La parella de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, Alberto González Amador, va defraudar a Hisenda almenys 350.000 euros en els exercicis de 2020 i 2021. Precisament, durant aquests anys va arribar a sextuplicar els seus ingressos en relació amb els anys anteriors com a resultat de fer de mediador en la venda de mascaretes durant la pandèmia de la covid, uns negocis gràcies als quals va guanyar més de 2 milions d'euros. Segons revela aquest dilluns El País, l'Agència Tributària després de més d'1 any d'investigació ha elaborat un informe que va emetre fa 2 mesos en què qualifica el frau atribuït a González Amador: "La conducta descoberta no és fruit d'un mer error sinó d'una conducta conscient, deliberada i clarament dolosa que mereix el seu retret penal". El departament jurídic d'Hisenda considera "oportú i procedent a l'efecte d'investigar el frau, posar-los en coneixement del ministeri fiscal". 

Investigació oberta

El passat mes de gener, Hisenda va emetre un escrit de denúncia a la Fiscalia Provincial de Madrid, que va portar a obrir una investigació penal que va acabar el 13 de febrer presentant una denúncia contra González Amador acusant-lo de 2 delictes fiscals i un altre de falsedat en document públic. A banda, de la parella d'Ayuso també va dirigir les acusacions contra 4 persones més i 8 societats mercantils, totes relacionades en l'emissió de factures falses per reduir despeses per serveis mal prestats. L'informe del servei jurídic apunta que Alberto González Amador s'havia enriquit gràcies a la intermediació en la venda de mascaretes durant el 2020. En la seva declaració de l'impost de societats a través de l'empresa Maxwell Cremona, va tractar de deduir-se "despeses irreals i fictícies" a través de "factures que no es corresponen amb serveis realment prestats pels emissors de les factures, havent de considerar-se per això falses o falsejades"- L'informe apunta a diverses modalitats de frau comeses presumptament per González Amador. Uns delictes que ha reconegut en part, a través d'un escrit ha admès que havia comès dos delictes. En concret, González va enviar a través del seu advocat un correu on reconeixia:  "Certament s'han comès dos delictes contra la Hisenda Pública". El correu electrònic data del 2 febrer, molt abans que el cas esclatés als mitjans. Segons publicaven la Cadena SER i elDiario.es, el correu recull com el lletrat assegura que és coneixedor que la Fiscalia ha rebut una denúncia per part de l'Agència Tributària en relació amb dos possibles delictes fiscals comesos als exercicis de 2020 i 2021.

L'empresa de la parella d'Ayuso va presentar una factura de 620.000 euros "que no es va pagar mai" per uns serveis que presumptament li prestava la signatura de MKE en concepte de comissió per venda de mercaderies. Els investigadors apunten que en el contracte no s'especifica ni quines mercaderies eren ni els serveis que es prestarien, ni el percentatge pagat sobre les vendes. González Amador va reconèixer davant Hisenda que la factura “no es va pagar mai”, i segons afegeix l'informe “els serveis tampoc es van prestar per MKE”. 

Negocis a Costa d'Ivori

Els negocis d'Alberto González Amador sembla que haurien intentat travessar les fronteres espanyoles. Segons revela el citat diari, una factura falsa per valor de 922.585 euros ha destapat un negoci fallit de la parella d'Ayuso en la venda de mascaretes a Costa d'Ivori. Va fer d'intermediari en la venda de vacunes en una operació on el negoci era vendre dosis d'AstraZeneca a 16,9 dòlars —uns 15,51 euros—, quan no tenien un preu de més de tres euros, amb l'objectiu de repartir-se més de dos milions d'euros en comissions amb el seu soci. Per a dur a terme la gestió va utilitzar l'empresa amb la qual ja havia guanyat dos milions d'euros durant el 2020 amb el negoci de les mascaretes. Finalment, el govern de Costa d'Ivori va tombar el negoci per l'elevat preu de les dosis, tot i això, González Amador va intentar convèncer a Hisenda que el negoci li havia provocat unes despeses inexistents. Precisament, aquesta factura forma part dels documents que va presentar a Hisenda per intentar pagar menys impostos. En el moment que els investigadors van demanar més informació sobre aquesta operació, es van trobar, segons apunta l'Agència Tributària amb "justificacions contradictòries i inversemblants". Maxwell, l'empresa de González Amador va acabar reconeixent "que les vacunes mai es van vendre i que la comissió no es va pagar". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!