Elisenda Paluzie (Barcelona, 1969), presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, ens rep a les portes de l'ANC en plenes festes de Nadal i l'entrevistem mentre passegem pel parc Jardins de la Indústria, que hi ha just davant de la seu. Paluzie ens explica el seu pla per revifar el procés independentista plantant cara al "desànim provocat per la pandèmia i per la desunió dels partits independentistes". La presidenta de l'ANC diu que, aquest nou any 2022, s'ha de preparar un procés d'independència seriós. Més avall podeu veure diversos talls dels moments més interessants de l'entrevista. Ara bé, si la voleu veure sencera cliqueu en aquest primer vídeo:

 

La taula de diàleg trasllada una imatge negativa al món

La presidenta de l'ANC assegura que "la taula de diàleg té elements negatius perquè trasllada una imatge a escala internacional que a Catalunya ja s'estan resolent les coses" però també diu que "com que la taula de diàleg és un projecte del Govern perquè en els pactes d'investidura o de govern no es va descartar aquesta taula, doncs deixem que la gestionin". Ella n'és absolutament escèptica però recorda que hi ha un topall de dos anys (el que es va marcar amb l'acord amb la CUP). La presidenta de l'ANC diu que "tenim aquest marge de temps que ara ja és només d'un any i mig per preparar un procés d'independència seriós". 

"La taula de diàleg és una qüestió dels que l'han defensat i seran ells els que hauran de donar explicacions del que aconseguiran o no. El que hem de fer els que som independentistes de base és treballar per poder fer una declaració d'independència efectiva", sentencia Paluzie, que és totalment escèptica amb la taula de diàleg. Aquí podeu veure el fragment de l'entrevista en què Paluzie diu com i quan s'ha de preparar un procés d'independència seriós:

 

Vull aconseguir un acord estratègic amb consens a començaments d'any

Elisenda Paluzie té claríssim que veurà la independència de Catalunya. Admet que fins avui no s'ha creat l'espai que van dir que es faria per reunir partits i entitats però té clar que cal arribar a un acord estratègic amb consens per avançar coordinadament i unitàriament. Paluzie diu que farà tot el possible per aconseguir aquest acord abans d'acabar el seu mandat al capdavant de l'ANC a finals del proper mes d'abril.

 

Elisenda Paluzie Xavi Freixes / Foto: Mar AceroElisenda Paluzie ens avança que vol aconseguir un acord estratègic amb consens abans d'acabar el seu mandat / Foto: Marc Ortín

Calbot d'Elisenda Paluzie als seus predecessors, Carme Forcadell i Jordi Sànchez

Li preguntem què farà després i si descarta fer el salt a la política professional, com han fet els seus predecessors. Aquí, Paluzie podríem dir que dona un calbot als seus predecessors, Carme Forcadell i Jordi Sànchez, quan diu "l'Assemblea necessita una presidència que no faci el salt a la política professional de manera tan directa".

Enganxada entre Elisenda Paluzie i Joan Tardà

Elisenda Paluzie respon a les paraules de Joan Tardà en una entrevista a ElNacional.cat on assegurava que "l'ANC estressa els independentistes convençuts". Paluzie està d'acord que hi ha independentistes estressats però "no per culpa de l'ANC sinó per culpa de la situació dels darrers quatre anys, en què no s'ha combatut, només ens hem defensat d'aquella manera i no hem reprès un camí cap a la independència". Diu que també els estressa la divisió entre els partits. No us perdeu aquest vídeo on Elisenda Paluzie respon a Joan Tardà després que l'exdiputat d'ERC al Congrés carregués contra l'estratègia de l'ANC:

 

Qui ho fa millor, ERC, Junts o la CUP?

També preguntem a la presidenta de l'ANC quin dels tres partits independentistes té la millor estratègia per avançar cap a la independència i si algun dia s'aconseguirà més unitat entre ells. Aquí teniu la seva resposta:

 

Elisenda Paluzie acaba l'entrevista amb un desig per a l'Any Nou que estem a punt de començar: "No us deixeu emportar pel desànim, tinguem moral col·lectiva i convertim cada batalla o lluita específica en una font de victòries que ens facin recuperar aquesta moral col·lectiva fins a aconseguir la victòria definitiva, que és la d'aguantar i sostenir una declaració d'independència". No us perdeu el missatge de Paluzie per al nou any 2022: