La diada de Sant Jordi 2022 ha començat amb la il·lusió compartida de floristes i llibreters després de dos anys sense poder celebrar un dia del llibre com cal. Com cada any, la cita literària deixa també la llista dels llibres més venuts de Sant Jordi 2022, un rànquing que anirem actualitzant en aquesta mateixa pàgina tan bon punt es facin públiques les noves dades del Gremi de Editores.

Aquest és el primer any en què la mascareta no és obligatòria i les signatures de llibres tornen a les parades i les llibreries sense cap mena de restricció des de 2019, i tant el Gremi de Llibreters com el Gremi de Floristes preveuen que les vendes siguin similars a aquell Sant Jordi en què les pandèmies només existien als llibres d'història.

🌹 Sant Jordi 2022, en directe: última hora de la diada del 23 d'abril
 

Llista completa dels llibres més venuts de Sant Jordi 2022

*dades pendents de l'actualització del Gremi d'Editors el 23 d'abril

Segons Libridata, l'estudi setmanal del Gremi d'Editors que analitza quins llibres són els més venuts a Catalunya —a partir de 150 punts de venda entre llibreries i grans superfícies—, Empar Moliner i Toni Cruanyes podrien liderar les vendes en ficció i no ficció respectivament, ja que són els llibres més venuts en català de la setmana de l'11 al 17 d'abril. Tot i que encara no se sap qui liderarà les llistes a final del dia, aquestes dades podrien ser una guia per conèixer quins seran els llibres més venuts en acabar la jornada. Des d'ElNacional.cat anirem actualitzant la informació a mesura que surtin les dades oficials. 

📚 Llibres Sant Jordi 2022: recomanacions i totes les novetats editorials de l'any
 

✍🏼 Signatures de Sant Jordi 2022: Horaris i lloc de les firmes el 23 d'abril

1
Llibres de ficció
Els 5 més venuts en català
Llibres més venuts de Sant Jordi 2022: Tota la llista
1. Benvolguda (Columna)
Empar Moliner

Una novel·la sobre la vulnerabilitat de l’amor matrimonial, la drogodependència de la maternitat i la caducitat de la vida artística. A BenvolgudaEmpar Moliner exhibeix el seu talent literari en un relat commovedor i inoblidable sobre l’amistat, el pas del temps, el perdó i la cruesa secreta, mai explicada i sempre suavitzada, del climateri. El llibre que va guanyar el Premi Ramon Llull

2. El monstre de Santa Helena (La Campana)
Albert Sánchez Piñol

Després de ser derrotat a Waterloo, Napoleó Bonaparte va ser portat a Santa Helena, un illot de roca a milers de quilòmetres de la costa més propera. Fins allà s'embarquen François-Rene de Chateaubriand i la seva amant, Delphine Sabran, per posar a prova el seu amor superant dos grans obstacles: una gran distància i un gran adversari, com han fet les parelles més cèlebres de la història. 

3. ​Mamut (Club Editor)
Eva Baltasar

La protagonista és una noia arcaica atrapada en la vida moderna. El seu hàbitat és la ciutat, on treballa per viure; vol ser mare i per això es veu obligada a acostar-se als homes. ¿Com resistir-se al formigueig humà si el teu instint és de caçador solitari? Però tot canvia quan abandona la ciutat i es converteix en la propietària d'una casa aïllada. Baltasar signa una novel·la sobre les nafres de la societat contemporània. 

4. Quan s'esborren les paraules (Columna)
Rafael Nadal

Quan s’esborren les paraules les coses perden el seu nom i deixen d’existir; aleshores a l’autor només li queda escriure aquestes pàgines sobre la baba Montserrat, amb l’esperança que cada cop que algú les llegeixi, posi en marxa les històries que s’hi expliquen i faci reviure un a un els seus protagonistes. Un relat que no amaga la nostàlgia per un temps que s’acaba, però que omple d’humor i de tendresa un temps que tot just comença.

5. Junil a les terres dels bàrbars (Club Editor)
Joan-Lluís Lluís

Guanyadora del premi Òmnium Cultural a millor novel·la, Junil a les terres dels bàrbars és una gran novel·la d’aventures, un viatge  en què la poesia, la llengua i la traducció són el motor de l’acció. L'heroïna d'aquesta història, la Junil, fuig a peu amb tres esclaus després de la mort del seu pare. El temps és el principi de l’era cristiana; el lloc, una marca de l’Imperi romà. Què diuen els estranys amb qui topen? Què volen? A mesura que avancen, l’afany de caminar eclipsa la por i s’encomana a d’altres fugitius.

