Quan el 14 de febrer Mireia Boya, diputada i portaveu del grup parlamentari de la CUP en aquell moment, va anar a declarar com a investigada al Tribunal Suprem, només va respondre a les preguntes del magistrat Pablo Llarena i al seu advocat.

Al llarg d'una hora, Boya exposa tots els fets des de l'aprovació de les lleis del referèndum al Parlament fins a l'1 d'octubre. I posa en el centre del seu relat la manca de voluntat política del govern espanyol de dialogar. És una de les declaracions on més es pot veure l'actuació davant els processats de Pablo Llarena. I, en el cas de Boya, protagonitza un tu a tu, que deriva en una enganxada quan l'exdiputada de la CUP utilitza una frase del mateix jutge per defensar els seus arguments de per què calia un referèndum pactat.

"Hi ha una frase que diu que la qüestió de la identitat catalana i de la integritat de l'estat espanyol no té resposta judicial sinó política, i aquesta frase és seva, senyoria", diu Boya arrencant a Llarena un "fonamentalment".

 

Boya reitera diverses vegades al llarg de la seva declaració que el referèndum "s'ha intentat fer-lo pactat per activa i per passiva. Mai hi ha hagut una oferta de diàleg per part del govern espanyol. Està tancat en banda". "Nosaltres necessitem una solució", conclou.

L'exdiputada de la CUP parla del 27-O com una via per arribar a la independència després dels resultats de l'1-O, tot i que reconeix que "la realitat va ser una altra" i admet al jutge que no es va fer efectiva, d'una banda, per la imposició del 155 i, d'una altra, perquè no estaven preparades les estructures d'estat.

Sobre la violència que la fiscalia al·lega per mantenir el delicte de rebel·lió, Mireia Boya exposa que es van fer crides en tot moment a la no-violència i que l'única violència que hi va haver va ser la que va aplicar la policia espanyola l'1 d'octubre. 

Mireia Boya va sortir en llibertat de la seva compareixença al Tribunal Suprem, però amb la prohibició de sortir del país i processada per un delicte de desobediència.