Els Jocs d'Hivern, marca Espanya. El president del Comitè Olímpic Espanyol, Alejandro Blanco, s'ha pronunciat avui sobre la candidatura dels Pirineus per a l'any 2030, i no ha amagat el seu evident interès perquè se celebrin a Espanya. Si bé la Generalitat de Catalunya va plantejar inicialment l'opció que els Jocs del 2030 se celebressin exclusivament als Pirineus catalans, aquesta opció ja s'ha tret de sobre la taula després que l'Aragó i també Andorra s'hagin interessat per a acollir algunes de les proves esportives. De fet, Espanya ja planteja una aposta conjunta entre Catalunya i l'Aragó com la primera opció, i així ho ha evidenciat el president del COE: "Necessitem un projecte que uneixi i que doni una gran imatge d'Espanya cap a l'exterior".

Alejandro Blanco no s'ha apartat d'aquesta retòrica per deixar clara una realitat: "La candidatura és del país, i ningú pot pensar a fer-la en un territori determinat si no pensa que estem a Espanya". Així, ha recordat que la candidatura ha de ser presentada pel COE, i per tant és aquest qui presenta el projecte definitiu. El president ha fet aquestes declaracions en un acte de la Fundació Rafael Campalans, una organització a l'òrbita del PSC, acompanyat precisament pel primer secretari dels socialistes, Salvador Illa. El líder de la formació també ha compartit la visió de Blanco per assegurar que els Jocs d'Hivern de 2030 poden ser "una oportunitat de retrobament entre Catalunya, l'Aragó i tota Espanya".

Dificultats en presentar la candidatura

Però tots dos protagonistes també han volgut pronunciar-se sobre les dificultats que està experimentant la candidatura, especialment pel que fa al suport per part del Govern, que realitzarà una consulta popular als Pirineus per avalar-la. "La pregunta és si podem presentar una bona candidatura", ha dit Alejandro Blanco. "La base és l'enteniment i el diàleg, si som capaços, en un moment de confusió, de tenir una idea comuna i treballar conjuntament". En aquest sentit, ha avisat que els pitjors rivals per a fer guanyadora la candidatura catalanoaragonesa no són els altres països que puguin presentar-se, sinó "nosaltres mateixos". Però ha explicat que totes aquelles persones amb qui s'ha reunit (sindicats, patronals, alcaldes i esportistes) li han mostrat el seu suport a la candidatura, i ha instat els polítics a respectar aquesta voluntat.

En aquest sentit, Salvador Illa ha demanat apartar la "mala política" per tal de fer possibles els Jocs el 2030. "La gent vol tornar a la política del respecte, dels acords, en lloc de mirar a allò que ens divideix hem de mirar a allò que ens uneix". Així, ha lamentat que algunes persones s'entestin a generar problemes, però ha manifestat la seva confiança que la majoria de polítics catalans estan a favor de la candidatura. A més, Illa ha apostat perquè els Jocs d'Hivern serveixin per a millorar la situació dels veïns del Pirineu i ha clamat per no perdre aquesta oportunitat. "Catalunya necessita reptes", ha conclòs.

En contra de la consulta dels Jocs

Aquest mateix dimarts, la portaveu dels socialistes, Alícia Romero, ja va referir-se als Jocs d'Hivern per reafirmar la negativa del seu partit a realitzar una consulta popular sobre si s'ha de presentar una candidatura per l'any 2030. "Som contraris a la consulta. Governar és decidir, i el govern ha de ser valent i ambiciós, presentant la candidatura si li sembla convenient", va avisar. En aquesta línia, també es va dirigir al president de la Generalitat, Pere Aragonès, per instar-lo a reunir-se amb el president de l'Aragó i tractar la qüestió de la candidatura conjunta, tot i que va ser Javier Lambán qui va cancel·lar una reunió que havien de celebrar a finals de gener. "Els dos han de tenir interès per parlar, per fer una candidatura potent. Jo crec que la intel·ligència dels dos presidents farà que la reunió tingui lloc", va preveure.