Més judicialització. Els ultres de Manos Limpias han denunciat el diputat republicà Gabriel Rufián per suposada revelació de secrets. Es tracta de la primera denúncia contra el portaveu d'ERC en el Congrés dels Diputats per aquest delicte, mentre Ciutadans en prepara una altra i Vox s'ho rumia. Concretament, és una denúncia davant la Fiscalia del Tribunal Suprem per un delicte de revelació de secrets arran de les declaracions que el parlamentari va realitzar després que la presidenta del CNI, Paz Esteban, comparegués a la comissió de secrets oficials. A l'escrit presentat aquest mateix divendres, al qual ha tingut accés Europa Press, el secretari general del sindicat ultra, Miguel Bernad, es dirigeix a la Fiscalia de la Sala Penal de l'Alt Tribunal perquè procedeixi a l'obertura de les corresponents diligències informatives penals.

Tot plegat és perquè es determini si les revelacions de Rufián suposen un "seriós, real i greu perjudici per a la credibilitat de les institucions de l'Estat". Per a Manos Limpias, és "obvi el perjudici per al CNI, el Ministeri de Defensa, el Ministeri de l'Interior i els Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat". La denúncia fa al·lusió directa a les paraules que el dirigent republicà va pronunciar en una entrevista a TV3 quan va acabar la compareixença d'Esteban al Congrés dels Diputats i on hauria revelat part del contingut d'aquesta. "Les escoltes, així com les infeccions amb Pegasus a Sánchez i Robles, tenien dos possibles noms, una nació estrangera o elements descontrolats de la seguretat de l'Estat", va apuntar el portaveu d'ERC.

Ciutadans i Vox

El sindicat ultra assenyala que "el rebombori aixecat per aquestes manifestacions" va fer que Rufián formulés "una coartada" mitjançant el seu compte oficial de Twitter, on va manifestar que això era una interpretació personal que havia realitzat després d'escoltar la directora del CNI. Però Manos Limpias considera que el diputat republicà hauria tractat únicament de "desmarcar-se de la revelació que va fer vulnerant davant els mitjans el secret professional". En concret, consideren que hauria incorregut en el delicte de revelació de secrets tipificat a l'article 417 del Codi Penal. Això estableix que l'autoritat o funcionari públic que reveli secrets o informacions dels quals tingui coneixement per raó del seu ofici o càrrec i que no hagin de ser difosos, incorrerà a la pena de multa de dotze a divuit mesos i inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic per temps d'un a tres anys. A més, Manos Limpias sol·licita que entre les diligències a practicar es declarin secretes les actuacions i reculli de la Secretaria de la Comissió de Secrets Oficials exclusivament la part de l'acta on Esteban s'hauria referit a Sánchez i a Robles i a la infecció amb Pegasus dels seus mòbils, amb independència de les que la Fiscalia sol·liciti oportunes. 

Aquest moviment no és l'únic amb el mateix sentit. Aquest divendres ha estat el torn del portaveu nacional de Ciutadans, Edmundo Bal, que ha anunciat que el seu partit presentarà una denúncia davant del ministeri fiscal perquè investigui les revelacions de diputats després de la compareixença d'Esteban. Bal també ha avançat que demanaran a la Mesa del Congrés dels Diputats que sancioni Rufián per les seves declaracions mitjançant la privació d'alguns dels drets que té com a diputat. Finalment, el portaveu de Vox a la Cambra Baixa, Iván Espinosa de los Monteros, no va descartar aquest dijous que la seva formació emprengui accions legals per la revelació de secrets contra diputats després de la compareixença de la directora del CNI.