El govern espanyol es remetia a les compareixences de Margarita Robles i la directora del CNI en les seves respectives comissions per a esclarir l'escàndol del CatalanGate, l'espionatge massiu contra l'independentisme. Però aquest exercici de "transparència" no ha arribat, almenys avui. A la comissió de Defensa, la ministra Robles no ha aclarit cap extrem sobre el cas Pegasus, emparant-se en la llei de secrets oficials. Al contrari, la dirigent socialista s'ha dedicat a rebatre les crítiques dels independentistes amb atacs per fer "insinuacions sense proves". I fins i tot, lluny de retractar-se, ha tornat a justificar l'espionatge, com ja va fer la setmana passada a la sessió de control del Congrés, argumentant "situacions de violència per a les persones".

Ha estat preguntada justament pel diputat de Junts, Josep Pagès, per les seves paraules de la setmana passada. La ministra de Defensa ha recordat que ella és "absolutament respectuosa amb les idees polítiques" i ha justificat que el que va dir que és que "l'Estat de dret veu situacions de violència per a les persones que potser són constitutives de delictes". En aquest sentit, ha recordat que va haver-hi "barricades" o es "va tallar l'aeroport" del Prat, en referència als aldarulls posteriors a la sentència del procés. "Per sort tenim un marc constitucional que ens permet defensar tot, però d'acord a la llei", ha reblat. Tot seguit ha subratllat que alguns compareixen davant la justícia i tenen "el coratge democràtic d'assumir el procediment judicial". En canvi, "altres no l'han tingut", en clara referència als exiliats catalans.

 

Més enllà d'aquesta polèmica, la ministra de Defensa no ha aclarit cap extrem sobre l'espionatge a l'independentisme. "Tinc la limitació de no poder explicar coses que demà explicarà la directora del CNI", ha apuntat Robles. Dit això, ha defensat Paz Esteban per suportar "estoicament" totes les "elucubracions" contra un organisme que "no es pot defensar". I en diverses ocasions ha sortit al rescat dels "3.000 homes i dones" que treballen per als serveis d'intel·ligència. "Em sento orgullosa d'Espanya, dels seus funcionaris públics que compleixen la legalitat", ha afirmat. "Errors pot haver-n'hi, però fissures a l'Estat de dret creguin-me que no", ha reblat.

La titular de Defensa ha aprofitat l'absència momentània de la diputada cupaire Mireia Vehí, a qui volia respondre, per a culminar la seva estratègia de contraatac a l'independentisme. "No és raonable venir aquí a fer insinuacions sense proves, i quan arriba el moment marxar. Ella sap que jo tinc un límit per llei i parlo per mi mateixa i no a través dels mitjans de comunicació", ha insistit Robles, que ha tornat a desacreditar el laboratori Citizen Lab. "En democràcia només els jutges dicten responsabilitats, i qui cregui que s'ha comès un delicte contra ell ha d'anar als jutges perquè aquests facin les proves", ha afegit. I ha conclòs: "Això no és un escàndol polític. És un delicte, que és més greu".

Crítiques independentistes i més enllà

L'independentisme ha estat molt crític durant la compareixença, disparant contra la ministra de Defensa i apuntant contra les clavegueres de l'Estat. La diputada d'ERC, Montse Bassa, ha demanat que rodin caps: "En una democràcia plena vostè hauria de dimitir o ser cessada. Per legitimar l'espionatge, per culpabilitzar les víctimes, per menysprear amb supèrbia Citizen Lab i The New Yorker, per ser responsable per activa o per passiva d'aquests espionatges". En la mateixa línia, el diputat de Junts, Josep Pagès, ha li ha etzibat que ni ella "ni ningú d'aquest govern té cap credibilitat". La diputada de la CUP, Mireia Vehí, ha preguntat "fins quan aguantaran aquest espectacle sense donar explicacions públiques".

No només l'independentisme han disparat contra Robles. També des del mateix govern espanyol. El portaveu d'Unidas Podemos, Pablo Echenique, ha exigit "responsabilitats polítiques al màxim nivell", sigui quina sigui l'autoria: "Vostè sap el que ha de fer. No només per la seva dignitat, sinó per la del govern". S'hi han sumat els partits bascos. El portaveu d'EH Bildu a la comissió, Jon Iñarritu, ha recordat el paper de Robles al govern de Felipe González per desmantellar els GAL: "Sap que li tinc apreci per la batalla que va dur en el passat contra les clavegueres. M'agradaria veure la mateixa Margarita. De moment no l'estem veient". Ho ha reblat el diputat del PNB, Joseba Andoni Agirretxea, que ha advertit que "el que no es pot fer és tapar el que ja fa molta pudor".