En ple mes d’agost les platges estan plenes de gom a gom. Existeixen algunes llegendes urbanes sobre què es pot fer i què no a la platja. El sentit comú és sempre la millor recepta, però t’expliquem, en aquest article de la Gandula d'ElNacional.catvuit coses que potser no sabies que estaven prohibides i que et poden comportar una multa, des dels 700 fins als 3.000 euros.  

👙 On és legal fer topless a Catalunya i on no?

🛒 Que no te la colin amb les rebaixes d’estiu: què poden fer i què no les botigues?

  • Prohibit cuinar o fer foc. Si bé sí que està permès menjar a la platja o portar neveres o taules, el que no es pot fer és foc, per exemple, amb un càmping gas. Tampoc es poden fer fogueres, amb l’única excepció del dia Sant Joan.
  • Animals. Per molt que sigui una pràctica comuna, està prohibida l’entrada d’animals domèstics a la majoria de platges d’arreu del país, amb l’excepció dels gossos pigalls o els utilitzats per a activitats autoritzades, com les de salvament. La normativa depèn de cada municipi: en alguns la prohibició es manté tot l'any, mentre que d’altres en limiten l’horari o l’època. També hi ha platges on l’accés dels animals està permés.
  • No es poden fer servir gels, xampús o detergents, ni al mar ni a les dutxes. En aquest sentit, tampoc es poden netejar utensilis. 
  • Fer les teves necessitats. Tot i que sigui una pràctica ben difícil de controlar, queda prohibit per llei orinar o defecar tant dins com fora de l’aigua. 
  • Pel que fa al soroll, depèn dels ajuntaments, però cal tenir en compte que molts prohibeixen l’ús d’altaveus per no molestar la resta d’usuaris.
  • Jugar. Com en el cas anterior, cada municipi té una normativa respecte  jugar a la platja. En alguns només es pot fer a les zones habilitades o amb permís, mentre que a d’altres el joc lliure.
  • Sense fum. Tot i que abans hi havia més disparitat segons la platja, darrerament la tendència és clara: no deixar fumar a la sorra.
  • Prohibida la venda ambulant. A grans trets, està prohibit vendre a la sorra. Tanmateix, pot variar en funció de les ordenances de cada municipi, ja que algunes permeten sempre que hi hagi una parada per cada 200 metres lineals i el venedor disposi d'una llicència.

Què t'ha semblat aquest vídeo/article de la Gandula? Si voleu més curiositats, us recomanem descobrir, per exemple, els objectes que us podeu emportar d'una habitació d'hotel, els llocs fora de Catalunya on no sabies que es parlava català, o un repàs a museus interessants de Barcelona.