Difícilment hi ha un millor pla d’estiu que passar la nit davant el mar sota les estrelles. Però, és legal dormir a platja? A Catalunya la legislació és molt restrictiva en aquest sentit per tal de protegir el medi ambient, però hi ha algunes excepcions. T’expliquem tots els detalls a la Gandula, la secció estiuenca d'ElNacional.cat!

Es pot acampar a la platja? 

Per norma general, l’acampada a la costa està prohibida. Tot i que en el passat molts municipis ho permetien, la normativa cada cop és més proteccionista i restrictiva amb l’objectiu de protegir el litoral. Aquesta prohibició contempla tant la instal·lació de tendes de campanya com de vehicles o remolcs habitables en tot el domini públic.

En alguns casos, els municipis poden concedir autorització per acampar, però es tracta d’un cas molt poc comú. Els criteris que se segueixen per a concedir aquest permís són l’activitat que es tingui intenció de realitzar, com i qui, però obtenir-ho és gairebé impossible. 

Dormir amb un sac de dormir a la platja

Pel que fa a dormir amb un sac o directament sobre la sorra, la normativa no és tan concreta. Dependrà de l’Ajuntament determinar si és legal dormir a la platja d'aquest forma, però la gran majoria no ho permeten. En primer lloc, per la seguretat de la persona, ja que pot ser perillós perquè es poden produir robatoris o agressions i perquè poden ocasionar greus incidents en les feines de neteja de les platges. I, en segon lloc, per l’impacte mediambiental que pot tenir. Per tant, bona part dels municipis poden multar les persones que decideixin dormir a la platja. 

Estacionar a la platja 

En canvi, hi ha bastants consistoris que permeten estacionar furgonetes i autocaravanes a la costa sempre que es compleixi la normativa. Es considera que una autocaravana està estacionada i no acampada sempre que ocupi la mateixa superfície aturada que en marxa i, en el cas de la costa, estigui respectant la distància al mar que marca la Llei de Costes. 

Si estan estacionades, els usuaris poden menjar i dormir dins de l'autocaravana i posar falques per anivellar el vehicle, així com elevar el sostre o obrir claraboies, però el que no es pot fer és excedir el perímetre del vehicle. És a dir, no es pot treure la taula a fora o altres objectes al voltant. Tampoc no es permet realitzar abocaments de fluids ni emetre sorolls molestos.

A la Gandula tenim altres articles que abasten el costat legal de la platja. Per exemple, t'expliquem coses que poden fer que et caigui una multa mentre ets a la platja, o en un altre article t'aclarim la situació de la legalitat del topless.