Sant Jordi 2023 ja és aquí! La diada del 23 d'abril d'enguany torna per fer-nos gaudir del dia més bonic de l'any a Catalunya i ens sorprendrà encara més que els darrers anys amb l'ampliació de la superilla literària i tots els esdeveniments que tindran lloc durant la jornada. En aquest dia de tradició, gairebé sempre acabem comprant alguna novetat literària per a la nostra parella, família o amics. Però, pot ser que tanta quantitat de llibres et faci anar una mica perdut, Aquí tens una selecció de recomanacions de llibres de Sant Jordi 2023. 

🌹 Sant Jordi 2023: com serà el 23 d'abril a Catalunya?
 

✍🏻 Signatures de Sant Jordi 2023: Horaris i lloc de les firmes el 23 d'abril
 

Ambient Sant Jordi parades 2019 Sergi Alcàzar
Foto: Sergi Alcàzar

Aquests són els llibres de Sant Jordi 2023 recomanats

  • 32 de març (Univers) — Xavier Bosch

Torna Xavier Bosch amb una de les novel·les més esperades de l'any, un volum de més de 500 pàgines que s'emmarca a finals del 2008 per fer una mirada al passat. La protagonista és la Barbara, una venedora de drets literaris internacionals que s'instal·la a casa de la seva àvia, la Margaux, a París com a refugi per deixar enrere una mala experiència. Un dia un convidat apareixerà de sobte i emprendran un viatge per descobrir els secrets de la mamie Margaux, una travessia que els durà fins l'ocupació alemanya de la Segona Guerra Mundial.

  • Materials de construcció (Edicions del Periscopi) — Eider Rodríguez

Un home reposa inert en un llit d’hospital després d’haver patit un ictus. Una dona l’observa mentre es comença a qüestionar els fonaments emocionals sobre els quals s’ha construït la identitat. Així comença aquesta novel·la sobre una filla que analitza la relació que ha tingut amb el seu pare alcohòlic i imperfecte però amb molta humanitat. Eider Rodriguez reviu en aquest text personal i íntim l’origen de la seva educació sentimental. 

  • Les nostres mares (Proa) — Gemma Ruiz

Amb Les nostres mares, Gemma Ruiz va guanyar el Premi Sant Jordi el passat desembre. L'escriptora i periodista fa un retrat de les dones que ens van criar i dels somnis que van deixar enrere en un món pensat exclusivament pels homes. Les protagonistes de la novel·la, nascudes durant la dictadura, no poden desplegar el seu talent ni escollir què volen fer amb la seva vida, però lluny de resignar-se, amb sororitat i alegria, s'atreveixen a desafiar el pes de la casa i del patriarcat. Un homenatge a la generació de les nostres mares, que van renunciar a moltes coses perquè la seva descendència tingués una oportunitat.

📚 Llibres recomanats per Sant Jordi 2023: la selecció de Revers
 

  • Demà, i demà, i demà (Edicions del Periscopi) — Gabrielle Zevin

Una novel·la que enganxa més que les llaminadures i que parla de l'amistat com a sentiment universal, que no vol dir fàcil. Gabrielle Zevin s'ha convertit en un fenomen amb Demà, i demà, i demà explicant la relació fraternal de la Sadie i en Sam, que es coneixen en un hospital de petits i els uneix un vincle que durarà més de 20 anys. El rerefons són els videojocs, un món sovint estereotipat que a la novel·la cobra una força inexplicable i fantàstica. 

gabrielle zevin pau cortina acn
L'autora Gabrielle Zevin. Foto: Pau Cortina (ACN)
  • Profecia (Edicions de 1984) — Raül Garrigasait

La trama principal és la d’una invasió de senglars a Barcelona que obliga a una reacció de l’Ajuntament, que encarrega a un professor que gestioni la plaga. Històries de profetes i la fascinació per unes bèsties indòmites: amb aquests dos elements (i molts més), Profecia crea una atmosfera única, fosca però també carregada d’humor i d’energia. Raül Garrigasait ha teixit un nou llibre que parla de la força fecunda que hi ha en les coses que no dominem. 

  • El Quixot al Congo (Columna) — Xavier Aldekoa

Seguint la saga iniciada amb Oceà Àfrica (Ara Llibres, 2017) i proseguida amb Fills del Nil (Ara llibres, 2017) i Indestructibles (Grup62, 2019), el periodista i corresponsal de La Vanguardia a l'Àfrica ha publicat enguany El Quixot al Congo, una transcripció aventurera i fidel de la seva particular odissea pel riu Congo, el més gros de l'Àfrica Central, que connecta 9 països de la regió al llarg dels seus 4.700 kilòmetres de llargària. La nova entrega de Xavier Aldekoa és una obra gairebé pedagògica, instructiva, emotiva i addictiva, però sobretot un exercici periodístic imperdible.

  • Consum preferent (Anagrama) — Andrea Genovart

L'Alba té gairebé trenta anys i la fatiga mental d'haver de viure en una Barcelona contemporània que representa tot el que la seva generació tem: la precarietat, la sobreexposició i la necessitat gairebé imperiosa de definir-se i posicionar-se constantment. Consum preferent és un llibre frenètic, amb un estil curiós i enfadat, que representa perfectament el cansament dels millennials (i també el de molta altra gent que fuig de l'etiqueta generacional). Es tracta de la primera novel·la d'Andrea Genovart, amb la que va guanyar el Premi Llibres Anagrama el passat gener.

