"Una gran festa de país, en què tothom sortirà al carrer", aquesta és la previsió que la presidenta del Gremi de Llibreters de Catalunya, Maria Carme Ferrer, ha fet d'aquest Sant Jordi 2022, en l'acte organitzat avui per la Cambra del Llibre de Catalunya per explicar com serà aquest pròxim 23 d'abril. Així, llibreters, editors i distribuïdors creuen que aquest Sant Jordi no només serà el del retorn a la normalitat prepandèmica, sinó una edició de les més massives i rellevants de la història. A Barcelona, on s'estrena una "superilla" literària que esponjarà la celebració al centre de la ciutat, hi haurà rècord de parades: més de 300, 170 de les quals amb signatures d'autors. Aquest nou model ha vingut per quedar-se, ha pronosticat el president de la Cambra del Llibre, Patrici Tixis. Altres ciutats com Badalona, Lleida, Terrassa, Girona i Lleida opten també per adoptar (o mantenir) el model d'espais propis per als professionals del llibre i la flor. La previsió de venda de llibres és similar a la del 2019, abans de la pandèmia. El sector diu que enguany la cita pot ser "històrica", tant pel volum de participació als carrers, com per la venda de llibres, com pel nou "model" que estrena la ciutat de Barcelona amb la "superilla literària" al centre. "No hi ha antecedents, fem quelcom nou, però esperem que sigui almenys com el 2019, i si pot ser una mica més millor", ha reflexionat Patrici Tixis aquest dimecres. El 2019 es van vendre 1.600.000 llibres i el sector va facturar 22 milions d'euros, per Sant Jordi.

📚 Llibres Sant Jordi 2022: 25 recomanacions i totes les novetats editorials de l'any

Les novetats del Sant Jordi 2022

El sector ha donat els darrers detalls de com transcorrerà el Sant Jordi, que enguany s'escau en dissabte. La gran novetat és "l'esponjament" de la mobilitat i la distribució de parades al centre de Barcelona, amb l'anomenada "superilla literària" que tallarà –gairebé- tot el trànsit rodat dins d'un perímetre que tanquen la Diagonal i Gran Via, Balmes i Pau Claris, amb el Passeig de Gràcia com el gran eix comercial.

En aquesta artèria i també en els carrers transversals (menys Aragó i València, on sí que circularan vehicles) s'hi ubicaran les parades professionals de llibreries i floristes. En canvi, Rambla de Catalunya deixarà de ser territori de llibreries i parades de flors, i passarà a ser espai per a les entitats del districte (entre les quals evidentment hi pot haver alguna llibreria).

c7d0ccb0 4e66 470f 8d22 11dfe793019f
Acte de presentació de Sant Jordi 2022 organitzat per la Cambra del Llibre de Catalunya. Foto: Pau Cortina / ACN

En total, dins d'aquesta zona perimetrada hi haurà 200 de les 300 parades que enguany es disposaran a Barcelona (un rècord, que supera de llarg les 240 que hi va haver el 2019). Més enllà d'aquesta zona, hi haurà 12 espais professionals més repartits en 7 districtes (com ja ve passant els últims anys): A Ciutat Vella, la Plaça Reial torna a ser protagonista en detriment de la Rambla (enguany ocupada per entitats de Ciutat Vella i només al tram de Canaletes hi haurà parades d'algunes llibreries de la zona), com també el Passeig Lluís Companys. Enllaçant amb aquesta via, el Passeig de Sant Joan aglutinarà tota l'oferta de llibre il·lustrat, còmic i literatura infantil i juvenil, en convivència amb parades i activitats de les entitats del barri.

A la resta de la ciutat, els punts neuràlgics seran a Sant Andreu, Gràcia, Les Corts, Poble Nou i Sarrià. En total, gairebé 300 parades, de les quals 170 amb signatures d'autors i 103 parades dels establiments (en aquest sentit, llibreries i floristes trauran parada davant del seu local també el dia 22, si ho volen).

Grossa Sant Jordi 2022: Així serà el sorteig

Més mobilitat

La coincidència de la diada amb un dissabte fa pensar en una jornada amb molta més mobilitat i desplaçaments que de costum, tant pel que fa a barcelonins desplaçats al territori, com a la inversa. En qualsevol cas, fora de Barcelona es preveu igualment un Sant Jordi més massiu que els últims anys i amb diverses ciutats mitjanes i grans adoptant o repetint el model d'espais diferenciats per a professionals de llibreries i floristes, estrenat l'any passat per raó de la pandèmia però que sembla cridat a consolidar-se per com descongestiona i afavoreix el passeig dels vianants.

EuropaPress 1254868 diada sant jordi 2019 rambla catalunya
Barcelona viurà un Sant Jordi 2022 de rècord amb més de 300 parades. Foto: EuropaPress

Són els casos de les ciutats de Girona (que repeteix a la Copa –La Devesa-, enguany amb més parades i capacitat d'assistència), Tarragona (La Rambla), Lleida, Terrassa, Mataró, Banyoles o Badalona.