"Un dels problemes fonamentals que tenim en aquest país és que s'ha normalitzat mediàticament el feixisme". Així de contundent s'ha mostrat l'exvicepresident del govern espanyol i líder d'Unidas Podemos, Pablo Iglesias, en una entrevista publicada aquest diumenge al diari El País.

El candidat, en resposta al rotatiu, alerta de l'amenaça que suposen aquests discursos a Espanya, assenyalant el paper dels mitjans i "els poders de l'Estat" en la seva normalització. "Que un expresident del govern com Felipe González digui que és més perillós Podem que Vox expressa fins a quin punt estem en una situació en què hi ha una voluntat de normalitzar el feixisme", assegura.

En aquest sentit, ha apuntat al perill que suposa que "la democràcia no adopti mecanismes per defensar-se de la ultradreta", posant d'exemple la polèmica al voltant dels cartells de Vox al metro de Madrid, que titlla de "copiats de l'Alemanya nazi". En paral·lel, el candidat d'Unides Podem també ha alertat que hi ha actituds en sectors del poder judicial "que haurien d'alarmar qualsevol demòcrata". "I també dins les forces i cossos de seguretat, tot i que són minoritàries", ha puntualitzat Iglesias.

Per Iglesias, les amenaces dels darrers dies neixen d'aquesta situació de normalització, que ha permès que certs discursos flueixin malgrat la seva falsedat. "Estaria amenaçat de mort el meu pare si la portaveu de l'PP Cayetana Álvarez de Toledo no li hagués anomenat terrorista en seu parlamentària? [...] O que Hermann Tertsch li cridés terrorista i hagi perdut tots els plets amb el meu pare i l'hagi hagut d'indemnitzar? Si no s'hagués normalitzat aquest insult, aquesta mentida, estaríem en la situació en què estem?", es demana.

"El problema és quan una democràcia no adopta mecanismes per defensar-se de la ultradreta, sinó que es revela com hi ha poders de l'Estat que ho normalitzen", ha reflexionat en veu alta el candidat d'Unides Podem el 4-M, que situa el creixement de la ultradreta a partir del 15-M i dels fets de l'1 d'octubre del 2017.  "Els impulsos de transformació de l'Estat a Espanya han generat que es produeixi una reacció ultra i antidemocràtica, que això és bàsicament el que és el feixisme", ha insistit Iglesias.

Sobre la figura de la presidenta Ayuso i les bones enquestes en aquestes eleccions, el candidat d'Unides Podem l'ha comparat amb l'expresident nord-americà Donald Trump. "Què va fer bé Trump per tenir més vots en les segones eleccions? Res. Això no té res a veure amb fer-ho millor", ha apuntat Iglesias.
 

 

Imatge principal, Pablo Iglesias / Europa Press