El Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous la creació en aquesta cambra d’una comissió d’investigació impulsada pel PSOE sobre la compra de material sanitari durant la pandèmia del coronavirus. El truc dels socialistes és poder dir que fan net amb el cas Koldo, una trama que esquitxa el partit, i aprofitar la comissió per disparar llavors contra Isabel Díaz Ayuso. Ha posat totes les cartes sobre la taula la diputada del PSOE Esther Peña, que des del faristol del Congrés ha obert el debat denunciant el frau a Hisenda de la parella de la presidenta de la Comunitat de Madrid, així com recordar que el germà de la lideressa madrilenya va ser investigat per cobrar comissions en la compraventa de mascaretes. La comissió s’ha aprovat amb els vots a favor de Sumar, Esquerra Republicana, Junts per Catalunya, Bildu, PNB, Podemos i BNG. I el PP, finalment, s’hi ha abstingut. Així, la comissió s’ha aprovat amb 175 vots a favor, 33 en contra (Vox) i 136 abstencions.

El Congrés, doncs, ha creat aquesta comissió una setmana després que el Senat creés, per unanimitat, la seva pròpia comissió sobre el cas Koldo. Aquella és una comissió impulsada pel PP, en la qual els populars no descarten fer-hi comparèixer Pedro Sánchez i la parella del president del govern espanyol, Begoña Gómez. Però la intenció dels socialistes és, a la cambra baixa, fer rebotar la comissió contra el PP, a través d’Isabel Díaz Ayuso.

Aquest dijous, Esther Peña ha començat el seu discurs afirmant que la intenció del seu partit és “conèixer la responsabilitat de totes les administracions, totes; perquè els espanyols volien que de la pandèmia en sortíssim més forts, no més rics”. “Com és que a Madrid es van pagar mascaretes per sis euros mentre a Balears es pagaven a 2,5 euros?”, ha asseverat la portaveu de Ferraz, tot insistint que "tenim dret a saber si hi ha més germans, parelles i Koldos". Ha recordat, també, que el PSOE va exigir amb celeritat la dimissió de José Luis Ábalos, mentre que el PP encara no ha fet caure Isabel Díaz Ayuso. 

ERC i Junts no participen al debat, l’endemà d’assenyalar Salvador Illa

No han participat en el debat d’aquest dijous ni ERC ni Junts. Ja ho van fer aquest dimecres durant una compareixença d’Óscar Puente per donar explicacions sobre la relació entre el Ministeri de Transports i el cas Koldo. En aquell debat, els independentistes van assenyalar amb el dit el candidat del PSC a les eleccions catalanes del 12-M, Salvador Illa, exigint que doni explicacions per la seva responsabilitat al capdavant del Ministeri de Sanitat durant la pandèmia del coronavirus.

Sánchez va dir allò de ‘peti qui peti’, però hauria de pensar també en qui és ara candidat a les eleccions i va ser ministre durant la pandèmia; tothom haurà d’explicar moltes coses”, va assenyalar el diputat republicà Francesc-Marc Álvaro. I la parlamentària juntaire Pilar Calvo va afegir que “tan greu és no saber-ho com haver-ho consentit”, després de lamentar que va haver qui es va “lucrar” a causa del “desgavell en la compra de material sanitari”.

El PP també dispara contra Illa

Ja ho va fer aquest dimecres i ho ha tornat a fer aquest dijous. El PP ha intentat esquitxar Salvador Illa en el cas Koldo. Els populars, que s'han abstingut en la votació de la creació de la comissió d'investigació, han asseverat que el candidat del PSC a les pròximes eleccions hauria de donar "explicacions sobre donar el vistiplau en la compra de mascaretes destinades a la trama de Canàries". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!