El degoteig d'informació sobre les empreses d'Alberto González Amador, parella de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, és incessant. Segons destapa elDiario.es, l'informe de l'Agència Tributària evidencia que la parella d'Ayuso va utilitzar dues societats sense cap treballador en nòmina, i sense material per treballar, només consta un ordinador i una impressora. La principal empresa, Maxwell Cremona, amb la qual va facturar 3,7 milions d'euros en 2 anys, no té empleats, però, en canvi, si té un cotxe de luxe, en concret, un Porsche Panamera. Aquest no seria l'únic vehicle vinculat amb la companyia, posteriorment també van adquirir un altre vehicle d'alta gamma, un Maserati, que acumula multes de trànsit pendents amb l'Ajuntament de Madrid. L'informe apunta a una segona empresa —Masterman & Whitaker— que la qualifica "d'una mera societat interposada", que tampoc va tenir mai treballadors ni mitjans materials per fer els treballs que li va encarregar Quirón "el principal client" de González Amador. 

Creixement dels ingressos

La investigació de la Fiscalia se centra en l'evolució de l'empresa principal de Gónzalez Amador, i en com els seus ingressos es van multiplicar a partir de l'esclat de la pandèmia i la necessitat de trobar mascaretes, i en general, material sanitari. La Fiscalia i Hisenda conclou que a través d'aquesta empresa es van atribuir fins a 15 factures amb un valor d'1,7 milions d'euros de forma il·legal per serveis que els presumptes proveïdors mai van donar i van servir per deduir-se despeses de forma il·legal. La parella d'Ayuso va confessar el passat 2 de febrer que havia comès dos delictes fiscals.

L'empresa va ser fundada l'any 2016 per dedicar-se a les consultories i auditories energètiques i la promoció mediambiental i sostenible dels recursos. Només un any després la seva facturació va ser de 8.045 euros. Una xifra que va augmentar considerablement en l'exercici del 2018, que ja va ser de 287.000 euros. Va seguir a l'alça el 2019 que va arribar fins als 357.000. Durant aquests anys, segons la investigació d'Hisenda va tancar contractes d'assessoria amb Quirón, Arval o l'Hospital Sant Francesc d'Assís. Tanmateix, l'arribada de la pandèmia va fer augmentar els guanys, en plena pandèmia de la covid, el 2020, l'empresa va facturar 2,3 milions d'euros, i el 2021, 1,3 milions. Segons detalla l'informe, va ser en aquestes dates quan es van produir les comissions amb origen en la compravenda de mascaretes. Hisenda destaca en els seus informes que els ingressos van créixer, però no el pagament d'impostos. Als investigadors els sorprèn que les quotes tributàries no augmentessin en proporció amb els ingressos. L'Agència Tributària sosté que és "summament cridaner" que el 2020 la facturació de l'empresa augmentés gairebé dos milions, però pagués la meitat d'impostos que el 2019. El gener de 2020 els béns actius de l'empresa eren un portàtil, una impressora i la fiança d'un habitatge. Després dels guanys amb la pandèmia l'empresa seguia tenint el portàtil, la impressora, 3.900 euros en cortines, però va incorporar el Porsche Panamera Turbo valorat en gairebé 35.000 euros.

A banda del Porsche, també compta amb un Maserati matriculat l'any 2017 que acumula fins a sis multes de trànsit amb l'Ajuntament de Madrid per cometre infraccions en el districte de Chamberí, que sumen un total de 385 euros. A més, també té altres dues sancions de 563 euros relacionades amb l'impost de circulació. 

Moviments empresarials

La segona part de les investigacions se centra en la segona empresa, Masterman & Whitaker. A finals del 2020, l'empresa principal de González Amador va comprar aquesta companyia, que fins al moment es dedicava a la venda de productes cosmètics. Només uns mesos després d'adquirir-la, i sense tenir cap treballador, va aconseguir treballar amb Quirón Prevenció per a l'"expansió a Llatinoamèrica". El desembre de 2021, segons apunten Hisenda i la Fiscalia s'inicia un altre moviment per beneficiar-se fiscalment. Aquesta empresa "pantalla" i la principal de González Amador van signar un contracte per cedir-se parcialment el contracte d'assessoria per a Quirón. Només 24 hores després d'aquest acord, Maxwell Cremona va transmetre totes les participacions de la presumpta empresa pantalla a González Amador. Així doncs, la parella d'Ayuso es van convertir en soci únic i administrador de les dues societats "poden disposar lliurement dels fons d'ambdues".

La Fiscalia considera que González Amador i l'empresa Masterman & Whitaker tenien l'objectiu de situar la càrrega fiscal en la companyia que més li convenia, sense que siguin realitat els treballs que van fer per Quirón. Segons la Fiscalia i Hisenda el resultat van ser factures falses. L'empresa "pantalla", Masterman & Whitaker, va emetre una factura a Maxwell per 600.000 euros pels seus serveis. Tot i que, prèviament Masterman només havia cobrat 327.000 euros de Quirón. La Fiscalia conclou que "amb això s'estaria generant a Masterman, de manera artificial i injustificada, unes bases imposables negatives per a exercicis futurs a favor d'aquesta mercantil". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!