Joaquim Forn, el conseller d'Interior de l'anterior Govern va comparèixer el 17 d'abril al Tribunal Suprem per fer la declaració indagatòria després de conèixer el processament per rebel·lió i malversació.

Més enllà de negar els dos delictes i la violència, Forn centra part del seu relat a defensar la gestió dels Mossos d'Esquadra i a explicar per què va tornar de Brussel·les, com a prova que no hi havia risc de fugida: "Vaig venir de Brussel·les perquè estava convençut que la meva responsabilitat era venir aquí explicar-me, donar la cara i assumir responsabilitats". "Em semblava una irresponsabilitat no donar suport als qui han sigut els meus subordinats", afegeix.

"En cap cas vaig situar la declaració política en pugna amb l'actuació dels Mossos com a policia judicial", explica Joaquim Forn per negar que en cap moment donés ordres polítiques al cos.

Forn exposa, en una breu declaració en què només respon a les preguntes del seu advocat, que l'actuació dels Mossos d'Esquadra l'1 d'octubre era coneguda pel TSJC i per Diego Pérez de los Cobos, que coordinava el dispositiu, i que en cap moment ningú no va posar en dubte el que s'havia planificat ni es va dir que l'operatiu no obeís les odres judicials.

El conseller d'Interior remarca que els Mossos sempre han actuat segons la llei i detalla que la fiscalia comunicava les ordres al cos i que ell només rebia informació. "No era jo qui havia d'explicar com s'havia d'executar l'ordre judicial", explica Forn.

En la compareixença, Joaquim Forn també nega el delicte de malversació quan explica que mai des d'Interior es va pagar res per a l'organització del referèndum.

 

Joaquim Forn està processat per rebel·lió i malversació. Va entrar a la presó el 2 de novembre del 2017 per ordre de la jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela. A diferència de la resta de consellers, no va quedar en llibertat al mes de desembre. Va ser l'únic, juntament amb Oriol Junqueras, que van mantenir empresonat. 

Tot el seu equip de confiança està processat per l'Audiència Nacional. A banda el major Trapero i la intendent Teresa Laplana, estan investigats el secretari d'Interior d'aleshores, Cèsar Puig, i el director general de la Policia, Pere Soler.