Entre els milers de documents que formen el sumari de l'1-O hi ha els que expliquen com els Mossos d'Esquadra van donar forma a tot el dispositiu de seguretat del dia del referèndum i com l'Estat els va prendre el control. Tot i que la investigació sobre els Mossos i el major Josep Lluís Trapero depèn de l'Audiència Nacional i d'un altre sumari, el fet que Joaquim Forn estigui investigat pel Tribunal Suprem fa que la documentació dels Mossos formi un gran gruix dels 50.000 documents.

Entre els correus electrònics que la Guàrdia Civil va requisar de l'ordinador del conseller Joaquim Forn, hi ha tot el dispositiu previst per l'1-O i les ordres que es van donar als Mossos per complir les ordres del TSJC sense violència

Trapero explica en un correu a Forn els principis generals d'actuació i es transmet a tot el cos que cal garantir la convivència. Per aquest motiu, es prioritza la mediació i es demana no utilitzar en cap moment les porres, si no és que hi ha incidents.

PAUTES MOSSOS 1-O

Aquestes pautes d'actuació s'interpreten per la Guàrdia Civil com una manera d'esquivar l'ordre judicial per impedir el referèndum. Les ordres es validen amb la cúpula d'Interior el 30 de setembre. Dos dies abans hi va haver la Junta de Seguretat amb responsables de la Guàrdia Civil, Policia Nacional, representants de la Generalitat i el mateix Diego Pérez de los Cobos, que exercia per primer cop de coordinador nomenat per l'Estat.

Puigdemont De los Cobos Forn Trapero Millo Nieto Junta de seguretat - Sergi Alcàzar

En aquella reunió el major Trapero demana tenir el control de la policia i no fer ús de la violència. El major parla de proporcionalitat, però Pérez de los Cobos, que sembla estar d'acord amb la seva explicació, remata el debat dient que la convivència ciutadana no pot ser un pretext per no utilitzar la violència policial.

 

JUNTA SEGURETAT 1

En la mateixa reunió el conseller d'Interior Joaquim Forn demana que siguin els Mossos d'Esquadra qui s'ocupin de tot el dispositiu de seguretat de l'1-O, tal com manen les seves competències, i que la Guàrdia Civil i el CNP actuïn "a requeriment", en cas que sigui necessari. Però Pérez de los Cobos s'hi oposa dient que la jutgessa es dirigeix en el seu escrit a tots els cossos policials.

JUNTA SEGURETAT 2

Per coordinar el dispositiu s'havien previst tres reunions operatives el mateix 1-O entre Mossos, Guàrdia Civil i CNP. Les coordinava Pérez de los Cobos. Però quan els Mossos van anar a la Delegació del govern espanyol per fer la primera de les reunions previstes aquell dia, es van trobar sols. Mentrestant, la policia espanyola ja havia començat a carregar en alguns punts de votació.