Segons va transcorrent l'estiu, anem comprovant que és igual que passem per una onada de calor o a poc més de vint graus, la major part de la població fa la major part de la vida al carrer buscant la llum del sol. I més encara aquest any en què ens ha tocat passar la primavera confinats a casa.

Però com sempre, l'exposició al sol no només té efectes beneficiosos sinó que pot provocar-nos cremades solars que porten conseqüències el mateix dia i també a llarg termini.

Exposar-se en excés a la llum ultraviolada (UV) provoca inflamacions a la pell en forma de cremades, que desgraciadament també poden acabar redundant en problemes més seriosos com un càncer de pell. Però les bones notícies són que les conseqüències de les cremades són fàcils d'aturar. Si ens cremem amb el sol, existeixen mesures per reduir el dolor que provoquen, la incomoditat que comporten durant els dies següents a haver-se cremat i, fins i tot, danys en el futur.

Braç cremat

El cos es protegeix dels rajos UV augmentant la producció de melanina, el pigment fosc que contribueix que la pell es torni més fosca. Allò a què diem bronzejat. Tanmateix, la melanina només pot protegir al cos d'una certa quantitat de llum ultraviolada. Massa exposició a aquesta llum, fa que la pell s'acabi cremant.

Així, en unes quantes hores, la pell es torna vermella, dolorosa i calenta al tacte. A més, quan les cremades solars són greus, es formen butllofes i podem fins i tot patir mals de cap i febre. També, i independentment del tipus de pell que tingui, una persona pot sentir una sensació d'ardor en l'àrea i patir dolor extrem, nàusees i vòmits.

Com alleujar els símptomes

Si ens hem cremat, és convenient buscar un alleujament ràpid i no deixar que el dolor ens faci efecte sense posar-li remei. El primer que s'ha de fer és retirar-se del sol i posar-se en un lloc fresc. A partir d'allà, és adequat remullar unes tovalloles en aigua freda i col·locar-les sobre l'àrea cremada pel sol.

No s'ha d'oblidar la hidratació. I per a això, convé estendre sobre la zona lesionada un producte que contingui àloe vera i així prevenir la sequedat. Sota cap concepte no s'han de rebentar les butllofes, ja que no fa sinó retardar el procés curatiu i augmentar el risc d'infecció. Si es creï necessari, prendre una pastilla d'ibuprofèn, no està de més.

També s'aconsella consultar amb un farmacèutic sobre si és procedent aplicar-se una crema d'hidrocortisona de baixa dosi que pot ajudar a reduir la inflor i el dolor. Així mateix, no s'ha d'oblidar que per mantenir-se ben hidratat cal anar bevent aigua amb regularitat. Finalment, a l'hora d'ajeure's ve bé empolvorar pólvora de talc dels llençols del llit per a així evitar que es peguin a la pell.

Esquena cremada

En el cas que es trenqui una butllofa, cal netejar l'àrea suaument amb aigua i sabó, aplicar crema antibacteriana i protegir la zona amb un apòsit humit o una gasa. Si apareix febre i es vomita, o si deixa de suar, cal buscar ajuda metgessa. Aquests poden ser signes de cop de calor, que poden ser potencialment mortals si no reben tractament.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat