Aquest Sant Jordi 2022, el primer que es viurà en plena normalitat després d'un parell d'anys a mitges tintes, llibreries i parades estaran plenes a vessar de les moltes novetats literàries que han anat sorgint en els últims mesos. El protagonisme també recaurà en les noves veus catalanes que han tret llibre l'últim any, en el munt de signatures que s'han organitzat en molts punts de Barcelona o en la superilla literària que s'inaugurarà al centre de la ciutat i que té previst quedar-se en les properes edicions de la diada. Hi haurà molts llibres en les més de 6.000 parades que hi haurà a la ciutat i encara més llistes de recomanacions, però cap tan intransferible com aquesta: la tria de llibres que han fet els col·laboradors d'aquesta secció. 

🌹 Sant Jordi 2022, en directe: última hora de la diada del 23 d'abril

1
L'estiu que comença
Sílvia Soler
Llibres recomanats per Sant Jordi 2022: la selecció de Revers

L'estiu que comença (Planeta), que va guanyar el Premi Ramon Llull l'any 2013, recull els 50 anys de vida de la Júlia Reig i l'Andreu Balart, vinculats abans de néixer per l'amistat de les seves mares i entestats a sentir-se lliures d'un destí que sembla voler unir-los. La Sílvia Soler és una escriptora amb una capacitat fascinant per traslladar el lector a espais concrets, tan emocionals com físics. A mí, en aquest cas, em porta contínuament a aquell jardí amb la taula parada per Sant Joan on m’hi voldria quedar a viure, generant una nostàlgia d’una vida que no és la meva, però que aconsegueix fer-me sentir que ho és, alegrant-me pels bons moments dels personatges i arribant a la llàgrima quan en perdem algun. Una delícia dolça i amarga.

Recomanat per: Jan Romaní

estiu comenca

2
Cruïlles
Jonathan Franzen
Llibres recomanats per Sant Jordi 2022: la selecció de Revers

Franzen i la gran novel·la americana. Un binomi que dècades després del seu primer llibre segueix funcionant a tota màquina. A Cruïlles (Empúries), Jonathan Franzen torna a disseccionar de forma brillant una nissaga familiar, colant-se a través dels seus secrets i de les seves escletxes. 700 pàgines de relat minuciós on s’exploren els ressentiments covats, les ferides de l’orgull i la tensió entre alliberar-se i pertànyer dels Hildebrandt. Tot, en l’escenari del Chicago suburbà dels anys 70 i amb la presència flotant de la contracultura, la religió i la moral.

Recomanat per: Adrià Puértolas

cruilles jonathan franzen

3
El hombre sin rostro
Masha Gessen
Llibres recomanats per Sant Jordi 2022: la selecció de Revers

Com ha arribat Putin a ser el president de Rússia amb la popularitat més alta? El hombre sin rostro: El sorprendente ascenso de Vladímir Putin (Debate, 2012), no és nou, però la seva autora, Masha Gessen, recull molt bé com l'exagent del KGB va anar escalant posicions fins a convertir-se en el líder del país. Gessen, guanyadora del National Book Award de No Ficció l'any 2017, ha viscut aquesta història de primera mà, amb les amenaces, l'assassinat, l'exili i les misterioses desaparicions de molts amics i col·legues. Malgrat tot, no ha desistit i va aconseguir escriure aquest llibre. S'han fet molts perfils i bibliografies no autoritzades del president rus, però el context actual, amb la guerra a Ucraïna, demanda el rigor de Gessen. Per a mi, un dels millors per comprendre millor al mandatari. Des de l'adeu (i el caos) de Ieltsin, fins a l''estabilitat' de Putin. Imprescindible.  

Recomanat per: Anna Solé Sans

el hombre sin rostro

4
Pont aeri
Víctor Recort
Llibres recomanats per Sant Jordi 2022: la selecció de Revers

Per primera vegada en molt de temps, una faixa promocional no diu pas cap mentida: sí, Pont aeri (Empúries) és una novel·la que fa gaudir igual que un bon capítol de Plats Bruts. De fet, és impossible no recordar la mítica sèrie de Jordi Sánchez i Joel Joan a mesura que es va llegint el llibre, ja que l'argument tracta també d'una sitcom d'èxit, Pont aeri, i d'un duet d'actors que decideixen trencar la seva relació creativa per abraçar nous horitzons i provar fortuna a Madrid. Aquí és on tot agafa sentit: en el retorn de les espanyes a casa, a la perifèria de Barcelona, allà on la fama té un valor més relatiu i on els valors humans, la personalitat i els records són el combustible que fa avançar els dies. Amb un estil fresquíssim i un humor més que necessari, Victor Recort fa la seva aparició al circ de la literatura catalana amb una actuació magnífica i que deixa entreveure un futur molt prometedor. O això, si més no, és el que desitgem tots els que hem xalat de valent llegint Pont aeri, és clar.

Recomanat per: Pep Antoni Roig

✍🏼 Signatures de Sant Jordi 2022: Horaris i lloc de les firmes el 23 d'abril 
 

pont aeri

5
Ningú sap que soc aquí
Agnès Marquès
Llibres recomanats per Sant Jordi 2022: la selecció de Revers

Ningú sap que soc aquí (Columna) parla d'amors imperfectes, música, sexe, drogues... i un secret. La primera novel·la de la popular periodista Agnès Marquès, és un relat interessant i lleuger de llegir, que convida al lector a fer-se preguntes, a reflexionar i a empatitzar amb els personatges que viuen una experiència única en un festival de música on tot pot prendre un nou rumb. Marquès publica la seva primera novel·la després de publicar els Els guapos són els raros, un recull de reflexions de l'autora - sorgit del programa que presentava sota el mateix nom -, després de conèixer a persones excepcionalment normals que li han fet veure que la normalitat és un concepte molt més ampli del que suposem. 

Recomanat per: Guillem Maneja Juvanteny

ningu sap aqui

6
Bruna Brown
Marta Bellvehí
Llibres recomanats per Sant Jordi 2022: la selecció de Revers

La Bruna acaba de fer divuit anys, és amant de l'ordre, perfeccionista i molt insegura, i pateix un atac de pànic quan ha de fer l'examen de Selectivitat. Bruna Brown (Fanbooks), la primera novel·la de la il·lustradora Marta Bellvehí, posa sobre la taula temes transcendentals del nostre dia a dia. El recomano per la importància de parlar sobre la salut mental dels adolescents i les seves relacions, però també sobre sexualitat, precarietat i violència masclista. L'autora és capaç d'explicar amb les seves il·lustracions tot allò que sent, i fer que les sentis tu també. Ara podem veure el món també a través de les seves paraules. Dins les pàgines de la novel·la trobaràs també les obres d'art que ha creat per il·lustrar la història.

Recomanat per: Maria López Moya

bruna brown

7
Noruega
Rafa Lahuerta
Llibres recomanats per Sant Jordi 2022: la selecció de Revers

Feia tant temps que esperava el nou llibre de Rafa Lahuerta, després del formidable La balada del Bar Torino, que una mica més i em planto a la papereria on treballa, a l'estil Mark Chapman, i li demano explicacions a punta de pistola. Però la literatura, la bona literatura no vol pressa. Tampoc la de la Lahuerta, fill de forner, defensor de la bici estàtica, amant dels passejos amb Vespa, soldat de Juan Marsé, i representant d'una escola d'escriptura que només l'inclou a ell i a la que jo demanaria que m'hi internessin encantat. Noruega (Drassana), Premi Lletraferit de Novel·la 2020, és un laberint, per sort, sense sortida. Explica la vida de l'Albert Sanchis Bermell, un home tan normal com incomprensible, una mica com tots nosaltres. I dibuixa una València que mai va poder ser i que s'escapa, amb la gentrificació arrasant per les seves cantonades. Escrita i publicada originalment en valencià, ja s'ha traduït al castellà, perquè l'èxit de les coses que valen la pena és irrefrenable. I aquí ho celebrem. Visca la mare que va parir a Lahuerta.

Recomanat per: Marcel Beltran

noruega rafa lahuerta

8
Los años que no
Lidia Caro
Llibres recomanats per Sant Jordi 2022: la selecció de Revers

A los pocos hombres nuevos que conozco me da miedo contarles lo que hacen otros hombres. Por si les asusto. O por si se les pega”. Aquesta frase de Lidia Caro a Los años que no (Editorial Barrett) resum perfectament les conseqüències infernals que té intentar tirar endavant amb una motxilla plena de merda a les esquenes. L'autora sap de primera mà el que és viure al límit de la pròpia humanitat: va patir una violació al portal de casa seva un dia qualsevol i a una hora comuna. I ho escriu descarnadament amb una naturalitat ferotge. Després del malson, va fugir als Estats Units per no afrontar una realitat que feia massa mal. Però quan alguna cosa pesa tant en el cos i en l'ànima es molt difícil caminar com si res; impossible continuar gestionant les relacions i els afectes al marge del trauma i la depressió sense passar el dol. 

Recomanat per: Marta Gambín

los años que no

9
Esperem el millor
Carolina Setterwall
Llibres recomanats per Sant Jordi 2022: la selecció de Revers

El periodisme gonzo és més espectacular, però també menys versemblant i feridor, quan toca submergir-se en mons exòtics. L'empatia dels professionals té un límit. I aquest límit es fa palès en obres com Esperem el millor (Empúries): Carolina Setterwall no haurà fet mai cap article amb la força d'aquest llarguíssim diari autobiogràfic. Perquè per parlar de la mort del seu marit només vuit mesos després del naixement de la seva filla cal molt més que ofici. Cal dolor, fe i un profund autoconeixement. Uns ingredients que, per molt que els busqui el millor exercici periodístic, mai els trobarà amb la virulència de l'experiència en carn pròpia. 

Recomanat per: Yeray S. Iborra

esperem millor

10
Mamut
Eva Baltasar
Llibres recomanats per Sant Jordi 2022: la selecció de Revers

Recomano Mamut (Club Editor), d’Eva Baltasar, en què l'autora tanca el seu tríptic. La protagonista és una dona solitària que vol tenir un fill. Marxa a les muntanyes i intenta viure amb el mínim possible. Sempre, però, hi ha amenaces externes. O l’amenaça interna de la solitud que assetja. La recomano per la seva prosa hipnòtica. Perquè és controvertit i et porta a mirar els abismes. És una història lacerant, terrible i bella. Una història sobre com adaptar-se; sobre renunciar i sobreviure.

Recomanat per: Clara Queraltó

📚 Llibres Sant Jordi 2022: 28 recomanacions i totes les novetats editorials de l'any
 

Mamut

11
Conversaciones con Billy Wilder
Cameron Crowe
Llibres recomanats per Sant Jordi 2022: la selecció de Revers

Quasi tan plaent com resulta el visionat de qualsevol de nles seves pel·lícules (sou capaços de trobar-ne una de dolenta en una filmografia tan impressionant?), aquest llibre de reflexions del genial Billy Wilder és una lectura obligatòria per qualsevol interessat en el cinema clàssic. A partir d’un grapat de xerrades desenvolupades l’any 1998 amb el també cineasta Cameron Crowe (el de Jerry Maguire i Casi famosos), l’autor de L’apartament, Sabrina o Un, dos, tres, fa memòria i parla de com va fugir dels nazis i es va refugiar als Estats Units, com tants cineastes emigrats de l’est d’Europa. Recorda els seus inicis com a guionista a la Paramount, el seu salt a la direcció fart que els directors fessin servir la seva feina sense cap respecte, la seva admiració per Ernst Lubitsch, la trobada del seu actor ideal en Jack Lemmon, la frustració de no poder dirigir mai el seu admirat Cary Grant, la seva relació d’amor-odi envers Marilyn Monroe o les particularitats dels rodatges dels seus grans èxits. També destapa amb la seva habitual irreverència algunes sucoses anècdotes amb protagonistes ben coneguts. Al llibre, editat per Alianza Editorial, Wilder parla de les seves pel·lis i les dels seus coetanis, però també de la generació del Nou Cinema Americà que va canviar les coses als anys 70, de Kubrick i d’Spielberg, i de l’enorme transformació del públic i del què oferia Hollywood als 90. Una autèntica delícia que ajuda a comprendre millor el talent d’un creador irrepetible i les circumstàncies d’una època daurada del cinema cada cop més llunyana i cada cop més oblidada.

