L'exposició al sol no només té efectes beneficiosos, sinó que pot provocar-nos cremades solars que porten conseqüències el mateix dia i també a llarg termini. Però... què són exactament aquestes cremades solars? I quin és el millor tractament per a aquestes? Et posem al dia sobre aquest article de la Gandula, la secció estiuenca d'ElNacional.cat. Tot i que recorda que, en cas de situació urgent, és millor que acudeixis ràpidament a un metge o especialista.

🐶 Els gossos, els gats i la calor: com ajudar la teva mascota a combatre el tòrrid estiu?

🍈 Recepta: com fer una sopa de meló freda i refrescant per combatre la calor

Què són les cremades solars?

Exposar-se en excés a la llum ultraviolada (UV) provoca inflamacions a la pell en forma de cremades, que desgraciadament també poden acabar redundant en problemes més seriosos com un càncer de pell. Però les bones notícies són que les conseqüències de les cremades solars són fàcils d'aturar. Si ens cremem amb el sol, existeixen mesures per reduir el dolor que provoquen, la incomoditat que comporten durant els dies següents a haver-se cremat i, fins i tot, danys en el futur.

Braç cremat

El cos es protegeix dels rajos UV augmentant la producció de melanina, el pigment fosc que contribueix que la pell es torni més fosca. Allò a què diem bronzejat. Tanmateix, la melanina només pot protegir al cos d'una certa quantitat de llum ultraviolada. Massa exposició a aquesta llum, fa que la pell s'acabi cremant.

Així, en unes quantes hores, la pell es torna vermella, dolorosa i calenta al tacte. A més, quan les cremades solars són greus, es formen butllofes i podem fins i tot patir mals de cap i febre. També, i independentment del tipus de pell que tingui, una persona pot sentir una sensació d'ardor en l'àrea i patir dolor extrem, nàusees i vòmits.

El millor tractament per les cremades solars

El primer pas per un bon tractament per les cremades solares és buscar un alleujament ràpid i no deixar que el dolor ens faci efecte sense posar-li remei. El primer que s'ha de fer és retirar-se del sol i posar-se en un lloc fresc. A partir d'allà, és adequat remullar unes tovalloles en aigua freda i col·locar-les sobre l'àrea cremada pel sol.

No s'ha d'oblidar la hidratació. I per a això, convé estendre sobre la zona lesionada un producte que contingui àloe vera i així prevenir la sequedat. Per cap concepte no s'han de rebentar les butllofes, ja que no fa sinó retardar el procés curatiu i augmentar el risc d'infecció. Si es creï necessari, prendre una pastilla d'ibuprofèn, no està de més.

També s'aconsella consultar amb un farmacèutic sobre si és procedent aplicar-se una crema d'hidrocortisona de baixa dosi que pot ajudar a reduir la inflor i el dolor de la cremada solar. Així mateix, no s'ha d'oblidar que per mantenir-se ben hidratat cal anar bevent aigua amb regularitat. Finalment, a l'hora d'ajeure's ve bé empolvorar pólvora de talc dels llençols del llit per a així evitar que es peguin a la pell.

Esquena cremada

En el cas que es trenqui una butllofa, cal netejar l'àrea suaument amb aigua i sabó, aplicar crema antibacteriana i protegir la zona amb un apòsit humit o una gasa. Si apareix febre i es vomita, o si deixa de suar, cal buscar ajuda metgessa. Aquests poden ser signes de cop de calor, que poden ser potencialment mortals si no reben tractament.

T'ha entrat calor en llegir aquest article? Normal! Per sort, tenim articles de la Gandula més refrescants. Per exemple, una recepta per fer sopa de meló freda o un recopilatori dels millors gelats de Barcelona. Segur que en llegir-los t'oblides una estona de les cremades solars.