  • Crims: Pecats capitals (La Campana) — Carles Porta

A aquestes alçades, el fenomen de Crims no necessita gaires paraules. Com ja ens té acostumats cada Sant Jordi, l'experiència audiovisual i literària liderada per Carles Porta torna enguany en forma de llibre amb Pecats capitals, un recopilatori de casos que tenen un vincle amb algun dels 7 pecats capitals: la supèrbia, l'avarícia, la luxúria, la gola, la ira, l'enveja i la mandra. Entre les seves pàgines s'hi troben casos com el de Febamar, el segrest de la Mélodie Nakachian o el crim de l'Esclat.

  • Fortuna (Edicions del Periscopi) — Hernán Díaz

La nova novel·la d'Hernán Díaz ens fa un retrat del capitalisme, les classes socials i la cobdícia, una radiografia del poder contemporani i de la manipulació en benefici del propi interès. Fortuna s'ubica a la Nova York de principis del segle XX, en un món en què la riquesa es mescla amb la xafarderia i les versions contradictòries. Un llibre que, al final, acaba parlant de les desigualtats i que ha estat molt ben valorada per tota la crítica.

Entrevista Marc Artigau, escriptor / Foto: Pau de la Calle
Marc Artigau ha publicat la novel·la Aurora. / Foto: Pau de la Calle
  • Aurora (Destino) — Marc Artigau

El nou llibre de Marc Artigau és una obra brillant, plena de personatges que fan de difícil oblidar. La història se centra en l'Àngel i una vida que sempre ha quedat lligada a l'Aurora, una figura que li ha fet sentir les millors sensacions del món però que també l'ha precipitat al més àcid dels malestars. Una novel·la, en realitat, que parla de l'incest. L'autor barceloní, guanyador del premi Josep Pla el 2019, signa així una obra impregnada de secrets opressius per posar-nos entre les cordes dels límits de les lleis humanes. 

  • La possibilitat de dir-ne casa (Proa) — Marta Orriols

Marta Orriols torna amb una novel·la particular que per la seva elaboració minuciosa ha comptat amb el testimoni de la periodista i corresponsal Txell Feixas. I és que, precisament, La possibilitat de dir-ne casa narra la tornada d'una reportera que torna a Barcelona després de gairebé 20 anys treballant a l'estranger. Un retrat d'una professió apassionant i esgotadora alhora que és el teló de fons del creixement, els dubtes i les lluites de la protagonista, que haurà de fer front a la necessitat de pertànyer a alguna banda.

 

👾 Feliç Sant Jordi 2023: els 5 GIFs que necessites per desitjar una bona diada
 

  • La mestra i la Bèstia (Anagrama) — Imma Monsó

Una altra autora que segurament serà protagonista aquest Sant Jordi és Imma Monsó. L'escriptora ha tornat a l'arena amb La mestra i la Bèstia, una novel·la que mescla humor i intel·ligència. Ens traslladem al setembre del 1962, en plena dictadura, quan una jove mestra de vocació dubtosa i escassa capacitat de comunicació oral arriba a la seva primera plaça en una escola del Pirineu ribagorçà. Allà tot el que creu conèixer haurà de ser agafat amb pinces, i descobrirà que no n’hi ha prou amb la discreció i l’afabilitat perquè una comunitat ens deixi en pau.

  • París érem nosaltres (Columna) — Andreu Claret

Andreu Claret i Casadessús va ser un dels fundadors d'Esquerra Republicana, emprenedor i figura clau en l'entramat polític de l'exili català, i Andreu Claret fill il·lustra la dimensió històrica i personal de la seva figura paterna (i també materna) a partir d'un munt de situacions rocambolesques que gairebé semblen tretes d'una novel·la d'aventures: va sobreviure a l'exili a França, va ser assessor de Pau Casals i es va convertir en un nom rellevant a casa nostra. Amb aquesta novel·la, Claret va rebre el Premi Ramon Llull 2023.

  • Reflexions sobre cinema (Columna) — Quentin Tarantino

Un dels cineastes més aclamats dels últims temps arriba enguany amb la seva biografia, que gira al voltant de tota una vida dedicada al setè art. Es tracta de la primera obra de no-ficció de Tarantino, un llibre entretingut i d'una perversa intel·ligència que també es mescla amb la seva part més íntima i personal. Reflexions sobre cinema és, alhora, crítica cinematogràfica i teoria del cinema, un meravellós reportatge literari i unes memòries excepcionals, a l’altura de clàssics del gènere com Hitchcock i Truffaut o Buñuel.

  • Aliades (Ara Llibres) — Txell Feixas

La periodista Txell Feixas ens torna a regalar per aquest Sant Jordi una història de lluita, superació, esperança i valentia liderat per dones i un capità. Al camp de refugiats de Xatila, al Líban, la creació d'un equip de bàsquet femení per apartar les nenes d’un destí dramàtic ple de maltractaments, drogues i crims va ser vist des dels inicis per la corresponsal, i una dècada més tard de la seva creació, Feixas torna al camp per retrobar-se amb en Majdi i les jugadores.

  • Tothom a la meva família ha matat algú (Columna) — Benjamin Stevenson

A l’Ernie Cunningham no li han agradat mai les reunions familiars. Potser el fet que la seva família no li ha perdonat que denunciés el seu germà Michael per un assassinat. Però quan tornen a reunir-se tots plegats, els plans de calma tampoc sortiran com s'esperaven després de trobar un cadàver a prop de l'hotel on s'allotgen. Una novel·la negra original i molt divertida.

Més llibres de Sant Jordi 2023

Sens dubte, d'obres literaries n'hi han moltes i cadascú tindrà els seus propis gustos. Si vols trobar més recomanacions de llibres de Sant Jordi 2023, te n'hem preparat moltes més! Aquí ten deixem un par per a que et facis una idea:

🟠 7 llibres convertits en sèries que poden sorprendre aquest Sant Jordi 2023
 

🟠 5 llibres per conquerir l'esperit dels millennials aquest Sant Jordi 2023