Raül Romeva és un dels més contundents a l'hora d'explicar els fets davant el Tribunal Suprem. El conseller d'Exteriors de l'anterior Govern denuncia al llarg de la compareixença que fa el 17 d'abril, un cop conegut el processament per rebel·lió i malversació, la manca de voluntat política del govern de l'estat espanyol per dialogar i pactar un referèndum. "La Constitució contempla la cessió de competències, com un referèndum", diu Romeva al llarg del relat, "si no s'ha fet és perquè no hi ha hagut voluntat política".

El conseller explica com es va intentar, amb diverses propostes i diversos moments, una negociació amb l'estat espanyol perquè cedís les competències per fer una votació.

Raül Romeva també relata que el Govern va actuar segons un mandat popular i en cap cas segons un full de ruta preestablert. "Estaven responent a un mandat popular per la via pacífica", diu. De fet, durant la seva declaració es presenta com a pacifista: "No hauria estat mai en un procés amb eines violentes". I afegeix que en totes les intervencions públiques i privades hi ha una crida al diàleg: "Discrepo profundament que l'objectiu de la independència només s'aconsegueix amb mètodes violents".

Romeva reflexiona sobre que el dret a l'autodeterminació és un dret legítim: "El dret a l'autodeterminació és un fet, una realitat que cal afrontar". I recorda que des dels anys vuitanta ERC defensa la independència i mai se li ha prohibit presentar-se a cap convocatòria electoral amb el seu programa.

Al llarg de la declaració, Raül Romeva explica la seva tasca com a conseller d'Exteriors i concreta que ni es va extralimitar en les seves funcions ni estaven per sobre la llei: "L'Estatut contempla el deure de l'acció exterior".

El conseller fa èmfasi en la "transversalitat" del moviment. "Estem parlant de milions de persones", exposa. I destaca que l'1 d'octubre no només van anar a votar partidaris del sí, sinó que "molta gent que no és independentista va anar a votar". Conclou, en aquest sentit, que la policia espanyola "no va anar impedir que votessin independentistes, sinó que van anar a impedir que votés la gent".