Si volen desclassificar els documents secrets del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), que es querellin contra el Govern. En resum, aquest és el missatge que ha llançat el portaveu de Ciutadans, Edumundo Bal, i especialment al president Pere Aragonès. Des que es va saber que la directora del CNI havia reconegut haver-ho espiat a ell i a altres 17 dirigents independentistes, entre els quals l'entorn de Carles Puigdemont, el president de la Generalitat ha insistit en la importància de desclassificar els documents i de reunir-se amb Pedro Sánchez. En una entrevista a Radio Nacional, el diputat de Cs ha evitat confirmar l'espionatge a Aragonès, al·legant que els assistents a la comissió té deure de secret, però sí que ha reiterat la seva convicció que el CNI va actuar sempre amb respecte a la llei. De fet, el seu partit ha estat un dels principals defensors d'aquest organisme i de la ministra de Defensa, Margarita Robles.

"Ells veuran"

En aquest sentit, Bal considera que, si el president de la Generalitat creu que hi va haver espionatge il·legal, ho ha de demostrar: "Els serveis secrets s'han comportat de forma legal i qui afirmi el contrari ha de provar-ho. Per tant, vagin a l'òrgaan judicial, posin les querelles que tinguin per convenient i el jutge ha de demanar la desclassificació de documents i el Consell de Ministres ha d'acceptar-ho", ha proposat.

Si el govern espanyol opta per desclassificar documents de manera autònoma, creu que haurà "de ponderar el dret a la tutela judicial efectiva" dels qui van presentar denúncies i dels investigadors. "Ells veuran", ha assenyalat, recordant que com a advocat de l'Estat va ser testimoni d'alguna desclassificació de papers, però en plets en els quals es defensava el CNI. A més, ha titllat de lamentable la gestió que ha fet el Govern sobre la infecció amb Pegasus dels telèfons del president i de la ministra de Defensa, ja que considera que ha estat "molt negligent" i per això Pedro Sánchez haurà de donar explicacions en el Ple del Congrés.

Crisi de Govern

Insisteix que no es creu que el CNI no hagués detectat aquest espionatge en tot un any, la qual cosa el fa pensar que la competència era de Moncloa. Segons el seu parer, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha intentat "treure's el mort" i "llançar la culpa" a la de Defensa, Margarita Robles.

El 'número dos' de Ciutadans no sap si aquest assumpte pot ser el final de la legislatura, ja que considera que això dependrà dels socis de Sánchez, però sí que reconeix que fins ara no havia vist "un embolic tan gran com aquest, que hagi suposat tanta fricció entre els membres del govern espanyol i entre membres de la mateixa part de l'Executiu." En aquest sentit, des d'Unidas Podemos s'han mostrat molt contundents sobre el tema, reclamant depurar responsabilitats i assenyalant Robles, amb qui els morats mai no han tingut una bona relació. Des que va esclatar l'escàndol, Jaume Asens ha parlat d'ella com l'exministre Jorge Fernández Díaz reencarnat i ha assegurat que sembla més aviat una "ministra del PP" que d'un govern progressista.

Investigació dels diputats

Ahir, el número 2 d'Arrimadas ja donava la seva opinió sobre la Comissió de Secrets Oficials, anunciant que el partit presentés una denúncia davant del Ministeri Fiscal perquè investigui les revelacions de diputats. També ha traslladat que demanaran a la Taula del Congrés que sancioni el portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, per les seves declaracions mitjançant la privació d'alguns dels drets que té com a diputat.