Un tomàquet mitjà proporciona només 22 calories i uns 5 grams de carbohidrats. Però del que sí que va bé servit és de nutrients i de beneficis per a la salut. I encara que els països mediterranis tenen aquest fruit molt incorporat en les seves dietes, no tothom li treu el profit que val la pena. Per això, a continuació veurem quins avantatges ens proporcionen els tomàquets.

Protegeixen el cor

Els tomàquets contenen un antioxidant anomenat licopè, que és el que li confereix el seu característic color vermell. Els nivells més alts de licopè a la sang estan relacionats amb taxes de mortalitat més baixes per a les persones amb síndrome metabòlica, un grup de factors de risc que augmenten les possibilitats de desenvolupar malalties cardíaques, diabetis i accidents cerebrovasculars.

Milloren la vista

El licopè també és bo per als ulls, com també ho són la luteïna i el betacarotè, presents en el tomàquet. Cuiden la visió i protegeixen contra les afeccions oculars, incloses les cataractes i la degeneració macular.

Una gran font de vitamines

Quan mengem un sol tomàquet, el nostre organisme rep al voltant d'un 40 % de la vitamina C diària recomanada. Però, així mateix, el tomàquet compta amb vitamina A, protectora del sistema immune, la vista i la pell, així com vitamina K, que protegeix els ossos i potassi, un nutrient important per al cor i els músculs.

Peces de tomàquet : Unsplash
Peces de tomàquet / Unsplash

Milloren la salut digestiva

El líquid i la fibra dels tomàquets actuen contra el restrenyiment. Tot i això, cal tenir en compte que per a algunes persones l'acidesa dels tomàquets cuits pot provocar reflux i indigestió.

Protegeixen la salut de la pell

Els tomàquets augmenten la producció del pro col·lagen, una molècula que li dona a la pell la seva estructura i la manté ferma i jove. Els científics creuen que el licopè en els tomàquets és la clau.

Afavoreixen el control de la diabetis

Els tomàquets poden ser un aliment protector per a les persones amb diabetis tipus 2 perquè afavoreixen una disminució en la peroxidació lipídica, una reacció en cadena en la que substàncies anomenades radicals lliures ataquen el greix i provoquen danys que augmenten el risc de malalties del cor. Això és particularment important, perquè la diabetis duplica el risc d'accident cerebrovascular i l'atac al cor.

Protegeixen contra el càncer

Són diversos els estudis que han trobat vincles entre el compost estrella licopè i una menor incidència de càncer de pròstata, ovari, pulmó i estómac.