La confirmació en el marc de la comissió de secrets oficials del Congrés que els serveis d'intel·ligència espanyols han espiat el president, Pere Aragonès, i que ho han fet amb autorització judicial, ha complicat encara més les ja prou abonyegades relacions entre el govern català i l'espanyol. El president ha fet públic aquest vespre un comunicat en què insisteix a reclamar una resposta "al més alt nivell" i la desclassificació de l'autorització judicial. Exigeix també que algú assumeixi les responsabilitats davant d'aquest espionatge. De fet, el text apunta directament al Ministeri de Defensa. Al mateix temps, des de la Moncloa s'assegurava que al govern espanyol "no en sabien res ni podien saber-ho". Tot plegat es produeix la vigília del viatge de Pedro Sánchez a Barcelona per participar en la cloenda de les jornades del Cercle d'Economia, on coincidirà amb Aragonès.

El Govern s'ha mantingut en silenci durant hores després que s'ha sabut que la directora del CNI, Paz Esteban, havia confirmat aquest matí al Congrés l'espionatge a 18 independentistes, entre els quals Aragonès i l'entorn del president Carles Puigdemont. Això no obstant, a les 7 de la tarda s'ha fet públic un comunicat del president de la Generalitat davant "les informacions que apunten que el CNI, servei integrat al Ministeri de Defensa", hauria reconegut l'espionatge amb autorització judicial.

Aquesta informació, segons la nota, "confirma i augmenta la gravetat del cas d'espionatge massiu per part de l'estat espanyol contra institucions catalanes" que va destapar Citizen Lab, el qual descriu com una "vulneració flagrant del dret a la intimitat, de participació política i institucional, tant de les persones espiades com dels qui s'hi han relacionat. Davant d'aquesta situació, el Govern exigeix que es desclassifiqui immediatament l'autorització judicial per tal de conèixer-ne les motivacions i poder exercir el dret de defensa, i insisteix que és urgent rebre explicacions públiques, per saber qui va donar l'autorització política i qui en tenia constància. "Exigim una resposta al més alt nivell", conclou tot advertint que és "inajornable l'assumpció de responsabilitats".

Per contra, des de la Moncloa s'assegura que el govern de Pedro Sánchez no en sabia res, que no estan informats d'aquesta mena d'actuacions del CNI i que comparteixen la necessitat d'aclarir la situació. Per aquesta raó, destaquen que, a banda de la comissió de secrets oficials del Congrés, s'han activat mecanismes com la investigació del Defensor del Poble i s'ha garantit la voluntat del govern de desclassificar els documents que aquest demani perquè s'investiguin. El govern espanyol s'insisteix, malgrat la polèmica que ha deixat la relació entre els dos executius sota mínims, que mantenen l'aposta pel diàleg.

Segons les investigacions de Citizen Lab, el mòbil d'Aragonès va ser atacat vàries vegades mentre era vicepresident de la Generalitat, i es va aconseguir infectar-lo dos cops, l'octubre del 2019 i el gener del 2020.

El Govern de la Generalitat i el mateix president ha reclamat una reunió per reclamar explicacions. Tot i que tots dos es trobaran al Cercle d'Economia, el Govern ha deixat clar que no es tracta d'una fotografia, sinó d'una trobada cara a cara. Això no obstant, la imatge de la trobada dels dos presidents en plena tempesta serà una de les més buscades de la jornada.