Un equip de científics de la Universitat de Newcastle, al Regne Unit, ha analitzat eldany que la llum visible i infraroja pot causar a la nostra pell. Els efectes perjudicials de l'exposició als raigs de sol estan ben documentats, d'allà la recomanació d'ús de protectors solars per protegir la pell contra la perillosa radiació ultraviolada (UV).

Tanmateix, aquests experts han demostrat científicament que aquests raigs no són els únics que poden penetrar profundament a la pell, ja que la llum visible i la infraroja també pot fer malbé les nostres cèl·lules. La investigació ha estat publicada per The FASEB Journal, i conclou que és beneficiós per a l'antienvelliment protegir la nostra pell contra els tres tipus de raigs.

Sol

En l'estudi, també s'ha descobert que la pell és sensible no només a les longituds d'ona ultraviolada, visible i infraroja, sinó també a la seva interacció amb la llum solar. Això significa que cada una d'elles causa efectes, però aquests són encara més grans quan es combinen.

La primera és la que causa més dany, però la seva potència augmenta dramàticament quan estan juntes. Durant l'estudi, es va analitzar si els llums ultraviolat, visible i infraroig d'un llum solar, que imitava la llum solar natural, tenia algun efecte sobre els marcadors de mal a les cèl·lules de la pell dels adults.

Els científics van descobrir que les cèl·lules de la capa superior de la pell (queratinòcits) van resultar fetes malbé per la llum ultraviolada, però no pel pack complet que inclou també la visible i infraroja. Tanmateix, les cèl·lules de la capa dèrmica més profunda (fibroblastos) sí que van ser fetes malbé pels raigs ultraviolat com s'esperava, però l'impacte va ser encara més gran quan van combinar les tres.

Dona platja

Sens dubte, aquest estudi pot resultar d'avís per a tots els fabricants de protectors solars, perquè revela informació important perquè la protecció per a la pell de les persones sigui encara més completa. La llum visible i infraroja no causen cremades solars i és veritat que encara no existeix cap estudi que la vinculi directament amb un risc més gran de tenir càncer de pell. Però això no significa que no pugui estar causant dany a les nostres cèl·lules, com demostra aquesta investigació.

Segons han anunciat els científics de la Universitat de Newcastle, continuaran realitzant més investigacions sobre això per comprendre el mecanisme de l'efecte sinèrgic de la llum combinada dels rajos ultraviolats, visibles i infrarojos, a més d'analitzar per què els fibroblastos dèrmics més profunds són més sensibles que els queratinòcits epidèrmics de la capa superior.

I al marge dels fotoprotectors, aquest estudi manifesta la necessitat de continuar protegint-nos de forma exhaustiva davant el sol, limitant l'exposició a les hores de primeres hores del matí i últimes de la tarda en l'època estiuenca.