Després dels partits, arriben les entitats. Algunes de les principals associacions espanyolistes ja han començat a presentar les seves sol·licituds al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya perquè s'executi de manera forçosa la sentència que imposa un 25% de castellà a les aules catalanes. Ciutadans i Vox ja s'han llançat als tribunals aquesta setmana per aconseguir-ho, i ara ha arribat el torn de les entitats socials, una passa que ha estat llargament esperada: les mateixes organitzacions ja fa setmanes que avisen que entomarien aquest camí si el Govern no acatava la sentència. Un cop acabat el termini, de moment ja són tres les plataformes espanyolistes que s'han presentat al TSJC: Asamblea por una Escuela Bilingüe, Hablamos Español i Convivencia Ciudadana.

Aquestes dues darreres organitzacions han teixit una estratègia conjunta perquè s'acati el 25%. De fet, operen en quatre fronts. El primer ja el van posar en marxa dilluns passat: van presentar un recurs davant el TSJC en nom del sindicat Associació Professional de la Guàrdia Civil (JUCIL), ja que les famílies amb pares en aquest cos policial es consideren víctimes de la immersió lingüística. Avui, a més, Hablamos Español i Convivencia Ciudadana també han sol·licitat forçar la sentència en nom de les entitats espanyolistes, tot i que reconeixen que aquesta opció els ofereix menys confiança perquè creuen que el tribunal no els legitimarà. Però, a més, en els pròxims dies també demanaran aplicar la sentència en nom de les federacions d'AMPAs (la qual cosa garantiria un 25% de castellà en tota una escola) i en nom de pares individuals (la qual cosa imposaria el 25% de castellà només en la classe de l'alumne concret).

D'altra banda, l'Asamblea por una Escuela Bilingüe, principal plataforma dintre d'Escuela de Todos (que engloba un total de 15 entitats unionistes, entre les quals hi ha Sociedad Civil Catalana), ha fet aquesta passa avui mateix. Des de l'AEB asseguren que ells han liderat l'ofensiva perquè es veuen legitimats per demanar que s'acati la sentència del 25%, ja que compten amb el suport de 1.500 famílies, segons expliquen. "Els nostres estatuts parlen de la defensa del bilingüisme. És el que ens dona legitimitat davant del jutge", afirmen. En aquest sentit, afirmen que, com que representen a nombroses famílies afectades, tenen dret a exigir l'aplicació forçosa del 25% de castellà.

Vox i Ciutadans ja han anat als tribunals

El líder de la ultradreta a Catalunya ha anunciat aquest dimarts que han acudit al TSJC precisament per demanar "l'execució forçosa" de la sentència. "Un cop més el govern de la nació fa absoluta deixadesa de funcions i contribueix a la vulneració de drets legítims", ha dit Ignacio Garriga. "Per això portem al tribunal que es realitzin totes les mesures necessàries i oportunes per l'aplicació forçosa de la sentència a tots i cada un dels centres de Catalunya". Garriga també s'ha referit al conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, per amenaçar-lo amb tota contundència. El líder de Vox ha avisat que, si persisteix sense aplicar la sentència del 25%, sol·licitarà que se li imposin "multes coercitives", i que impulsaran una querella per desobediència contra el conseller. A més, també ha llançat una advertència als directors de les escoles i instituts, ja que la sol·licitud que han fet arribar al TSJC també demana el "requeriment personal" al personal directiu dels centres catalans perquè compleixin la sentència.

 

Mentrestant, el dilluns Ciutadans va reunir els mitjans de comunicació a les portes de la Fiscalia del TSJC. Carlos Carrizosa va explicar el contingut de la denúncia. En total, els assenyalats són cinc: el mateix conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray; la secretària general d'Educació, Patrícia Gomà; l'advocada en cap de l'Assessoria Jurídica del departament, Susana Marin; el subdirector general de Plurilingüisme, Andreu Freixes; i la subdirectora general de la Inspecció d'Educació, Núria Martín. A tots ells, Ciutadans els veu proclius a ser responsables de delictes de prevaricació "pel concert que tenen per evitar que aquesta sentència s'apliqui". Ara bé, van més enllà i avisen que també podria afegir-se més endavant el delicte de desobediència si no l'ataquen quan es demani l'execució del 25%. Segons els taronges, divendres passat va transcórrer el termini per complir la sentència del 25% a les escoles. "Ha acabat el termini que va donar el TSJC, i la conselleria no només no s'ha fet res per incomplir la sentència, sinó que s'ha estat treballant i impartint instruccions i consignes per evitar que es compleixi".