La parella d'Ayuso, Alberto González Amador, va cobrar dos milions d'euros en comissions per contractes de mascaretes. Aquest seria l'origen del presumpte frau fiscal pel qual està acusat la parella de la presidenta de la Comunitat de Madrid. El frau comptabilitzat per Hisenda suma 350.951 euros, comès entre els anys 2021 i 2022, quan González va presentar les declaracions de les seves empreses en el marc de l'impost de societats. De moment, la parella d'Ayuso està acusat de dos delictes de frau fiscal i un tercer per falsedat documental per l'enginyeria comptable que va utilitzar per estalviar-se els impostos d'aquestes operacions, que han desembocat en la denúncia presentada per la Fiscalia. 

Els ingressos estan comptabilitzats a la firma Maxwell Cremona SL, propietat completament de González. Tal com avança ElDiario.es, dels 2,33 milions d'euros que va facturar el 2020, gairebé el 85% (1.973.000) euros van procedir, segons va explicar l'empresari a Hisenda, de contractes per intermediar per a l'empresa espanyola FCS en la compravenda de productes sanitaris, com guants i mascaretes, durant la pandèmia de la covid-19. 

El secretisme de González

En un informe extens, l'Agència Tributària destaca el secretisme del contracte aportat per González, segons el qual va pactar exercir com a comissionista d'FCS el 25 de gener del 2020. Hisenda descriu la companyia com "un simple intermediari que es limitarà a posar en contacte les dues parts que formalitzin la compravenda dels productes" i remarca que "en cap cas apareixerà ni com a comprador ni com a venedor ni com a part de l'acord".

Després de l'acord, el capítol d'ingressos de l'empresa recull uns ingressos de 834.320 euros sota el concepte "comercialització de clients" el 5 de maig del 2020. La mateixa referència hi figura el 5 d'agost, per justificar 1.138.680 euros més. Qui va pagar aquestes factures? L'empresa que més material va vendre a les administracions públiques durant la pandèmia, FCS Select Products SL, que es dedicava al màrqueting de begudes alcohòliques, fins que va trobar un mercat més rendible en la crisi de la covid.

Gairebé dos milions en comissions

La comptabilitat aportada a Hisenda recull que FCS Select Products va pagar a l'empresa de la parella d'Ayuso un total d'1.973.000 euros en dues comissions per vendre a la firma gallega Mape Asesores material sanitari per 42 milions d'euros. Els lliuraments de guants i mascaretes es van produir en dos moments crítics: els mesos de maig i agost del 2020. La companyia que va comprar el material va subministrar guants i mascaretes a diverses administracions públiques, com la mateixa Comunitat de Madrid.

Per tal de segellar el negoci entre l'empresa catalana i la gallega, González va viatjar a Nova York dos mesos abans que es decretés l'estat d'alarma a Espanya. De fet, no deixa de ser cridaner que aquestes empreses haguessin de recórrer a González com a comissionista i que s'hi fiqués pel mig una companyia de Florida, IHD Inteconn.

Un gir professional

"Va consistir en una intermediació per connectar FCS amb IHD Inteconn per arribar a Mape, potencial client final per a FCS. Les actuacions de promoció són converses (videoconferències, reunions) mantingudes amb les parts per proposar un negoci entre una empresa, FCS, que disposa d'una mercaderia que s'estima que serà demandada en el molt curt termini i Mape, empresa consumidora de la mercaderia. Després de múltiples converses prèvies, finalment el responsable de Maxwell (la parella d'Ayuso) manté una reunió presencial amb Interconn a Nova York els dies 23 i 24 de gener del 2020, i el 25 de gener del 2020 es tanca finalment l'acord", va explicar González a Hisenda.

L'acord garantia a la parella d'Ayuso un percentatge del 4,5% de totes les vendes que gestionés, cosa que es va traduir en gairebé dos milions d'euros per dues operacions en les quals FCS va vendre a Mape material per 42 milions durant el 2020. Això va significar un canvi important en la vida professional de González, que fins aleshores feia serveis de consultoria i auditoria de sistemes de gestió en certificacions ISO com a consultor per al grup Quirón. Fins llavors, l'empresa, propietat de la multinacional alemanya Fresenius (propietària de la Fundació Jiménez Díaz de Madrid), era el "principal client" de la companyia del xicot de la presidenta madrilenya.

La nova maniobra

Fonts de Quirón han explicat a ElDiario.es que "González Amador treballa en consultoria i serveis de prevenció laboral des de fa més de 25 anys amb diferents mútues i clients". "Es va incorporar com a consultor extern a FRATER Prevención el 2003", afegeix, abans de dir que aquesta mútua va ser adquirida per QuirónPrevención (no QuirónSalud) i González va assumir "aquest i altres serveis". Aquesta situació s'ha mantingut "fins a l'actualitat": "Totes les factures acceptades i pagades sempre van acompanyades per serveis prestats i contractes en vigor". Finalment, des de Quirón han negat tenir constància de la facturació irregular denunciada per la Fiscalia.

L'escrit de l'Agència Tributària que va portar la Fiscalia a presentar denúncia al jutjat conclou que, després de molts anys facturant a Quirón mitjançant Maxwell Cremona, la parella d'Ayuso va traspassar el negoci a una segona firma sense estructura ni treballadors, Masterman and Whitaker. El moviment va cridar l'atenció a Hisenda, que el va considerar una altra maniobra d'enginyeria financera de González perquè es tractava d'una societat instrumental incapaç de fer els treballs per a l'empresa d'hospitals.

La denúncia del PP

D'altra banda, cal dir que FCS Select Products va estar sota la lupa del govern d'Ayuso. El PP de Madrid la va incloure en la denúncia presentada a la Fiscalia Anticorrupció el març del 2022 per presumptes irregularitats en una dotzena de contractes d'emergència relacionats amb la covid-19 de l'Administració General de l'Estat i el sector públic institucional. "Ofereix serveis de fabricació d'articles de màrqueting per al sector de begudes alcohòliques. Per tant, no sembla que la seva activitat social tingui relació directa amb l'objecte del contracte per poder ser un subministrador preferent de mascaretes", deia la denúncia, signada pel secretari general de la formació, Alfonso Serrano.

L'escrit continua: "L'import de la xifra de negoci d'FCS va ser de menys d'un milió d'euros el 2018, amb un benefici de 69.000 euros, davant els 263,1 milions que va tenir el 2020, com a conseqüència de les adjudicacions públiques directes relacionades amb la covid". El PP també incideix en el fet que l'administradora de l'empresa "va ser condemnada el 2016 per un delicte d'estafa agreujada", cosa que es tradueix en "precedents rellevants" perquè "el delicte d'estafa té com a element principal l'existència d'engany". "Com havia aconseguit, en tan poc espai de temps, redirigir la seva activitat mercantil i aconseguir un contracte tan important de subministraments de productes sanitaris, tan escassos en aquells moments?" es pregunta la formació.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!