La taula de diàleg no tenia data i continua sense tenir-la. Des del seu missatge de Sant Esteve, el president Pere Aragonès ha insistit en la necessitat que es torni de reunir l'òrgan de negociació entre els dos governs. Però des de La Moncloa continuen postergant-la sine die. Avui ha estat la ministra-portaveu Isabel Rodríguez qui ha assegurat que es reunirà "quan hi hagi acords rellevants" a debatre-hi i segellar. Mentrestant, l'única data tancada que hi ha és la de la comissió bilateral Estat-Generalitat, que es trobarà el pròxim divendres 18 de febrer a Barcelona, un cop passades les eleccions autonòmiques de Castella i Lleó.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d'aquest dimarts, Isabel Rodríguez ha assegurat que el diàleg és la "marca" de l'executiu central, que està "orgullós d'haver recuperat el diàleg amb la Generalitat" i haver retornat a una situació de "normalitat". S'ha "refermat" en aquesta aposta a través els diversos òrgans d'interlocució bilaterals. Però, quan se li ha preguntat per la data de la propera reunió de la taula de negociació, s'ha limitat a dir que "se celebrarà quan tinguem acords rellevants a portar-hi". 

 

També se li ha preguntat sobre si aquesta taula de diàleg, que no es reuneix des del passat setembre a Barcelona, podria condicionar la presència del president Aragonès a la conferència de presidents autonòmics, que se celebrarà el pròxim 25 de febrer a l'illa canària de La Palma. La dirigent socialista ha assegurat que esperen que hi participin tots els dirigents autonòmics, també el president de la Generalitat. En aquest sentit ha remarcat com les 17 comunitats i les dues ciutats autònomes han participat de les trobades preparatòries. 

"Esperem que hi participin perquè abordarem qüestions importants: no només la situació de la pandèmia, sinó sobretot la recuperació econòmica, el desplegament dels fons europeus i la participació imprescindible de les comunitats autònomes en aquesta tasca", ha sostingut Isabel Rodríguez, que ha reblat: "Aquí Catalunya, com la resta de comunitats autònomes, tenen un paper molt important a assumir".

El Govern la vol celebrar aviat

Ja fa dies que des de La Moncloa traslladen que la reunió de la taula de diàleg s'ajornarà fins la primavera, com a mínim. La resposta per part del Govern a fixar una data per la nova reunió de la taula de diàleg és que hi ha pressa. La setmana passada, el conseller d'Empresa, Roger Torrent, assegurava que "no es pot dilatar més perquè no hi haurà més oportunitats històriques com aquesta". Per la seva part, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ja va donar per fet que aquest gener estava perdut però assegurava que "esperaven que fos a principis d'any".