La Fiscalia General de l'Estat farà un 2x1 divendres, el dia que farà un any que la jutgessa de l'Audiència Nacional va enviar a la presó el Govern

El ministeri públic té fins divendres per presentar els escrits, tot i que la llei els dona 24 hores més de marge, per la qual cosa podria presentar les acusacions dilluns. Però no. Ha triat el dia del primer aniversari per comunicar quines acusacions farà als dos judicis.

Els escrits d'acusació es presentaran alhora al Tribunal Suprem i a l'Audiència Nacional. 

La fiscalia ha de fer presentar les acusacions dels 24 processats pel procés de Pablo Llarena, tot i que només 19 aniran a judici, perquè els exiliats queden fora d'aquest procés i dels quatre processats de Carmen Lamela

Sembla clar que unificarà criteris i que basarà les acusacions dels dos procediments en el delicte de rebel·lió. Caldrà veure si també demana penes per malversació, segons el processament també fixat per Llarena. 

Però no tots els consellers i membres de la Mesa del Parlament han de rebre la mateixa acusació. De fet, en la interlocutòria de processament hi ha diferents delictes en funció del grau de participació en els fets, segons Llarena. D'aquesta manera Carles Puigdemont, Oriol JunquerasJoaquim Forn, Jordi Turull, Raül Romeva, Toni Comín, Dolors Bassa, Clara Ponsatí i Josep Rull, estan acusats ara mateix de rebel·lió i malversació.

Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Marta RoviraCarme Forcadell, estan processats per rebel·lió. Merritxell Borràs, Lluís Puig, Carles Mundó, Santi Vila i Meritxell Serret estan processats per desobediència i malversació. 

Els membres de la Mesa Lluís Corominas, Lluís Guinó, Anna Simó, Ramona Barrufet i Joan Josep Nuet, i Anna Gabriel i Mireia Boya, per desobediència. 

S'espera un escrit d'acusació dur. Amb el delicte de rebel·lió i uns 30 anys de penes per als quals el ministeri públic considera els màxims responsables de la trama independentista, com ara Oriol Junqueras. Després la fiscalia té dues possibilitats per rebaixar el delicte i la pena. I el final del judici és clau per fer-ho. És el punt d'inflexió que esperen les defenses.

L'acusació de Trapero

Pel que fa a la l'Audiència Nacional, la coincidència en la presentació dels escrits d'acusació fa pensar que la fiscalia vol unificar criteris. Fins ara el Major dels Mossos Josep Lluís Trapero està processat per dos delictes de sedició, però el ministeri públic podria fer la seva acusació per rebel·lió. En la mateixa causa hi ha la intendent Teresa Laplana, l'exsecretari general d'Interior César Puig i l'exdirector general dels Mossos, Pere Soler. 

La fiscalia presentarà els escrits divendres i els traslladarà a la premsa per a fer-los públics.