El Jutjat d’Instrucció número 19 de Madrid imputa Alberto González Amador pels presumptes delictes de defraudació tributària de l’Impost de Societats del 2020 i el 2021 i falsedat en documentació mercantil. La magistrada María Inmaculada Iglesias Sánchez ha admès a tràmit la denúncia de la Fiscalia i ha acordat investigar la parella de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i citar-lo a declarar. La jutgessa considera que de l’escrit del Ministeri Fiscal, que assenyalava que la seva empresa havia fet factures falses amb l’objectiu “reduir la tributació”, es desprenen “racionalment indicis de participació en les conductes penalment rellevants objecte de la investigació”. La reacció del PSOE no s’ha fet esperar. A través de Twitter, els socialistes demanen a Alberto Núñez Feijóo que truqui “immediatament” la presidenta madrilenya per demanar-li la dimissió: “S’ha acabat el temps de posar-se de perfil”.

L’origen de tot plegat és un informe procedent de l’Agència Tributària, en el qual constava que l’empresa de González Amador havia registrat “un increment dels ingressos d’activitat amb ocasió de la intermediació en una operació de venda de material sanitari”. A més, Hisenda assegurava que la conducta descoberta no era “fruit d’un mer error”, sinó d’una conducta “conscient, deliberada i clarament dolosa” que “mereix el seu retret penal”. Segons recull la providència feta públic aquest divendres, la Fiscalia esgrimia que, davant “l’increment del volum de negocis que havia experimentat” el 2020 i el 2021, l’empresa s’havia deduït “indegudament despeses en virtut de factures que no es corresponen amb serveis realment prestats”.

L’escrit xifrava el suposat frau fiscal en 155.000 euros el 2021 i en 195.951,41 euros el 2021. En total, 350.000 milions d’euros defraudats per contractes de mascaretes. Per aquest motiu, la magistrada d’Instrucció número 19 de Madrid ha acordat ara “incoar diligències prèvies i practicar les essencials encaminades a determinar la naturalesa i circumstàncies del fet i les persones que hi hagin participat”. També cita a declarar com a investigats quatre ciutadans més i dues inspectores d’Hisenda perquè ratifiquin o aclareixin els seus informes.

 

Degoteig d’informacions sobre la presumpta corrupció de la parella d’Ayuso

Just fa deu dies, la Fiscalia Provincial de Madrid va oferir a Alberto Gonzáléz Amador un acord perquè es declarés culpable de dos delictes fiscals i un de falsedat documental: el Ministeri Públic va proposar-li que admetés la comissió dels tres delictes a canvi d’una multa i una pena de presó lleu que no impliqui l’entrada a la presó. L’endemà va transcendir que González Amador havia admès el 2 de febrer en un escrit que havia comès “dos delictes contra la Hisenda Pública”. Tot i això, Ayuso l’ha defensat des del primer dia i ha repetit en reiterades ocasions que es tracta d’un “cas tèrbol de tots els poders de l’Estat contra un particular”.

Ara bé, l’informe de l’Agència Tributària evidenciava que la parella d’Ayuso havia utilitzat dues societats sense cap treballador en nòmina, i sense material per treballar, només amb un ordinador i una impressora. Això sí, la principal empresa, Maxwell Cremona, amb la qual va facturar 3,7 milions d’euros en dos anys, tenia dos cotxes d’alta gamma. La segona empresa, Masterman & Whitaker, era “una mera societat interposada” que tampoc va tenir mai treballadors ni mitjans materials per fer els treballs que li va encarregar Quirón.

Peticions de dimissió d’Ayuso i comissió d’investigació al Congrés

Davant totes aquestes informacions, just fa dos dies, un miler de persones es van concentrar davant de la seu del PP al carrer Gènova de Madrid per exigir la dimissió d’Ayuso. La protesta va combinar la indignació per aquests casos de corrupció i pels 7.291 avis que van morir a les residències durant la pandèmia. A més, justament ahir el Congrés dels Diputats va donar llum verda a la comissió d’investigació sobre les contractacions durant la pandèmia, a través de la qual el PSOE vol abordar el cas Koldo i els casos de la parella de la parella de la presidenta madrilenya. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!