Comiat energètic. La presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie, ha participat aquest diumenge en el seu últim acte polític com a màxima representant de l'entitat independentista, juntament amb el vicepresident de l'ANC, David Fernàndez (els càrrecs es renoven el mes vinent i cap dels dos pot optar a la renovació). Però l'ambient no ha estat trist i amarg, sinó tot al contrari. Tots dos dirigents han aprofitat l'oportunitat per animar el moviment independentista, que es troba en un dels moments més baixos dels últims anys, amb intenció de revitalitzar-lo. Així, Paluzie s'ha expressat amb tota contundència: "Amb l’Estat espanyol no es negocia, només se’l derrota com vam fer l’1-O”.

En un acte celebrat aquest migdia en un Teatre Auditori de Sant Cugat del Vallès ple a vessar, Paluzie ha estat rebuda amb aplaudiments per un públic entregat que s'ha posat dempeus. La presidenta ha aprofitat el seu últim acte per carregar contra els partits independentistes al Govern i contra les seves polítiques. "Agafar forces per a un nou intent d'embat és una cosa, i tancar per dalt un pacte d'estabilitat és una altra", ha dit. "Hi ha aturades que no serveixen ni per guanyar temps. Hi ha aturades que són reculades". Precisament en aquesta línia, ha criticat amb duresa tres qüestions d'actualitat: la taula de diàleg "inexistent, que no es reuneix i normalitza el conflicte"; el debat sobre els Jocs d'Hivern amb l'Aragó, que permet a l'Estat riure "perquè ens té allà on volia"; i el pacte entre ERC, Junts, PSC i comuns per la llengua: "Una llei aprovada pel Parlament no pot fer vehicular el castellà".

 

A més, Paluzie també ha volgut fer un repàs del procés independentista en els darrers anys, recordant el paper de l'Assemblea de situar l'1-O en l'estratègia dels partits polítics. "El referèndum és el millor que ha fet aquest poble sotmès en segles". També ha reivindicat l'ANC en l'actualitat i la seva participació en fòrums per internacionalitzar la vulneració de drets i "preparar la ruptura per quan ens trobem en un escenari com el de l'octubre del 2017". És per això que ha animat tots els assistents a l'acte d'avui a mobilitzar-se per "desmuntar el pacte d'estabilitat i reprendre l'ofensiva independentista". "No ens quedarem a casa, vosaltres podeu aturar aquest despropòsit", ha clamat.

 Paluzie Pau de la Calle

"A Espanya, ser català és un defecte a erradicar"

En la seva intervenció, David Fernàndez també ha estat absolutament contundent, i ha posat en el seu punt de mira els principals partits independentistes. "No podem esperar que les institucions vulguin assumir el lideratge que els correspon", ha dit, abans d'assenyalar els partits sobiranistes al Parlament: "Mai una majoria independentista tan majoritària havia estat tan inútil per avançar a escala nacional. No hem parat de fer renúncies. Ara, els polítics del 52% són el principal problema per avançar cap a la independència". En aquesta mateixa línia, també ha criticat amb duresa la taula de diàleg "fantasma" i els Jocs d'Hivern "espanyols", i ha avisat que només amb la independència s'assolirà la plena sobirania per fer possible la protecció del català i uns "Jocs Olímpics catalans". I ha acabat per situar el referèndum de l'1 d'octubre com el "resultat legítim que s'ha d'implementar", un missatge que ha compartit enèrgicament el públic.

D'altra banda, Fernàndez també ha assenyalat Espanya. "Vivim en un país on l'Estat ens roba, ens agredeix i ens maltracta, on els jutges decideixen el nostre futur. Ahir va ser el 155, la presó i l'exili, i ara són les manifestacions i el 25%", i ha alertat que "demà serà el 50% i l'acabaran prohibint". Així, ha estat contundent quan ha sentenciat que "a Espanya, ser català és un defecte a erradicar". En aquesta mateixa línia, no ha desaprofitat l'oportunitat per denunciar també l'Estat com a "endèmicament anticatalà" i ha subratllat la impossibilitat de reformar Espanya.

Fernàndez Pau de la Calle

Full de ruta amb suport unànime

El d'avui ha estat un acte que ha tingut per objectiu presentar el nou posicionament polític de l'entitat. L'Assemblea va aconseguir aprovar el nou full de ruta de l'entitat independentista fa només un parell de setmanes amb un rotund 96% dels vots dels socis que van participar en els comicis interns. El document, resumidament, insta el moviment a preparar-se per a un nou embat, i identifica les passes a seguir i les fites marcades per l'Assemblea a partir dels fronts de mobilització popular, institucional i exterior. També aposta per liderar i consolidar el moviment independentista, incrementar la pressió sobre les institucions i els partits, donar impuls a l'acció en el front internacional, i defensar el català i la immersió lingüística, entre altres línies a seguir.

Més Consell per la República i menys taula de diàleg

Una de les apostes més destacables en el nou document és sobre l'impuls d'una llista cívica per a les pròximes eleccions. El text de la ponència posa ben clar que no és una opció que l'Assemblea esdevingui un partit i es presenti a les eleccions, però sí que planteja l'impuls d'una llista cívica, independent de partits, per defensar la voluntat dels electors independentistes a les eleccions vinents del Parlament i fer la independència. També s'emplaça al nou secretariat nacional a determinar els mecanismes democràtics necessaris per a la composició de la llista cívica, que en qualsevol cas, hauria de ser ratificada pels socis. A més, una esmena aprovada demana "proposar una candidatura única amb estratègia compartida a les formacions independentistes o, en cas contrari, promoure el vot en blanc o nul" de cara a les pròximes eleccions generals.

Pel que fa a les sis esmenes al full de ruta aprovades per les bases de l'Assemblea, el missatge que es llança és molt clar: els socis volen reforçar l'aliança de l'ANC amb el Consell per la República. De fet, tres de les esmenes se centren en aquesta matèria. Els electors, doncs, han apostat per "establir vincles de cooperació amb el Consell per la República". Però l'esmena que més suport ha rebut per part dels votants ha estat la que feia referència a la taula de diàleg entre Catalunya i l'Estat. El text inicial ja n'era crític, descrivint aquest espai de reunió com una mostra de l'autonomisme de la Generalitat i de la nul·la voluntat de confrontació. Ara, però, incorpora una darrera línia que no deixa marge per als dubtes: "La taula de diàleg reforça i cohesiona l'estat espanyol internament i el legitima internacionalment".

ANC Pau de la Calle

Fi de l'era Paluzie

El passat mes de març va començar la X assemblea general ordinària (AGO) de l'Assemblea Nacional Catalana i, també, diversos tràmits per afrontar el futur de l'organització i tancar etapes, ja que també s'ha engegat el procés per rellevar Elisenda Paluzie al capdavant de l'organització, després que hagi extingit el màxim de mandats permesos segons els estatuts de l'entitat: dos, que són quatre anys. Les eleccions internes estan previstes del 10 al 14 de maig. No només s'haurà de substituir Paluzie, sinó també el vicepresident David Fernàndez, que ocupa aquest càrrec des de fa dos anys i que els dos anteriors ja formava part del secretariat, per la qual cosa també s'extingeix el seu mandat. Així, el relleu al capdavant de l'organització haurà de produir-se segur, i ho triaran els socis al maig votant tant de forma telemàtica com presencial.