Més Consell per la República i menys taula de diàleg. Aquest és el missatge que han transmès les bases de l'Assemblea Nacional Catalana a la direcció del partit. L'organització independentista ha aprovat un total de sis esmenes al seu full de ruta d'enguany, i que s'incorporen així a la ponència proposada pel Secretariat Nacional de l'entitat. En canvi, les altres 42 esmenes presentades han quedat rebutjades. El nou document insta el moviment a preparar-se per un nou embat amb l'Estat i identifica les passes a seguir i les fites marcades per l'Assamblea a partir dels fronts de mobilització popular, institucional i exterior.

Ara, amb aquestes esmenes, es llança també un missatge molt clar: les bases volen reforçar l'aliança de l'ANC amb el Consell per la República. De fet, tres de les sis esmenes aprovades se centren en aquesta matèria. Els electors, doncs, han apostat per "establir vincles de cooperació amb el CxRep, en coordinació amb el recentment creat Ministeri lliure d'exteriors, generant una sinergia de col·laboració en una mateixa direcció". El text d'una altra esmena aprovada advoca per "coordinar l’acció exterior de l’Assemblea i l’acció exterior del CxRep". I encara una altra busca "incentivar, promoure i facilitar el registre al Consell per la República entre els socis, simpatitzants i la ciutadania en general". Val a dir que l'estratègia proposada pel Secretariat Nacional de l'Assemblea ja remarcava la necessitat de teixir aliances entre les dues plataformes, però les bases han volgut reforçar-les encara més.

Contundents contra la taula de diàleg

Però l'esmena que més suport ha rebut per part dels votants ha estat la que feia referència a la taula de diàleg entre Catalunya i l'Estat. El text inicial ja n'era crític, descrivint aquest espai de reunió com una mostra de l'autonomisme de la Generalitat i de la nul·la voluntat de confrontació. Ara, però, incorpora una darrera línia que no deixa marge per als dubtes: "La taula de diàleg reforça i cohesiona l'Estat espanyol internament i el legitima internacionalment". Una afirmació clara i contundent que ha rebut el suport de més de dues terceres parts dels votants i que demostra el rebuig de les bases de l'Assemblea envers la principal aposta d'Esquerra Republicana.

Més enllà, les altres dues esmenes que incorpora la ponència del Secretariat Nacional fa referència a qüestions electorals. Una de les aportacions de les bases advoca per promoure el vot a partits i plataformes independentistes a les eleccions municipals, mentre que de cara als comicis generals aposta per "proposar una candidatura única amb estratègia compartida a les formacions independentistes o, en cas contrari, promoure el vot en blanc o nul". La darrera esmena reclama fer possible la traçabilitat del vot per correu en qüestions de la mateixa Assemblea.

Fi de l'era Paluzie

El dijous passat va començar la X Assemblea General Ordinària (AGO) de l'Assemblea Nacional Catalana i amb ella, diversos tràmits per afrontar el futur de l'organització i tancar etapes, ja que també s'engega el procés per rellevar Elisenda Paluzie al capdavant de l'organització, després que hagi extingit el màxim de mandats permesos segons els estatuts de l'entitat: dos, que són quatre anys. Ara, els socis han de fer l'aprovació de l'informe econòmic, de gestió, del pressupost de l'entitat, del full de ruta i també aprovar la convocatòria d'eleccions al Secretariat Nacional pel període 2022-2024. Aquestes eleccions estan previstes del 10 al 14 de maig. En elles no només s'haurà de substituir Paluzie, sinó també al vicepresident David Fernàndez, que ocupa aquest càrrec des de fa dos anys i que els dos anteriors ja formava part del Secretariat, per la qual cosa també s'extingeix el seu mandat. Així, el relleu al capdavant de l'organització haurà de produir-se segur, i ho triaran els socis al maig votant tant de forma telemàtica com presencial.