🟠 Llibres recomanats per Sant Jordi 2022: la selecció de Revers
 

6. Morir-ne disset (Proa)
Sergi Belbel 

Ernest Calvo, fill d’una família immigrant vinguda del sud d’Espanya, neix i creix en una ciutat industrial del Vallès Occidental, en la qual s’integra com el més català dels catalans. Mentre va relatant, amb nostàlgia i humor, la seva infantesa i la seva joventut —en què descobreix una cultura i una llengua que el fascinen i l’inquieten alhora—, es confessa autor d’una sèrie d’assassinats comesos entre el període que va del cop d’estat de febrer de 1981 fins als Jocs Olímpics de Barcelona del 92. Diuen d'ell ser un relat confessional divertidíssim.

7. El vol de l'estel (Salamandra)
Laetitia Colombani

Després del drama que ha dinamitat la seva existència, Léna decideix deixar-ho tot i emprèn un viatge al golf de Bengala. Un dia, a punt d'ofegar-se arrossegada pel corrent, Léna sobreviu miraculosament gràcies a l'avís d'una nena petita que no parla i la intervenció de la Xarxa Brigade, un grup femení d'autodefensa que s'entrenava pels voltants. Què amaga el silenci de la petita? Quina és la seva història?

8. Terres mortes (Anagrama)
Núria Bendicho

La mort violenta d’en Joan és l’inici d’aquesta no­vel·la que descabdella la història d’una nissaga maleïda. Ha estat un tret per l’esquena en un ca­salot aïllat on només hi viu la família. Qui de tots ells ha pogut ser? Tot i no guanyar, el jurat del 5è Premi Anagrama de Novel·la va recomanar la publicació de la primera novel·la de Núria Bendicho.

2
Llibres de no-ficció
Els 5 més venuts en català
Llibres més venuts de Sant Jordi 2022: Tota la llista
1. La vall de la llum (Destino)
Toni Cruanyes

Premi Josep Pla 2022, el llibre del periodista de TV3 és un retrat íntim, lúcid i precís. La Vall de la Llum, un poble de canyes, vent i fang, es desperta a la modernitat a través de les vivències amb què una família pagesa s’obre pas en un món que es transforma molt de pressa. Un relat verídic però escrit com una novel·la, amb un alt contingut dramàtic i evocador. "Un homenatge a una generació sencera d’homes i dones que van sobreviure a una guerra quan eren nens i que ara han hagut de fer front a la pandèmia des de la residència geriàtrica", diu l'autor.

2. L'alegria de viure (Univers)
Sílvia Soler

Sílvia Soler recull en aquest volum un seguit d'estampes llamineres, plenes de sal de mar i de llum d'estiu. Les cases on ha viscut, les persones que ha conegut, els records plaents de la memòria particular que configuren un mapa personal que és el seu però que podria molt bé ser el nostre. Un llibre ple de postals de felicitat de la pròpia autora i el seu entorn. 

3. Crims; Llum a la foscor (La Campana)
Carles Porta

L'última novetat editorial de Carles Porta continua alimentant el fenomen de Crims. Deu relats més —alguns que ja hem escoltat o vist a la ràdio o la tele— amb les històries més fosques de la nostra societat, explicades amb una narrativa intrigant que enganxa. Ideal pels fanàtics del true crime: un llibre per continuar posant llum a la foscor. 

4. Manual d'adoctrinament de l'escola catalana (Bridge)
Òscar Dalmau

Aquest llibre és el manual definitiu per ajudar els mestres a adoctrinar l'alumnat de les escoles catalanes. L'autor ha manipulat sense escrúpols textos i dibuixos de llibres infantils ­—publicats fa més de cinquanta anys per l'editorial La Galera—­ amb l'objectiu d'ensinistrar les criatures i guiar-les en el noble art de servir la causa catalana.

5. Tots els colors del negre (La Campana)
Jordi Borràs

Jordi Borràs és un dels periodistes que més ha seguit l'extrema dreta a tot Europa, i sens dubte un dels que més en sap. A Tots els colors del negre; l'extrema dreta a l'Europa del segle XXI, volca el resultat de tots els anys de feina i compromís investigant l'ultra dreta a peu de carrer. És una crònica viva i vibrant en clau catalana i de dimensió europea, una investigació periodística de primera magnitud i sense ficció de lectura àgil i necessària per entendre l’abast del perill que tenim a sobre.

6. Vèncer la por. Vida de Gabriel Ferrater (Edicions 62)
Jordi Amat

En l’Any Gabriel Ferrater, en el que es compleixen 100 del seu naixement i 50 de la seva mort, Jordi Amat firma una biografia narrativa d’aquesta figura brillant. Poeta revolucionari, lector excel·lent, professor atípic i baula clau per a la reincorporació del sistema literari català a la modernitat, Ferrater ja era un mite per als que el van conèixer, i es va convertir en una llegenda després del seu suïcidi anunciat.

