L'exfoliació és un procés natural de la pell que consisteix en l'eliminació de les cèl·lules mortes de l'epidermis. Però de forma externa podem contribuir a accelerar-la perquè tingui un millor aspecte. Els nostres hàbits diaris, com la neteja per eliminar el maquillatge, el greix i la brutícia superficial que s'acumula en el transcurs del dia o els tònics i les hidratants són beneficioses, però no exerceixen una acció tan consistent com ho fa un exfoliant.

Existeixen dos tipus, els exfoliants físics i exfoliants químics. Els primers funcionen eliminant físicament les cèl·lules amb agents netejadors visibles. Poden contenir partícules molt fines que, quan es freguen sobre la pell, ajuden a eliminar les cèl·lules mortes per un efecte d'arrossegament. Es pot exfoliar utilitzant un raspall de neteja, un guant, un dispositiu de microdermoabrasió a casa o només els tous dels dits. Augmenta la circulació sanguínia i li dona a la teva pell un aspecte més lluminós i brillant.

Màscara d'argilaL'exfoliació consisteix a eliminar les cèl·lules mortes de l'epidermis

Els exfoliants químics, d'altra banda, funcionen dissolent les cèl·lules mortes de la pell amb àcid. Hi ha dos àcids principals a la categoria d'exfoliants químics: alfa hidroxiácidos (AHA) i beta hidroxiácidos (BHA). Els AHA, com l'àcid glicòlic, el més comú, funcionen interrompent el vincle entre les cèl·lules mortes de la pell perquè siguin fàcils d'eliminar. Els AHA són solubles en aigua, la qual cosa significa que poden travessar els fol·licles grassos per penetrar profundament a la pell. Els BHA són solubles en greix, per això són una bona opció per a pells grasses i persones amb pell propensa a l'acne. En aquest cas, el més popular és l'àcid salicílic.

També existeixen productes que combinen ambdós àcids, els objectius dels quals són l'emblanquiment de la pell i eliminació de les taques, reduir l'aparença dels porus, suavitzar les línies fines i les arrugues i fins i tot millorar els brots d'acne.

És important saber que en el cas dels físics no s'han d'utilitzar diàriament. Cal humitejar el rostre i després aplicar una quantitat de la mida d'una moneda. Fer massatges a la pell amb moviments circulars i després esbandir amb aigua. Alguns productes aconsellen deixar actuar durant 30 segons o un minut abans de netejar la pell. Els exfoliants químics, generalment són tractaments que s'apliquen sense necessitat d'aclarir, llevat que siguin un píling o una màscara. En alguns casos, han de ser aplicats per professionals.

Exfoliación professionalNo totes les exfoliacions han de ser dutes a terme per un mateix, sinó que de vegades s'ha de recórrer a professionals

En qualsevol cas, després del seu ús és bo aplicar-se una crema hidratant i altres productes per a la cura de la pell a sobre per aprofitar el benefici d'una penetració més important en haver-se eliminat les cèl·lules mortes. Però també cal tenir clar que cal protegir la pell, sobretot del sol, perquè es torna més sensible, fonamentalment en el cas dels pílings químics.

Així mateix, és aconsellable consultar amb un dermatòleg perquè, encara que l'exfoliació generalment es tolera bé, no sempre és adequada per a les persones amb patologies com l'acne inflamatòria o la rosàcia, perquè poden empitjorar aquestes condicions.