Els Mossos d'Esquadra despleguen totes les seves unitats per la visita del Rei d'aquest divendres. Felip VI i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, assisteixen a l'entrega de premis de la nova edició de la BCN New Economic Week. Tots dos presidiran aquest acte a l'Estació de França que organitza el Consorci de la Zona Franca de Barcelona.

Brimo, ARRO, GEI, la Unitat Canina, Seguretat Ciutadana, Trànsit, Tedax i secreta, s'encarregaran de la seguretat del Rei en la seva visita a Barcelona, juntament amb el CNP. Els dos cossos policials estan muntant un macrodispositiu per garantir la seguretat de Felip VI i perquè no falli res, després de l'anul·lació fa 15 dies de la visita del Rei al lliurament dels despatxos judicials i totes les crítiques que hi va haver, incloses les dels jutges. 

Els efectius desplegats sumarien uns 3.500 agents dels dos cossos. Menys que en el dispositiu de seguretat del Consell de Ministres del 2018. Fonts de la policia espanyola asseguren que el context social actual no és el mateix. En aquell moment feia només 3 mesos del referèndum de l'1-O i del discurs del Rei el 3-O. Fonts dels Mossos d'Esquadra, en canvi, remarquen que el dispositiu serà important davant el context social en què estem. El Rei també va esquivar Barcelona en la seva visita llampec a Catalunya aquest estiu

El dispositiu

Hi ha hermetisme total pel que fa al nombre d'agents i els detalls del dispositiu. Amb tot, segons ha pogut saber ElNacional.cat, es despleguen uns 400 agents de la Brimo al matí i se'n deixen 100 per si hi hagués incidents a la tarda provocats per convocatòries de rebuig al Rei un cop aquest ja hagi marxat. De fet, el cos ha activat els antiavalots que aquesta setmana tenien festa.

A més, hi haurà 300 agents de l'ARRO de totes les unitats que hi ha distribuïdes al territori, però sobretot les de Barcelona, Metro Nord i Metro Sud. Els agents d'ordre públic s'encarregaran de blindar el primer cercle policial que farà la policia espanyola a l'Estació de França i la Zona Franca, i de la càpsula mixta de seguretat dins de la qual anirà tota la comitiva reial des de l'Estació de França fins a la Zona Franca. 

Es despleguen, també, els agents de Seguretat Ciutadana en dues fases. Els que estan destinats a tallar el pas per impedir l'accés al cordó policial i els que es van activant a mesura que el Rei es mou per diferents zones del recorregut.

20191016 MANIFESTACIO CDR SENTENCIA PROCES HELICOPTER CNP - Sira Esclasans

Helicòpter CNP / Sira Esclasans

Es reforcen amb els Mossos d'Esquadra de la unitat de Trànsit i la Guàrdia Urbana de Barcelona. Agents de paisà, la Unitat Canina i els Tedax fan la feina invisible de prevenció, juntament amb l'helicòpter. 

Els agents del CNP s'ocupen del cordó interior de seguretat i de salvaguardar els edificis institucionals. Faran també una càpsula conjunta amb els Mossos per al trasllat.

Els punts calents

La policia catalana treballa en diferents fases del dispositiu, i igual que ja va passar en el Consell de Ministres que es va fer a la Llotja de Mar, s'ocupen del cordó exterior, el que està cos a cos amb la ciutadania i els possibles manifestants que hi pugui haver al voltant de l'Estació de França, que és on es fa l'acte central. S'ha convocat una cadena humana durant l'acte a l'Estació de França i hi ha indicis que hi podria haver altres actes preparats de rebuig al monarca.

Des de les 9.25 h fins les 11.45 h, no circularan trens per l'Estació de França. Renfe també ha reforçat la seguretat privada a l'Estació de França i les estacions d'Arc de Triomf i Catalunya, des d'on s'impedirà l'accés fins al punt de l'acte del Rei. 

A la Zona Franca, el dispositiu d'ordre públic es clona. Hi haurà un primer cordó amb el CNP i un segon cordó exterior amb els Mossos d'Esquadra.

El punt crític, però, és el trasllat des de l'Estació de França fins a la Zona Franca. Els Mossos d'Esquadra portaran encapsulada la comitiva reial durant el recorregut, que el més probable és que es faci per la Ronda Litoral, però a hores d'ara ningú no ho confirma per motius de seguretat i per evitar talls de la via. 

Per completar el dispositiu de seguretat es controlaran les entrades i sortides a la ciutat de Barcelona, els accessos a l'aeroport, estacions de tren i línies d'AVE. 

Es preveu que dos helicòpters sobrevolaran Barcelona: El dels Mossos i el del CNP.

EL NACIONAL mossos brimo estacio sants manifestacio - Sergi Alcàzar

Antiavalot davant manifestants / Sergi Alcàzar

A totes les unitats

El dispositiu inclou les unitats dels Mossos però també d'altres policies. 

El CNP desplega els antiavalots per garantir la seguretat dels edificis institucionals i els llocs on es fan els actes: Estació de França i Zona Franca. A més dels agents d'ordre públic, hi haurà desenes de policies de paisà —la secreta— seguint tots els passos del monarca. El cos no vol donar dades, però pel Consell de Ministres del 2018 van desplegar 500 agents.

La Guàrdia Urbana de Barcelona també s'activa, com és habitual, per controlar els talls de trànsit que siguin necessaris, tant al llarg del recorregut com en el perímetre dels punts on es faran els actes. 

Els Mossos s'ocupen sobretot de la seguretat ciutadana, el cos a cos amb els manifestants, si n'hi hagués.