7. Rússia, l'escenari més gran del món (Ara Llibres)
Manel Alías

El periodista Manel Alías és el primer corresponsal de TV3 i Catalunya Ràdio a Moscou. Durant tots aquests anys de notícies i reportatges, ha recorregut la immensitat de Rússia recollint històries extraordinàries que no cabien en una crònica, però que ajuden a entendre el país en la seva complexitat. L'autor rastreja amb olfacte de reporter els grans temes que singularitzen aquest país de guerra i poesia, però també els fets quotidians més propers, els que afecten els seus veïns i a ell mateix.

3
Llibres de ficció
Els 5 més venuts en castellà
Llibres més venuts de Sant Jordi 2022: Tota la llista
1. Roma soy yo (Ediciones B)
Santiago Posteguillo

La verdadera història de l'emperador Juli Cèsar, que vint segles després continua bategant. L'autor combina rigor històric amb una capacitat narrativa extraordinària, aconseguint que el lector se submergeixi en les batalles i pugui caminar els carrers més perillosos del món mentre una xarxa de sicaris s'hi passeja, viure la gran història d'amor de Juli Cèsar i Cornèlia —la seva primera esposa— o entendre, en definitiva, com van ser els orígens de l'home rere el mite. 

2. El libro negro de las horas (Planeta)
Eva García Sáenz de Urtui

Vitoria, 2022. L'exinspector Unai López de Ayala —àlies Kraken— rep una trucada anònima que canviarà el que creu saber del seu passat familiar: té només una setmana per trobar el llegendari Libro Negro de las Horas, una joia bibliogràfica exclusiva i, sinó, la seva mare morirà. Però resulta que la seva mare no pot sagnar ni ser segrestada perquè fa quaranta anys que va morir. Com és possible? Una novel·la trepidant i intrigant a parts iguals.

3. El mapa de los anhelos (Planeta)
Alice Kellen

Imagina que estàs destinada a salvar a la teva germana, però al final ella mor i la raó de la teva existència s'esvaeix. Això és el que li ocorre a Grace Peterson, la noia que sempre s'ha sentit invisible, la que mai ha sortit de Nebraska, la que col·lecciona paraules i veu passar els dies refugiada en la monotonia.

4. Violeta (Plaza & Janés)
Isabel Allende

La destacada escriptora xilena concentra la seva nova novel·la en un viatge temporal fascinant, ajuntant els moments històrics més rellevants del segle XX. Des de 1920, amb la grip espanyola, fins la pandèmia del 2020, la vida de la protagonista, la Violeta, serà protagonista directa de molt més que la història de tot un segle: la lluita pels drets de la dona, l'auge i caiguda dels tirans i dues pandèmies.

5. Cauterio (Anagrama)
Lucía Lijtmaer

Lucía Lijtmaer regala una novel·la rodona sobre la fugida del dolor com a forma de supervivència i la rebel·lió davant els rols de gènere contemporanis. A partir de l'encreuament de la vida de dues dones diferents que viuen en segles diferents, l'autora crea paral·lelismes que ens fan preguntar per què totes dues protagonistes han decidit allunyar-se d'allò que coneixen per començar de zero.

 

🎲 Grossa de Sant Jordi 2022: així serà el sorteig
 

6. El castillo de Barbazul (Tusquets)
Javier Cercas

El castillo de Barbazul acaba de desemmascarar les novel·les de la Terra Alta como el que són: el projecte literari més ambiciós de Javier Cercas. Anys després del que va passar a Independencia, el policia Melchor Marín ha deixat la placa i treballa com a bibliotecari mentre viu amb la seva filla Cosette, que ja és adolescent. Després de saber que el seu pare li va ocultar com va morir la mare i marxar indignada a Mallorca, deixa de contestar els missatges i les trucades. I Melchor, convençut que li ha passat alguna cosa, es planta a l'illa per buscar-la.

7. La Bestia (Planeta)
Carmen Mola

El premi Planeta 2021 és una novel·la impactant, un thriller frenètic. El Madrid de 1834 viu la pesta i el còlera, però també hi ha un altre fet que horroritza els seus habitants: apareixen cadàvers desmembrats de nenes que ningú reclama. Tots els rumors apunten a una Bèstia, un ser que ningú ha vist mai però a qui tots temen.

8. El peligro de estar cuerda (Seix Barral)
Rosa Montero

Partint de la seva experiència personal i de la lectura de llibres de psicologia, neurociència, literatura i memòries de grans autors de diferents disciplines creatives, Rosa Montero crea el seu propi estudi apassionant sobre els vincles entre creativitat i inestabilitat mental. L'autora comparteix, també, la seva experiència personal de com va viure en directe, i durant anys, molt a prop de la bogeria.

