Les pastanagues són riques en vitamines, minerals i antioxidants. Com a part d'una dieta equilibrada poden ajudar a afavorir la funció immunològica, reduir el risc d'alguns tipus de càncer i promoure la cicatrització de ferides i la salut digestiva.

Les vitamines, els minerals i la fibra són part essencial de les pastanagues. També són una bona font d'antioxidants. Els antioxidants són nutrients presents als aliments d'origen vegetal. Ajuden el cos a eliminar els radicals lliures, molècules inestables que poden causar dany cel·lular si s'acumulen en excés al cos.

A continuació veurem en què poden ajudar en concret la salut les pastanagues.

Vista

Les pastanagues contenen vitamina A, i una deficiència de vitamina A pot provocar xeroftàlmia, una malaltia ocular progressiva. La xeroftàlmia pot causar ceguesa nocturna o dificultat per veure quan els nivells de llum són baixos. A més, la falta de vitamina A és una de les principals causes prevenibles de ceguesa en els nens.

Les pastanagues també contenen els antioxidants luteïna i zeaxantina, i la combinació dels dos pot ajudar a prevenir la degeneració macular relacionada amb l'edat, un tipus de pèrdua de la visió.

Càncer

Massa radicals lliures al cos poden augmentar el risc de diversos tipus de càncer. Els efectes antioxidants dels carotenoides dietètics poden reduir aquest risc. La luteïna i la zeaxantina són dos exemples d'aquests carotenoides. La vitamina A i el betacarotè també poden ser beneficiosos.

Control de la diabetis

Els carbohidrats representen al voltant del 10% del pes d'una pastanaga, aproximadament la meitat del contingut de carbohidrats en una pastanaga és sucre i un terç és fibra.

Tant les pastanagues bullides com les crues tenen un índex glucèmic sota. Això significa que és poc probable que desencadenin un pic de sucre a la sang. Consumir una dieta alta en fibra també pot ajudar a prevenir el desenvolupament de diabetis tipus 2.

Taula|Post amb pastanaguesPressió arterial i salut cardiovascular

Una de les recomanacions nutricionals habituals és la d'ingerir menys sodi i més aliments que continguin potassi, com les pastanagues. El potassi ajuda a relaxar els vasos sanguinis, la qual cosa redueix el risc de pressió arterial alta i altres problemes cardiovasculars. Una pastanaga mitjana proporciona al voltant del 4 % de les necessitats diàries de potassi d'una persona.

Funció immune

Un altre antioxidant que proporcionen les pastanagues és la vitamina C. Portar una dieta equilibrada que proporcioni la quantitat adequada de vitamina C pot ajudar a recolzar la capacitat del cos per combatre malalties i infeccions i mantenir una bona salut en general. La vitamina A que té la pastanaga també juga un paper fonamental en la regulació de les funcions immunitàries.

Salut òssia

Les pastanagues contenen vitamina K i petites quantitats de calci i fòsfor. Tots aquests contribueixen a la salut òssia i poden ajudar a prevenir l'osteoporosi.

La vitamina C de les pastanagues també contribueix a la producció de col·lagen. El col·lagen és un component clau del teixit connectiu i és essencial per a la curació de ferides i per mantenir el cos saludable.