Recomanat per: Àlex Montoya

9788420686622 conversaciones con billy wilder

12
Benvolguda
Empar Moliner
Llibres recomanats per Sant Jordi 2022: la selecció de Revers

El llibre que recomano per aquest Sant Jordi és Benvolguda (Columna), l’última novel·la d’Empar Moliner guardonada amb el premi Ramon Llull de les Lletres Catalanes. És una novel·la que parteix d’una certesa demolidora que té la protagonista i que desvela a la primera pàgina, creu que el seu marit s'enamorarà de la nova companya de feina. A partir d’aquí, serà el lector el que decidirà si les decisions que desencadenarà aquesta situació seran encertades o no, i obligaran a qüestionar-nos si hi ha una manera correcta d’estimar. L'autora explica que la protagonista d’aquesta història, una mare que passa dels cinquanta anys addicta al running, acostumada des de la infància a lluitar contra la supervivència i amb una relació perillosa amb l'alcohol, no té cap altra opció que adonar-se del que és envellir per dins assumint la vulnerabilitat de l’amor matrimonial i acceptant la drogodependència de la maternitat. L’autora remarca que, tot i que sempre s’ha escrit del declivi sexual masculí amb molt d’èxit, no s’ha parlat literàriament de la menopausa. I aquest és un bon motiu per recomanar el llibre, no només perquè és una delícia trepidant que t’enganxa des del principi, sinó per la importància de parlar sobre temes estigmatitzats i tractar-los amb normalitat.

Recomanat per: Alba Richart

portada benvolguda empar moliner 202202111220

13
Making Flu$
El Bloque
Llibres recomanats per Sant Jordi 2022: la selecció de Revers

Si vols entendre una mica millor com l'underground espanyol va passar de ser un camp monopolitzat pel rap més clàssic, pur boom bap, a una selva rica en estils, influències, escenes... aquest és el teu llibre - editat per Plaza&Janés. Rosalía, La Zowi, PXXR GVNG, C. Tangana i molts altres artistes van passar de tocar per 40 persones a omplir estadis, desfilar a París i ser el model per les noves generacions. Aquest recull d'històries i reflexions intenta que el lector entengui com va poder passar. Tot això explicat per uns i unes narradores de luxe com són El Bloque TV, el col·lectiu de periodistes que va començar a seguir l'escena urbana espanyola quan encara no ho feia ningú. 

Recomanat per: Marc Ferrer

🤹🏼 Grossa Sant Jordi 2022: així serà el sorteig

making flus

14
El crepuscle del món
Werner Herzog
Llibres recomanats per Sant Jordi 2022: la selecció de Revers

Personatge sempre extrem i particular, en un dels seus viatges al Japó, a Werner Herzog li van oferir la possibilitat de conèixer l'emperador del país del sol naixent. Davant de la perplexitat de tothom, el cineasta alemany va refusar la invitació. Encara sorpresos, els seus interlocutors li van preguntar si hi havia cap japonès amb qui li agradaria trobar-se. No s'ho va pensar, la seva resposta va ser Hiroo Onada. El desig es va materialitzar i d'aquella reunió va sorgir El crepuscle del món (l'Altra Editorial), una novel·la breu però gegant que ens descobreix la vida del soldat japonès que va viure amagat durant dècades a una illa de les Filipines creient que la Segona Guerra Mundial no havia acabat. Fascinant.

Recomanat per: Oriol Rodríguez

crepuscle mon