Aquest dijous comença la X Assemblea General Ordinària (AGO) de l'Assemblea Nacional Catalana i amb ella, diversos tràmits per afrontar el futur de l'organització i tancar etapes, ja que també s'engega el procés per rellevar Elisenda Paluzie al capdavant de l'organització, després que hagi extingit el màxim de mandats permesos segons els estatuts de l'entitat: dos, que són quatre anys. Així doncs a partir d'aquest dijous arrenquen tots els tràmits. Els socis hauran de fer l'aprovació de l'informe econòmic, de gestió, del pressupost de l'entitat, del full de ruta i també aprovar la convocatòria d'eleccions al Secretariat Nacional pel període 2022-2024.

Aquestes eleccions estan previstes del 10 al 14 de maig. En elles no només s'haurà de substituir Paluzie, sinó també al vicepresident David Fernàndez, que ocupa aquest càrrec des de fa dos anys i que els dos anteriors ja formava part del Secretariat, per la qual cosa també s'extingeix el seu mandat. El relleu al capdavant de l'organització així haurà de produir-se segur, i així ho triaran els socis al maig votant tant de forma telemàtica com presencial.

Abans de la renovació del secretariat, però, toquen els tràmits previs en aquesta AGO. El període de votació s'obre demà, dia en què es votarà la Mesa i els interventors. Després, del 18 al 21 de març es farà la votació de les esmenes vives al full de ruta. Finalment del 22 al 23 es votarà el document final del full de ruta, de l'informe de gestió, de l'informe econòmic, del pressupost 2022 i de la proposta de la convocatòria de les eleccions al Secretariat. El resultat de tot plegat es farà públic dia 24 de març. 

Full de ruta

Una de les votacions més importants és la del full de ruta de l'entitat, full amb el que haurà de treballar també el nou secretariat. El document, resumidament, insta el moviment a preparar-se per un nou embat, i identifica les passes a seguir i les fites marcades per l'Assemblea a partir dels fronts de mobilització popular, institucional i exterior. Arriba a l'AGO amb cap esmena a la totalitat però si amb 49 esmenes parcials vives que els socis hauran de decidir si s'incorporen o no al document final.

Una de les més destacables és sobre l'impuls d'una llista cívica per a les properes eleccions. El text de la ponència posa ben clar que no és una opció que l'Assemblea esdevingui un partit i es presenti a les eleccions, però si que planteja l'impuls d'una llista cívica, independent de partits, per defensar la voluntat dels electors independentistes a les properes eleccions del Parlament per fer la independència, i s'emplaça al nou Secretariat Nacional a determinar els mecanismes democràtics necessaris per a la composició de la llista cívica, que en qualsevol cas, hauria de ser ratificada pels socis. En ser un dels punts claus també és el que registra més esmenes, algunes que fins i tot demanen que també es contempli proposar una candidatura única a les generals espanyoles amb estratègia compartida a les formacions independentistes, o en cas contrari, promoure el vot en blanc o nul. 

Amb aquests deures tanca doncs el Secretariat d'Elisenda Paluzie, que va arribar a la presidència de l'entitat el març de 2018, amb el compromís de fer efectiva la república catalana declarada el 2017, i va ser reescollida l'any 2020. En els últims mesos s'ha mostrat molt crítica amb el Govern​, al qual ha suspés i acusat de no estar exercint la confrontació amb l'Estat per assolir la independència.