El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha donat suport a la decisió que el rei Felip VI no vingui a Barcelona al lliurament de despatxos als nous jutges a l'Escola Judicial de Barcelona prevista per a aquest divendres. Segons el ministre, el govern espanyol té l'"obligació" de protegir la monarquia, tot i que no ha aclarit qui la va prendre.

"La decisió s'ha pres analitzant totes les variables i l'ha pres qui l'havia de prendre", ha dit Campo en una entrevista aquest dijous a la cadena SER, sense precisar si va ser obra del govern espanyol.

L'absència ha provocat l'enuig de jutges i magistrats, fins i tot la queixa dels mateixos vocals del Consell General del Poder Judicial

Sobre les raons, el ministre ha al·ludit a "la ponderació de béns", indicant que "cal sacrificar alguna cosa en pro de més seguretat". "Crec que en la ment de tots hi ha tot un seguit de circumstàncies i variables que podrien qüestionar-ho i, per tant, crec que l'obligació principal que té el govern és protegir les institucions i, sens dubte, la monarquia ho és", ha assenyalat.

A més, ha cridat a no "sobredimensionar qüestions", argumentant que, tot i que "és important que el Rei lliuri els despatxos als nous jutges", el compromís de Felip VI amb la justícia és "fort". "No hi ha ruptura de res", ha defensat.

Cada any es fa el lliurament de despatxos a Barcelona perquè és aquí on estudien els jutges de tot Espanya. Tradicionalment, l'acte es feia a l'Auditori de Barcelona i anava acompanyat per una recepció posterior a l'acte amb els Reis, els nous jutges i els seus familiars, tota la cúpula judicial del Consell General del Poder Judicial, els representants del poder judicial a Catalunya, el Govern i periodistes.

El declivi d'un acte pompós

Però des de l'1-O i, concretament, des del discurs de Felip VI el 3 d'octubre del 2017, l'acte ha fet patir la Casa Reial.

Fa dos anys el cordó policial a l'Auditori de Barcelona era impenetrable, però els alumnes de l'escola de música van poder accedir per la porta d'accés a les aules i van fer sonar el cant dels Segadors. Això va provocar enfrontaments entre els joves i la policia. Dins l'Auditori, somriures i abraçades entre magistrats, entre els quals hi havia Pablo Llarena, instructor de la causa contra el procés al Tribunal Suprem.

 

Pablo Llarena als despatxos judicials - Sergi Alcàzar

L'any passat, directament, ja no es va fer l'acte a Barcelona. I aquest any es fa a l'Escola Judicial, a Collserola, i amb moltes restriccions per la Covid-19.