La jutgessa Carmen Lamela no ha tingut cap dubte i ha enviat a la presó el vicepresident Oriol Junqueras i els consellers Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Joaquim Forn, Carles Mundó, Dolors Bassa i Meritxell Borràs. Tal com estava previst, el ministeri públic ha fet una petició de màxims per al Govern i la jutgessa ha adoptat totes les peticions que li ha demanat la Fiscalia.

La jutgessa, en la seva interlocutòria, diu que "la mesura de presó provisional és adequada, raonable i proporcionada".

Per a Santi Vila la mesura és més lleu. La Fiscalia ha demanat una fiança de 50.000 euros a canvi d'evitar la presó. De moment, però, hi entra igual, i en sortirà quan pagui. Vila va dimitir just en saber que el president, Carles Puigdemont, no convocaria eleccions. Per a Vila demana presó eludible sota fiança.

La jutgessa ho justifica a partir de la seva dimissió perquè això fa que no pugui reiterar el delicte, segons concreta Carmen Lamela a la interlocutòria. La dimissió, diu, un dia abans de la DUI "posa de manifest la seva voluntat contrària a consumar l'intent secessionista". 

La jutgessa dicta la presó pel risc de fugida i destaca que tenen en compte "el poder adquisitiu dels acusats que els permetria abandonar el territori" i destaca que "alguns ja s'han desplaçat a altres països eludint les responsabilitats penals en què puguin haver incorregut".

De fet, fa còmplices d'aquesta possible fugida a l'ANC i Òmnium i qualifica el Govern de Catalunya de "grup organitzat de persones, amb el suport d'associacions sobiranistes amb poder i capacitat per auxiliar-los en la seva possible fugida de la justícia".

A més, Carmen Lamela al·lega "l'alt risc de reiteració delictiva i l'alta probabilitat que els querellats puguin alterar o destruir proves".

La mesura cautelar s'ha resolt en una vista conjunta. Un fet excepcional. 

De fet, Santi Vila s'ha desmarcat en tot moment de la resta de membres de Govern. A banda que ha arribat sol i amb un altre advocat, dins la sala de vistes ha utilitzat una estratègia de defensa diferent de la resta. Ell sí que ha respost totes les parts. És el que ha estat més estona declarant, 45 minuts.

El vicepresident i els consellers només han respost els seus advocats i només han estat dins la sala 5 minuts. 

Els consellers ingressaran tots en presons diferents. Interior els ha aplicat la dispersió de presos, com en el seu temps va fer amb els presos d'ETA.

Els membres del Govern estan acusats de rebel·lió, sedició i malversació. Això són 38 anys de presó: rebel·lió, 25; sedició, 15, i malversació, 8. Això, un cop condemnats.

Mentre no es faci el judici, poden estar un màxim de 4 anys a la presó.

Sense ells, no hi havia procés

La jutgessa és dura en la interlocutòria de 19 pàgines on justifica la presó provisional: "Agafa especial importància el paper que tots els querellats van protagonitzar des dels seus càrrecs públics, sense els quals el procés independentista no s'hagués pogut impulsar".

Dels consellers del Govern de la Generalitat, Carmen Lamela diu que la seva acció va ser "meditada i perfectament preparada i organitzada, reiterant durant més de dos anys l'incompliment sistemàtic de les resolucions del Tribunal Constitucional en pro de la independència".

Sobre Joaquim Forn i Jordi Turrull, que van ser nomenats consellers el 14 de juliol d'aquest any, la jutgessa diu que "no es pot desconèixer la multitud d'actuacions que en el desenvolupament del procés independentista es van fer des de la citada data fins al passat 27 d'octubre".

Lamela és implacable: "Igualment els querellats van jugar un paper actiu, impulsant el procés sobiranista minuciosament dissenyat i franquejant tota classe de barreres que poguessin desviar-los de la seva darrera finalitat". 

La interlocutòria de Junqueras, Turull, Romeva, Rull, Forn, Bassa i Borràs

 

 

La interlocutòria de Santi Vila