La visita a Barcelona ha situat el rei Felip VI de ple a l’ull de l’huracà i l’espectacular aparell de seguretat que blinda el seu viatge no ha evitat que senti la sacsejada. A dos quarts de set de la tarda s'ha posat en marxa l'acte de lliurament dels premis Princesa de Girona al Palau de Congressos, mentre al carrer fa dues hores que estan en marxa les protestes. El cordó policial que envolta tota una àrea que va des de l’entrada de la ciutat per la Diagonal fins a l’avinguda doctor Marañón ha convertit els crits dels manifestants en una remor llunyana. I això no obstant, l’excepcionalitat de la situació resultat evident, tant en la imatge de l'Avinguda Diagonal deserta davant del Palau de Congressos, com en el boicot institucional que un cop més ha protagonitzat el Govern de la Generalitat i al qual s’ha sumat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

El president José Motilla, la presidenta de la Diputació, Núria Marín, i el tinent d'alcalde de Barcelona, el socialista Jaume Collboni, són junt amb la delegada del Govern, Teresa Cunillera, les principals autoritats catalanes presents. Des de la Casa Reial es contraposa aquest buit institucional amb la potent presència empresarial a l'auditori del Palau de Congressos. 

El monarca, que ha viatjat a Barcelona acompanyat de la reina Letízia i de les seves filles Elionor i Sofia, ja va haver d’entrar aquest diumenge al ritme d’una cassolada. Ho va fer per una porta lateral, segons han publicat alguns mitjans, i sense anunciar prèviament ni hora ni dia d'arribada per esquivar les protestes, que ja han impedit que s'allotgés a la seva residència oficial a Barcelona, el palauet Albéniz. Els reis estan acompanyats a l'acte d'aquest vespre de la vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Carmen Calvo, i el president del Senat.

Les protestes que hi ha ara en marxa a la Diagonal han estat convocades per Pícnic per la República, l’ANC –amb la seva presidenta, Elisenda Paluzie, al capdavant-, el CDR, els estudiants acampats a la plaça Universitat... També hi ha entre els concentrats representants d'ERC, JxCat i CUP. De fet, ERC i JxCat van recórrer contra la visita davant de la Junta Electoral Central.

Hores abans de l'inici de l’acte han començat a arribar manifestants i els Mossos han tancat la Diagonal. Dins del recinte ja eren presents els membres del Patronat de la Fundació Princesa de Girona, on hi ha representats una setantena d’empreses, entre les quals totes les de l’Íbex. Felip VI s'havia reunit amb ells en el marc de la reunió anual del Patronat.

Els premiats han arribat a dos quarts de quatre amb autocars per evitar problemes d'accés. Molts dels Vips convidats a la cerimonia han hagut d’accedir obrint-se pas entre els manifestants. A les 17 hores s’han tancat les portes a l’entrada del públic.

L’acte d’avui intervindrà la filla del Rei, Elionor, que protagonitzarà un parlament en català i castellà. És el tercer cop que Elionor fa una intervenció pública, la primera va ser pel 40è aniversari de la Constitució i fa unes setmanes va protagonitzar el seu primer discurs en el marc dels premis Princesa d'Astúries. La d'avui serà la seva primera intervenció a Catalunya i en català.

Al matí, la Fundació ha admès que no ha pogut celebrar l’acte a Girona a causa del boicot del consistori i ha confessat la preocupació que provoca la situació en què se celebra a Catalunya.