La corrupció, les morts a les residències i les mentides han sigut el còctel que han dut un miler de persones (800 segons la delegació del govern espanyol) a concentrar-se a la seu del PP a Gènova en contra de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, i exigint la seva dimissió. Els crits són una mostra de la varietat de motius que indignen el carrer: “No són morts, són assassinats”, “Fora lladres de les institucions”, “No és un partit, és una màfia”, “Vosaltres, feixistes, sou els terroristes” i “Que surti el narco”. L’ànim compartit a la concentració és que les darreres informacions vinculades a Ayuso, que involucren el seu xicot (investigat per Hisenda) i el seu cap de gabinet (per amenaçar elDiario.es) són “la gota que fa vessar el got”. Un càntic ho il·lustra: “Mi abuelo se murió y Ayuso se forró”.

 

“El súmmum de tot és la corrupció”, comenta una de les concentrades, però el cabreig va molt més enllà. Entre la gent, una dona és molt crítica amb l’espera per una consulta mèdica a l’atenció privada, un home “indignat per la mentida” denuncia “la utilització de la premsa a favor seu”, un reducte de joves crida “No le gusta la fruta, le gusta la pasta” i un concentrat llueix una mascareta amb el número 7.291, la xifra de gent gran que va morir durant la pandèmia a les residències sense ser derivada. Justament fa cinc dies, la comissió que investiga les morts a les residències va assegurar que s’haurien pogut salvar 4.000 vides. La sanitat capitalitza bona part de les queixes: “Ayuso, escolta, la pública està en lluita”. 

Des de les set de la tarda, s’ha tallat un dels dos sentits de la circulació al carrer Gènova (el que desemboca al Paseo de la Castellana), mentre l’altre ha continuat obert tota l’estona. Vigilaven una desena de furgonetes de la Policia Nacional, amb els agents impedint que qualsevol persona s’aturés davant de la porta de la seu del PP. Al cap d’una hora i mitja, la concentració s’ha acabat desfent. A l’hora de dispersar-se, la gent convocada ha enviat un missatge: “Avui marxem, però tornarem”. Durant l’estona que ha durat la protesta, ElNacional.cat conversa amb alguns dels concentrats, que titllen Ayuso de “mentidera”, “hipòcrita”, “cara dura”, “cínica”, “prepotent” i “falsa”. Un home la considera “una digna successora d’Esperanza Aguirre”.

Protesta a Gènova PP contra Ayuso   Martí Odriozola
Protesta al carrer Gènova per demanar la dimissió d’Ayuso / Foto: Martí Odriozola

Una ubicació “simbòlica” per denunciar una “estructura política corrupta”

I per què a Gènova? Des de l’organització, expliquen a aquest mitjà que la ubicació té un component “simbòlic” i recorden que aquí va ser on els partidaris d’Ayuso van demanar el cap de Pablo Casado fa dos anys. Alguns dels concentrats argumenten que així intenten que “Feijóo l’obligui a dimitir”, tot i que d’altres lamenten que “Feijoó no té ous de fer-la fora” i anticipen que, si ho fa, “se n’anirà com el Casado”. A més, davant de la seu dels populars, n’hi ha d’altres que reflexionen que “el PP tindrà alguna cosa a dir” i que Ayuso “té al darrere una estructura política corrupta”. A Gènova, silenci. Només un grup reduït de persones s’ho mira des d’una finestra del primer pis. En un moment donat, mentre fan fotos amb el mòbil, obren la finestra. Un gest que és respost amb xiulets dels concentrats. Més tard, des del carrer s’escampa un crit unànime: “Fins i tot la seu és il·legal”.

 

Els convocants: La Plaza, una organització juvenil que planta una “llavor” mobilitzadora

Darrere de la concentració hi ha l’organització juvenil La Plaza. El seu portaveu, Rodrigo Alonso, esgrimia abans de començar la concentració que “quan tots els noms apunten una mateixa persona, ha d’assumir la responsabilitat i anar-se’n”, en referència a Isabel Díaz Ayuso i a la seva mà dreta, Miguel Ángel Rodríguez. “Mentre la societat madrilenya treballa per viure a vegades en zulos, altres viuen de les mascaretes, de les comissions abusives i de l’evasió fiscal”, denunciava. “Mentre els nostres avis sobreviuen a dures penes a les residències, tenim una presidenta que es dedica al matoneo polític amb un assessor principal que es dedica a amenaçar el periodisme crític”, afegia Rodrigo Alonso.

Més tard, una de les concentrades celebrava la convocatòria: “És hora que els joves entrin en batalla”. La protesta d’avui, segons relaten fonts de la plataforma, és tan sols la “llavor” d’un moviment que va néixer el setembre i que assegura que continuarà mobilitzat per lluitar per la sanitat, pel dret a l’habitatge i pels espais juvenils. Unes demandes que desemboquen en l’exigència que Ayuso dimiteixi.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!