La Sala II del Tribunal Suprem ha tancat el sumari i obre el judici oral pel referèndum de l'1-O.

Ara comencen els tràmits per asseure al banc dels acusats els consellers del Govern a la presó, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i els membres de la mesa del Parlament processats.

En la interlocutòria que ha dictat Pablo Llarena d'obertura del judici oral acorda també l'arxivament definitiu per a Artur Mas, Neus Lloveras i Marta Pascal.

 

 

A partir d'ara s'obre el termini per presentar els escrits d'acusació i defensa on la fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i Vox demanaran les penes. Els escrits d'acusacions podrien ser públics pels volts del 2 de novembre, justament el dia que fa un any que l'Audiència Nacional va enviar a la presó tots els consellers.

Pablo Llarena conclou la instrucció amb un escrit de 59 pàgines on nega totes les diligències que han demanat els acusats, entre les quals hi ha l'arxivament del cas.

Algunes de les defenses van demanar seguir la instrucció per incloure diligències que havien quedat pendents. Però Llarena dona cop de carpeta i diu que això endarreriria el procés i que és "perniciós": "La reobertura del sumari per a la pràctica de diversos centenars de diligències frustraria qualsevol expectativa d'enjudiciament en un termini raonable. I el que és més important, aquest perniciós efecte no tindria cap justificació".

De fet, el magistrat denega totes les diligències dels advocats, també la queixa pels problemes per accedir a la totalitat del sumari: "Els que ara al·leguen indefensió prescindeixen del fet que
durant la instrucció de la causa els han estat notificats tots els actes processals que els afectaven i han tingut accés en la seva integritat a la documentació incorporada a la causa".

 

Llarena també es nega a unir en la mateixa causa els processos que estan instruint en el jutjat 13 d'instrucció de Barcelona i en l'Audiència Nacional, tal com demanen les defenses.

Els processaments

De moment, i a l'espera dels escrits d'acusació, els presos polítics, exiliats, membres de la Mesa i dirigents de PDeCAT, ERC i CUP s'enfronten als delictes de rebel·lió, malversació i desobediència, segons l'escrit de processament del 23 de març:

 

PROCESSATS DELICTES INDIVIDUALITZACIÓ DELS FETS

CARLES PUIGDEMONT (en rebel·lia)

ORIOL JUNQUERAS I VIES

JOAQUIM FORN

 

Rebel·lió i malversació

Van participar en la reunió de coordinació policial del 28 de setembre, van ser advertits pels responsables dels Mossos del greu risc d'incidents violents davant del referèndum. Estaven assabentats de la gravetat de la protesta del 20 de setembre davant de la Conselleria d'Economia i van decidir continuar amb el referèndum, van cridar a la població a la mobilització i van impulsar un operatiu policial autonòmic compromès amb el fet que les mobilitzacions partidàries de la votació il·legal poguessin enfrontar-se amb èxit per força policial de l'Estat.

JORDI SÀNCHEZ

JORDI CUIXART

 

Rebel·lió

Van utilitzar la seva responsabilitat a l'ANC i Òmnium per mobilitzar centenars de milers de seguidors i van impulsar una massa de força davant l'obligació policial d'impedir el referèndum il·legal. Responsabilitat en les concentracions del 20 de setembre.

MARTA ROVIRA Rebel·lió Participació essencial en la ideació de mecanismes d'actuació, impuls parlamentari d'una legislació de suport i coordinació de sectors de l'administració i responsabilitat davant del referèndum per aconseguir una plena disponibilitat dels centres de votació.
JORDI TURULL Rebel·lió i malversació Va impulsar la mobilització des de les seves funcions de portaveu del Govern de la Generalitat. Va gestionar i va dissenyar la inserció publicitària del referèndum. Va coordinar infraestructures informàtiques per a la votació i reclutament de voluntaris.
RAÜL ROMEVA Rebel·lió i malversació Va impulsar la creació d'estructures de l'Estat i va afavorir el reconeixement de la República Catalana a l'estranger a través del Diplocat. Va abordar el projecte per possibilitar la votació electrònica per internet de residents a l'estranger. Va assumir l'atenció a observadors internacionals.

CARME FORCADELL

Rebel·lió

Participació medul·lar des de començaments del procés independentista com a presidenta de l'ANC. Com a presidenta del Parlament, va sotmetre a la decisió dels diputats l'aprovació de la legislació de suport que serveix de coartada legitimadora al procés, tot i que anés en contra de les reiterades prohibicions i requeriments del Tribunal Constitucional. La seva participació ha anat de la mà amb la violència manifestada a les últimes fases del procés. Va ser present a la manifestació del 20 de setembre i va arengar a la mobilització per a l'endemà davant del TSJ de Catalunya. Va posar la institució parlamentària al servei del violent resultat obtingut amb el referèndum i de la proclamació de la república.

ANTONI COMÍN (en rebel·lia)

DOLORS BASSA

 

Rebel·lió i malversació

Van assumir el control dels locals dependents de les seves respectives conselleries per al referèndum i en va assegurar l'èxit. Van permetre que els seus departaments es fessin càrrec parcialment de la despesa de paperetes, cens i citacions als components de les meses electorals.

CLARA PONSATÍ (en rebel·lia) Rebel·lió i malversació

Va assumir el control i ocupació de tots els centres escolars dependents de la seva conselleria per garantir-ne l'ús en el referèndum.

JOSEP RULL Rebel·lió i malversació Va participar en múltiples reunions definitòries de l'estratègia independentista. Després del referèndum il·legal va impedir que un ferri destinat a acollir policies atraqués al port de Palamós.
    MEMBRES MESA PARLAMENT

LLUÍS MARIA COROMINAS

LLUÍS GUINÓ

ANNA ISABEL SIMÓ

RAMONA BARRUFET

JOAN JOSEP NUET

 

 

 

Desobediència

 

 

Tenaç i perseverant desatenció del requeriment que en diverses ocasions els va fer el Tribunal Constitucional perquè impedissin o paralitzessin qualsevol iniciativa que suposés ignorar o eludir la nul·litat de les resolucions parlamentàries.

 

 

MEMBRES DEL GOVERN DE LA GENERALITAT

MERITXELL BORRÀS

LLUÍS PUIG (en rebel·lia)

CARLES MUNDÓ

SANTIAGO VILA

MERITXELL SERRET (en rebel·lia)

 

 


Desobediència i malversació

 

 

 

Desatenció dels requeriments del Tribunal Constitucional en aprovar el decret 139/2017 de convocatòria del referèndum. Autoritzaven als diferents departaments accions i contractacions necessàries per al referèndum. Disposició de fons públics per a una destinació diferent de la que estava prevista.

    RESPONSABLES CUP

MIREIA BOYA

ANNA GABRIEL (en rebel·lia)

 

Desobediència

Desatenció a les decisions del Tribunal Constitucional (responsabilitat en registrar al Parlament la proposició de Llei de Transitorietat Nacional i fundacional de la República i la presentació de la proposició de Llei del Referèndum d'Autodeterminació).

     

 

 

* No han resultat processats:

ARTUR MAS

MARTA PASCAL

NEUS LLOVERAS I MASSANA