Fins a tres vegades ha demanat aquest dimarts Pedro Sánchez la dimissió d’Isabel Díaz Ayuso en el seu enfrontament amb Alberto Núñez Feijóo al Congrés dels Diputats. Ha estat un cara a cara tens, amb la bancada del PP fortament enervada, en la qual el president del govern espanyol ha arribat a recordar al cap de l’oposició fins i tot la seva amistat amb el narcotraficant Marcial Dorado. “Com més encengui el ventilador, més acredita la seva desesperació”, ha advertit el líder del PP al líder del PSOE a la sessió de control a l'Executiu. “Tingui coratge, sigui valent i exigeixi la dimissió d’Ayuso, encara que això li costi el seu lloc, com va passar amb Pablo Casado”, ha etzibat Sánchez a Feijóo.

Per a armar-se d'arguments, Sánchez li ha recordat a Feijóo que el PP va exigir la dimissió de la directora general de la Guàrdia Civil, María Gámez, per un cas que afectava la seva parella i va ser arxivat. "Sigui coherent", ha suplicat Sánchez, que li ha recordat que el PSOE ha actuat amb celeritat quan ha esclatat el cas Koldo, "col·laborant amb la justícia, exigint responsabilitats polítiques i creant una comissió d'investigació". És per això que el president del govern espanyol ha asseverat al seu màxim adversari que "començarà a ser creïble" quan exigeixi la dimissió d'Ayuso. 

Sánchez ha rematat el seu argumentari retraient a Feijóo la seva amistat amb el narco Marcial Dorado: "Imaginem que durant cinc anys jo soc un alt càrrec de la Xunta de Galícia, i durant aquell temps desenvolupo una relació d'amistat amb un alt capo de la màfia; i que durant aquells cinc anys comparteixo taules i vacances... vostè ara demanaria la meva dimissió, però no ho fa perquè va ser vostè qui va desenvolupar aquella amistat; i amb aquell historial vostè ha escalat fins a la posició més alta al seu partit; al PSOE vostè no hagués arribat ni a regidor d'un poble". 

 

Feijóo: "Vostè ha comès un error"

Feijóo, que ja tenia preparada la resposta en cas que Sánchez li exigís el cap d'Ayuso, ha advertit al president del govern espanyol que ha "comès un error". "Vostè sabrà; segur que a casa seva no estan gaire contents amb això que acaba de demanar", ha afegit el líder popular. Aquest dimarts, per exemple, Feijóo va assegurar que si Sánchez va votar a favor del rescat milionari d’Air Europa malgrat els vincles de la seva dona, Begoña Gómez, amb la companyia àrea, podria haver incorregut en “un supòsit de conflicte d’interessos”. El màxim dirigent del PP va recordar que això està “tipificat” a l’ordenament jurídic: donaria lloc, “com a mínim”, a un procediment administratiu i, “si escau”, podria derivar en un procediment judicial. 

Air Europa havia signat un conveni de col·laboració amb l’IE Africa Center que dirigia Begoña Gómez. A més, la parella del president espanyol s’hauria reunit el 2020 amb Víctor de Aldama, investigat i presumpte comissionista del cas Koldo, i Javier Hidalgo, conseller delegat de Globalia (propietària d’Air Europa), per parlar sobre noves oportunitats de negoci. Justament fa uns dies, el portaveu del PP al Congrés, Miguel Tellado, va deixar la porta oberta a fer comparèixer Begoña Gómez davant la comissió d’investigació del cas Koldo al Senat.

La parella d'Ayuso

La parella d'Ayuso, Alberto González Amador, va cobrar dos milions d'euros en comissions per contractes de mascaretes. Aquest seria l'origen del presumpte frau fiscal pel qual està acusat la parella de la presidenta de la Comunitat de Madrid. El frau comptabilitzat per Hisenda puja a 350.951 euros, comès entre els anys 2021 i 2022, quan González va presentar les declaracions de les seves empreses en el marc de l'impost de societats. De moment, la parella d'Ayuso està acusat de dos delictes de frau fiscal i un tercer per falsedat documental per l'enginyeria comptable que va emprar per estalviar-se els impostos d'aquestes operacions, que han desembocat en la denúncia presentada per la Fiscalia. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!