L'absència del Rei en l'acte d'entrega dels despatxos judicials a Barcelona, aquest divendres, ha provocat una topada frontal del Poder Judicial amb el govern de Pedro Sánchez. El president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, ha decidit que durant el seu discurs en l'acte mostrarà el malestar d'aquest òrgan i de la carrera judicial.

Fonts del CGPJ han confirmat que la decisió s'ha acordat aquest dijous a la comissió permanent del CGPJ. Per tant, està previst que Lesmes exposi demà la posició oficial de l'òrgan de govern dels jutges durant el seu discurs. Des de l'òrgan recorden que fa 20 anys que el monarca assisteix a l'acte i que, tot i que inicialment estava confirmada la seva presència, la Casa Reial els ha comunicat que no hi aniria. Aquesta decisió ha aixecat polseguera en diverses associacions de jutges.

Les justificacions del ministre de Justícia

Des del Ministeri de Justícia argumenten, però, raons de seguretat en l'absència d'últim moment. "Hi ha moments en què cal sacrificar alguna cosa en pro d'alguna cosa més segura", ha justificat aquest dijous el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, en una entrevista a la Cadena SER.

Juan Carlos Campo Ministro Justícia - EFE

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo. / Efe

El ministre ha al·ludit a "la ponderació de béns". "Crec que en la ment de tots hi ha tot un seguit de circumstàncies i variables que podrien qüestionar-ho i, per tant, crec que l'obligació principal que té el govern és protegir les institucions i, sens dubte, la monarquia ho és", ha assenyalat. A més, ha cridat a no "sobredimensionar qüestions", argumentant que, tot i que "és important que el Rei lliuri els despatxos als nous jutges", el compromís de Felip VI amb la justícia és "fort". "No hi ha ruptura de res", ha defensat.

Els magistrats exigeixen les veritables raons

L’Associació Professional de la Magistratura (APM), majoritària entre els jutges, amb més de 1.400 associats, ha “exigit”, a través d’un contundent comunicat, que el govern espanyol aclareixi “les veritables raons” de l’absència del Rei i “adopti les mesures necessàries per vetllar pel normal desenvolupament de l’acte i per la seguretat i integritat física de tots els assistents i, en particular, dels companys que integren la nova promoció de jutges”.

És molt preocupant que en un estat de dret, el govern declari la incapacitat per garantir la seguretat del cap de l’Estat en un acte institucional a l’Escola Judicial de Barcelona, la màxima autoritat de la nació. Més encara si, com apunten alguns mitjans, aquesta invocació a la seguretat només pretén disfressar motius obertament contraris a la Constitució”, adverteixen els jutges de l’APM, a més de recordar que, com a poder de l’Estat, administren justícia “en nom del Rei”.

 

Imatge principal: El president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, i el rei Felip VI en l'inici de l'any judicial 2017. / Efe