4
Llibres de no ficció
Els 5 més venuts en castellà
Llibres més venuts de Sant Jordi 2022: Tota la llista
1. Por si las voces vuelven (Planeta)
Ángel Martín

"Fa uns anys em vaig trencar per complet. Tant com perquè m'haguessin de lligar al llit d'un hospital psiquiàtric per evitar que pogués fer-me mal". El testimoni d'Ángel Martín és imprescindible per la bogeria, el que suposa perdre's a un mateix i l'haver-se de reconstruir des de zero. Una història vitalista que atrapa des de la primera línia.

2. Cómo hacer que te pasen cosas buenas (Espasa)
Marian Rojas Estape

Des del punt de vista científic, psicològic i humà, la doctora Marian Rojas Estape ofereix al lector una reflexió profunda i plena de consells sobre l'aplicació de les nostres pròpies capacitats i la motivació per tenir una existència plena i feliç. És possible optimitzar algunes zones del cervell? En què repercuteix fixar-se metes i objectius a la vida o posar en marxa la intel·ligència emocional?

3. Muerte contada por un sapiens a un neandertal (Alfaguara)
Juan José Millás i Juan Luis Arsuaga

Després de La vida contada por un sapiens a un neandertal, torna el tándem Millás-Arsuaga per sorprendre al lector amb temes com la mort, l'eternitat, la longevitat, la malaltia, l'envelliment, la selecció natural, la mort programada i la supervivència. Humor, biologia, natura, vida... i dos personatges fascinants: el sàpiens i el neandertal.

4. Verdades a la cara (Navona)
Pablo Iglesias

Un relat sobre els episodis més rellevants de la vida política i personal de l'autor, en uns anys salvatges —com confessa ell mateix en el subtítol— que el van arribar a posicionar a la vicepresidència del govern espanyol. Un testimoni que comença amb la descripció de l'assetjament que van patir ell i la seva família a casa seva i que continua abordant episodis mai explicats, com la gestió de la pandèmia, la relació amb Iñigo Errejón, el pas de Podem pel govern i la construcció d'una nova direcció en les converses amb ERC o Bildu.

5. Florentino Pérez, el poder de palco (Akal)
Fonsi Loaiza

El president del Reial Madrid i ACS va passar d'agafar una empresa en fallida i ser un empleat de la família March a controlar autopistes, serveis de dependència, i fins i tot guarderies. Qui és Florentino i quina influència té? Un llibre que posa llum i ombres a una de les figures més mediàtiques de l'actualitat.

6. Encuentra tu persona vitamina (Espasa)
Marian Rojas Estape

Per què hi ha persones que ens fan patir i altres que ens generen confiança? Perquè hi ha persones que ens reconforten amb només mirar-les? Per què hi ha gent que té tendència a establir relacions doloroses, tòxiques i complicades? Estimem de la mateixa manera que ens estimen? Aquestes i moltes més preguntes són el pal de paller d'aquest llibre, que ens impulsa a trobar aquelles persones que ens fan la vida molt més fàcil i feliç.

7. Hábitos atómicos (Diana)
James Clear

L'autor és un reconegut expert en hàbits, i la seva tesi és que el canvi real ve del resultat de moltes petites decisions: per exemple, fer dues flexions al dia, aixecar-se cinc minuts abans o fer una trucada telefònica curta a algú. Defensa que no cal canviar grans coses per anar fent passes endavant. Canvis que ell etiqueta com "hàbits atòmics", que poc a poc ens fan aspirar a més.

5
Llibres infantils/juvenils
Els 3 més venuts en català
Llibres més venuts de Sant Jordi 2022: Tota la llista
1. Catalanament (Montena)
La incorrecta
2. La princesa, el drac i el cavaller desarmat (El cep i la nansa)
Joan Turu
3. La meravellosa i horripilant casa de la iaia (Combel)
Meritxell Martí i Xavier Salomó
4. La colla dels 11 (Animallibres)
Rocío Bonilla
5. Bitmax & Co. Garfunkel en directe! (Combel)
Jaume Copons i Lliana Fortuny
6
Llibres infantils/juvenils
Els 3 més venuts en castellà
Llibres més venuts de Sant Jordi 2022: Tota la llista
1. Las perrerías de Mike 1. Mikecrack y la estrella maldita (Mr Ediciones)
Mikecrack
2. Antes de diciembre
Joana Marcús
3. El semen mola (pero necesitas saber cómo funciona) (Montena)
Anna Salvia Ribera i Cristina Torrón
4. Yosoyplex y la pirámide maldita (Montena)
Yosoyplex
5. Trilogia Fuego 1. Ciudades de humo (Crossbooks)
Joana Marcus
6. Boulevard (Montena)
Flor M. Salvador