Jorge Díaz, Agustín Martínez i Antonio Mercero, els tres escriptors que s'amaguen rere el psudònim de Carmen Mola, han guanyat la 70 edició del premi Planeta amb la novel·la La bestia. 'L'enigmàica' Mola, triada d'autors responsables de la popular trilogia La novia gitana, es converteixen així en els primers guanyadors amb dur-se la dotació d'un milió d'euros amb que l'editorial catalana ha decidit reconèixer els seus premiats a partir d'aquest 2021. Últimos días en Berlín de Paloma Sánchez-Garnica ha sigut la novel·la semifinalista.

Un premi d'un altre Planeta

Poques cites literàries desperten tanta expectativa com el premi Planeta. Més encara aquest 2021, per ser la primera edició (la 70 en el seu còmput històric) postpandèmica. Més encara per ser el primer any en què la dotació ascendeix fins a una xifra tan simbòlica com la del milió d'euros (fins ara el premi era de 601.000 euros). No només això. El finalista també ha vist incrementat el seu reconeixement i el seu premi ha passat dels 150.250 euros que s'atorgaven fins ara, als 200.000 euros d'enguany).

No és estrany, doncs, que aquesta edició del Planeta s'hagi assolit un nou rècord de participació, amb 654 novel·les presentades, de les quals 389 procedien d'Espanya, 104 d'Amèrica de Sud, 53 d'Amèrica del Nord, 9 d'Amèrica Central i 23 de la resta d'Europa.

La cita al Museu d'Art Nacional de Catalunya, que un any més s'ha celebrat el 15 d'octubre coincidint amb la diada de Santa Teresa (record i particular homenatge de la casa a María Teresa Bosch Carbonell, la viuda de l'editor José Manuel Lara Hernández, el fundador d'aquest titànic del món editorial), ha estat presidida pels reis d'Espanya Felip VI i Letizia. Amb ells la Consellera de Cultura Natàlia Garriga, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau i l'actual president del grup Planeta, Josep Crehueras. També han assistit a la cita el ministre de cultura Miquel Iceta i la ministra d'educació Pilar Alegria. Contràriament, ha destacat l'absència del president de la Generalitat, Pere Aragonès, qui no ha pogut assistir a l'acte per problemes d'agenda. 
rey felipe vi letizia autoridades Premio Planeta 2021 / Sergi Alcàzar
Foto de les autoritats que han presidit l'entrega del premi Planeta 2021. Foto: Sergi Alcàzar

Un premi amb molt de thriller i història 

Enguany José Manuel Blecua, Fernando Delgado, Juan Eslava Galán, Pere Gimferrer, Carmen Posadas, Rosa Regàs i Belén López han estat els membres del jurat responsables d'elegir el guanyador del premi literari millor dotat econòmicament de tot el món, només superat pel premi Nobel.  Un milió d'euros que aquest 2021 s'ha endut els escriptors madrilenys Jorge Díaz, Agustín Martínez i Antonio Mercero, trio d'autors que publica les seves novel·les amagats rere el pseudònim col·lectiu de Carmen Mola. La finalista ha estat Paloma Sánchez-Garnica amb Últimos días en Berlín.

"La novel·la és una història d'amor i amistat, de gent corrent, de gent quotidiana en una època molt convulsa, però fonamental, el Berlín dels anys trenta previs a la Segona Guerra Mundial", ha explicat Sáchez-Garnica en la roda de premsa posterior al lliurament de el premi. "És una trama d'història i intriga. Una novel·la sobre els efectes que provoquen els totalitarismes en la societat".

169A6154
Jorge Díaz, Agustín Martínez i Antonio Mercero són Carmen Mola, guanyadors del Planeta 2021. Foto: Sergi Alcàzar

Carmen, mola

La Bestia és una novel·la plenament Mola amb terror i assassinats, però que va més enllà del policíac, sent també una novel·la històrica d'aires dickensians. "La novel·la explica la història de Lucía, una adolescent òrfena, que busca la seva germana petita en una història de conspiracions en un Madrid de segle XIX", ha apuntat Jorge Díaz, un dels vèrtexs d'aquest curiós ens literari que és Carmen Mola.

Jorge Díaz, Agustín Martínez i Antonio Mercero feia quatre anys que enganyaven a tothom. Admeten que ja estaven farts de mentir. "L'anonimat és molt còmode, però ja s'havia convertit en un secret abrasador. Quan ens vam presentar al Planeta ens vam dir que si guanyàvem diríem qui érem".

El col·lectiu d'escriptors Carmen Mola ha volgut incidir en el fet que La Bestia és una novel·la que té com a personatge principal la ciutat de Madrid. "Un Madrid de 1834 brut, amb fang, sense voreres, devastada per l'epidèmia de còlera". Una època molt similar a la viscuda aquests últims 20 mesos com a conseqüència de la pandèmia per coronavirus. "És com un mirall deformat de la realitat".

Sobre el seu mètode de treball conjunt han volgut ressalta que sent guionistes tenen el costum d'escreiure en equip. "Respecte i admiració pel company: aquest és el sistema de Carmen Mola". Un nom, per cert que sorgeix de l'atzar. "El Mola no és un acudit, però gairebé. Perquè el nom de Carmen Mola. Les novel·les ens les pensem una mica més".