Barcelona es tornarà a blindar aquest divendres. L'objectiu és que el rei Felip VI i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, puguin arribar fins a l'Estació de França per participar en el lliurament de premis de BCN New Economy Week, que organitza el Consorci de la Zona Franca. Es tracta d'un acte de mitja hora, seguit d'una visita privada a la denominada Incubadora d'Empreses d'Impressió 3-D. El desembarcament reial a la capital catalana es produeix una setmana després de la inhabiltiació del president Quim Torra, i els tres darrers presidents de la Generalitat, el mateix Torra, Carles Puigdemont i Artur Mas, hi donaran la rèplica des de Perpinyà on compareixeran plegats per denunciar la repressió de l'Estat.

La visita d'aquest divendres s'ha muntat després que fa dues setmanes la Moncloa va vetar la presència del monarca en l'acte de lliurament de credencials als nous jutges que cada any presidia a l'Escola Judicial de Vallvidrera. Des del govern espanyol es va desaconsellar la vinguda del rei a Barcelona per temor a les protestes davant la imminència de la sentència d'inhabilitació de Torra. Aquesta decisió va provocar forta tensió entre el poder judicial i l'executiu español, que va ser acusat de no poder garantir la seguretat del cap d'Estat.

Sanchez Melgar Lesmes Rei Felip VI Gema Espinosa catala Sergi Alcàzar 1Sergi Alcàzar 5

Felip VI, entre el president del CGPJ, Carlos Lesmes, i l'exministre Rafael Catalá en un acte de lliurament de despatxos a l'Auditori de Barcelona / Sergi Alcàzar

En aquest context, a començaments d'aquesta setmana es va anunciar la visita del monarca, acompanyat de Sánchez, a l'acte organitzat pel Consorci de la Zona Franca, una empresa pública que depén del ministeri d'Hisenda i els òrgans directius de la qual són escollits pel govern espanyol. Actualment encapçala el Consorci, com a delegat especial, l'exprimer secretari del PSC Pere Navarro, que fa uns anys va provocar una forta polèmica en ser el primer líder socialista que va demanar públicament l'abdicació del Rei

Protestes

Des del punt de vista institucional, la resposta a la visita serà la indiferència de les principals autoritats catalanes. No acompanyaran al monarca cap membre del Govern de la Generalitat, actualment en funcions després de la inhabilitació de Torra. De fet, el vicepresident, Pere Aragonès, farà balanç a aquella hora amb la consellera Ester Capella del pla de fosses i els treballs antropològics de restes recuperades d'excavacions de la Guerra Civil. Tampoc hi acudirà l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, l'argument esgrimit per la responsable del consistori és la "mala praxis" de la Casa Reial.

En canvi, la resposta de l'independentisme a la visita ha estat immediata, tot i que limitada per la situació sanitària provocada pel coronavirus. Òmnium Cultural i l'ANC, junt amb els partits independentistes i entitats que els donen suport, han convocat una cadena humana que anirà des de l'Estació de França fins al monument a Colom, que es troba al final de les Rambles. La cadena s'ha dividit en diferents trams, segons la procedència dels manifestants. De la seva banda, els CDR han fet una convocatòria a les 10 del matí al Born.

Màxim dispositiu policial

Per fer-se sentir, tots ells hauran de superar les contundents mesures de seguretat que organitzen els Mossos i el CNP. Els trens de rodalies i regionals no arribaran demà a l'Estació de França i el parc de la Ciutadella, on a aquella hora s'estarà celebrant el ple del Parlament, quedarà tancat al públic. Els carrers que envolten aquesta zona es mantindran literalment blindats per un desplegament de 3.500 agents dels Mossos i les unitats del CNP. El moment més complicat serà el trasllat de la comitiva des de l'Estació de França fins a la Zona Franca, a l'altra banda de la ciutat, que previsiblement es farà per la Ronda Litoral. 

visita rei princesa girona felip vi elionor - sergi alcazar

Felip VI i la seva filla Elionor en l'acte de lliurament dels premis Princesa de Girona a Barcelona / Sergi Alcàzar

L'acte de l'Estació de França començar a les 10,30 del matí. Hi intervindrà el monarca, el delegat del Consorci i un dels premiats de la BCN New Economy Week. Tot plegat durarà mitja hora. A les 11h haurà acabat perquè tres quarts d'hora més tard, Felip VI haurà de ser a la seva visita privada a Incubadora d'Empreses d'Impressió 3-D de la Zona Franca. Allà no hi haurà premsa, només un pool institucional i, per tant, només hi haurà les imatges que proporcioni la Casa Reial i la Secretaria d'Estat de Comunicació.

Denúncia de tres expresidents

Mentre a Catalunya es desplega la càpsula de seguretat que ha de protegir Felip VI, a la Casa de la Generalitat a Perpinyà compareixeran els tres darrers presidents del Govern. Torra, inhabilitat la passada setmana per negar-se a retirar la pancarta de suport als presos polítics; Puigdemont, apartat del Govern en aplicació de l'article 155; i Mas, condemnat a inhabilitació per haver organitzat la consulta del 9-N del 2014.

Serà el primer cop que compareixen plegats en roda de premsa. Els tres presidents es proposen denunciar la repressió de l'Estat i ho faran des de la Catalunya Nord perquè Puigdemont es pot moure amb llibertat per Europa però no pot trepitjar territori espanyol, atès que continua vigent l'ordre de cerca i captura contra ell després que el Constitucional en va denegar el passat 11 de setembre la suspensió. Així mateix, els presidents deixaran clara les seves crítiques al paper institucional que ha assumit la Corona, que ja va abordar Puigdemont aquest cap de setmana en una entrevista a ElNacional.cat.

Tensió institucional

La tensió política entre Catalunya i la Casa Reial es va disparar arran del discurs que el 3 d'octubre del 2017 va protagonitzar el monarca després del referèndum independentista de l'1-O i de les càrregues policials. Des d'aleshores, el Govern ha decidit que no participaria en actes de la Casa Reial -de fet, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, va assegurar dimarts que no participaria en cap acte on fos present el Rei-, a més molts ajuntaments catalans l'han declarat persona non grata.

Des d'aquella intervenció, la Casa Reial no ha pogut convocar el lliurament dels Premis Princesa de Girona a l'Auditori d'aquella ciutat perquè el consistori s'ha negat a cedir l'espai. El darrer cop que es va convocar aquest acte a les comarques gironines, l'edició del 2018, la Casa Reial va haver de recórrer a un espai de banquets dels germans Roca a Vilablareix. L'any passat es va celebrar a Barcelona, amb l'Avinguda Diagonal tallada durant hores i en plenes protestes per la condemna del Suprem contra els líders independentistes.

protestes visita rei Barcelona Mireia Comas

Protestes a la Diagonal arran la presència del Rei al lliurament dels Premis Princesa de Girona a Barcelona el novembre del 2019 / Mireia Comas

La darrera visita del Rei a Catalunya va ser el passat 20 de juliol, enmig d'una ronda organitzada per la Casa Reial a totes les autonomies un cop superada la primera onada de la pandèmia. Els monarques van haver de canviar en el darrer moment el programa i dia del viatge, previst inicialment a Barcelona i Figueres, i finalment van optar per una visita llampec al Monestir de Poblet, sense discursos ni cap mena de contacte amb el carrer. I, com sempre, enmig de protestes i un clamorós buit institucional.