquè els rajos impactin una altra zona de la pell. Moltes persones obliden el detall d'anar movent-se regularment i això és un error.

Queden excessivament morenes en una sola part del seu cos mentre que les altres coses segueixen com abans. El contrast queda estrany. Una bona tàctica que recomana el site WikiHow consisteix a girar 1/4 de cos cada mitja hora. Comences exposant la teva esquena al sol, després et gires fins a quedar de costat, en acabat exposes el teu tors i finalment el costat que queda. En 2 hores hauràs donat una oportunitat a tota la teva pell per posar-se moreno.

7. Cobreix-te (estratègicament)

Per posar-te moreno, no sempre has d'estar exposat al sol. I és que una bona retirada estratègica a temps pot fer-te guanyar la batalla. Per exemple, Frank Schwanke, especialista en dermatologia, explica a Cosmopolitan que és recomanable descansar de tant en quan mentre prens el sol. "Els descansos ajudaran a reduir la intensitat dels rajos ultraviolats i el risc de cremar-te. Amb això, la teva pell es mantindrà saludable i serà més fàcil que es posi morena".

Una altra tàctica similar consisteix a prendre precaucions i cobrir-te amb roba o amb accessoris algunes parts del teu cos que o bé s'han cremat prèviament amb el sol o bé saps que es posen roges amb molta facilitat. Per exemple, és habitual que el cap es cremi ràpid, per molta crema que et posis. Si et passa això, cobreix-la amb un barret de palla, per exemple.

8. Pren aliments que t'ajudin a protegir-te del sol

Els aliments amb betacarotè no són els únics que et poden donar un cop de mà en la teva estratègia de posar-te moreno més ràpid. Hi ha menjars, per exemple, que et poden ajudar a millorar el licopè, un poderós antioxidant que protegeix les teves cèl·lules del dany, les de la pell incloses. Pots trobar licopè en tomàquets, síndries, taronges vermelles, albercocs, gavarreres... Després hi ha aliments amb efecte antiinflamatori que t'ajuden a calmar la teva pell després que aquesta hagi estat exposada al sol durant molt temps.

Dos bons exemples són el sushi i el te verd. Precisament la dermatòloga Samantha Bunting explica per a Cosmopolitan que a ella, quan vol posar-se morena, li encanta prendre sushi per menjar i després rematar la jugada amb una mica de te verd. I de postres? Què et semblaria una mica de xocolata negra? És un aliment a vessar de flavonoides, que t'ajuden a protegir-te de les cremades de pell. O també pots optar per un cafè; la cafeïna ajuda a reduir el risc de tenir càncer de pell. "Recomano prendre un exprés abans d'anar a la platja", recomana la dermatòloga Bunting.

Ara que ja saps com posar-se moreno o morena ràpid, t'entren ganes d'anar-te'n a la platja? Genial, però recorda protegir-te de les cremades solars. Apunta també totes aquelles coses que poden fer que et caigui una multa a la platja, i descobreix si és legal dormir en alguna (o no).