Carme Forcadell, en la seva declaració al Tribunal Suprem, després del processament per rebel·lió, fa un al·legat a la via pacífica i denuncia la violència policial de l'1 d'octubre. La presidenta del Parlament s'encara al magistrat Pablo Llarena per explicar-li que al llarg de la història s'han fet diverses declaracions d'independència i que "la majoria són vigents perquè no han estat impugnades".

Així defensa Forcadell el dret a l'autodeterminació i la via del referèndum per proclamar la independència de Catalunya. Amb diàleg i sense violència. La declaració de la presidenta del Parlament el 18 d'abril d'aquest any que consta en el sumari, al qual ha tingut accés El Nacional, relata els fets del 20 de setembre, quan la policia va escorcollar la Conselleria d'Economia, i els de l'1 d'octubre, per exemplificar que mai hi ha hagut violència en el procés català, negant, per tant, la màxima acusació per al delicte pel qual se la processa: la rebel·lió.

 

De fet, Carme Forcadell explica al jutge que l'única violència que hi va haver va ser la de l'1-O i que ningú l'esperava. En la seva compareixença de poc més de mitja hora, on Forcadell només respon les preguntes de la seva advocada, defensa que "la ciutadania té dret a participar en mobilitzacions, a expressar-se i a defensar els seus drets fonamentals". I denuncia al tribunal que s'estan vulnerant els seus drets. Forcadell interpel·la directament Llarena perquè la deixi en llibertat.

El magistrat en va fer cas omís.