Els reis Felip VI i Letícia han protagonitzat una visita llampec a Catalunya dins de la gira que ha organitzat la Casa Reial per totes les comunitats autònomes un cop es va aixecar l'estat d'alarma per la pandèmia del coronavirus.

Després que van desconvocar la visita a Figueres i Barcelona prevista per divendres passat i davant la qual s'havien anunciat manifestacions de protesta. Divendres, la Casa Reial va comunicar que el viatge a Catalunya es faria a aquest dilluns i es concentraria al monestir de Santa Maria de Poblet.  

Protestes

Des de primera hora del matí, la visita dels Reis ha provocat protestes arreu de Catalunya, amb el desplegament de pancartes gegants. S'han cremat pneumàtics per tallar la via de l'AVE entre Girona i Figueres

A l'Espluga de Francolí s'ha convocat una concentració rere el lema Catalunya no té rei que, des de dos quarts d'onze, ha marxat cap al monestir, blindat literalment per les forces de seguretat. Durant les protestes s'ha produït una detenció.

Tot i que s'ha mantingut la gent lluny de les portes del monestir dins del recinte es podien escoltar les protestes i els cants del Bella Ciao. 

 

Ni Generalitat ni Ajuntament

Els monarques han arribat a dos quarts d'una del migdia des de l'aeroport de Reus. Els acompanyava el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i la delegada del Govern, Teresa Cunillera. Abans d'entrar els ha saludat el comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, com a màxima autoritat policial.

El buit institucional contra el monarca s'ha mantingut i no hi havia cap representant de la Generalitat ni de l'Ajuntament. Dins del recinte els han rebut el pare abad Octavi Vila i el prior Rafael Barrue.

reis poblet marta lasalas

Els Reis, claustre del Monestir de Poblet / ML

El monestir ha tancat avui les portes al públic i la visita ha començat al cup on hi ha una exposició de Guinovart, i ha seguit pel claustre, les cuines, el refectori, la Sala Capitular, la Gala Gòtica, l'església,...

Els monarques han signat el llibre d'honor amb una dedicatòria amb motiu de la seva primera visita a Poblet. “Aquest lloc que reuneix tanta història i que sempre guardarà una part important de la nostra reserva espiritual i custodiarà alguns del antics reis de la Corona d’Aragó”, assenyala el text en castellà abans de cloure amb una frase en català: “amb tot el nostre agraïment i reconeixement”. 

Dedicatòria llibre d'honor / Casa Reial

La dedicatòria dels monarques al llibre d'honor del Monestir / Casa Reial

Sense declaracions

No hi ha hagut declaracions. En acabar la part pública de la visita, els monarques s'han reunit amb la comunitat benedictina, amb 18 dels 25 monjos. Han abandonat el recinte pocs minuts abans de les 14 hores, després d'una hora i mitja de visita i mentre fora del monestir continuaven les protestes.

Un grup d'una desena de persones que feien costat als monarques amb banderes espanyoles, s'han vist també desbordats pels independentistes i han acabat recollint-se a l'Hostal Fonoll que hi ha just davant del monestir.