La ministra Margarita Robles, ha estat el centre de totes les crítiques de l'independentisme des que va esclatar el CatalanGate perquè el CNI depèn de Defensa, el seu ram. Són molts dels afectats que n'han demanat la seva dimissió, entre ells el president Aragonès i Laura Borràs, però des del govern espanyol no han fet cap moviment en aquest sentit i han defensat la tasca del Centre Nacional d'Intel·ligència. En la sessió del Congrés d'aquest dimecres matí, el CatalanGate ha protagonitzat bona part del debat, també la intervenció de la mateixa Robles que, davant una pregunta de la CUP, ha justificat l'espionatge: "Què s'ha de fer quan es declara la independència?". Aquestes paraules han indignat a bona part de l'independentista, però també d'Unidas Podemos. En aquest sentit, el president del grup parlamentari, Jaume Asens, ha expressat el seu malestar per la intervenció de Robles i l'ha comparada amb l'exministre Jorge Fernández Díaz (PP), que està sent investigat pel cas Kitchen. "Avui Fernández Díaz ha tornat al Congrés dels Diputats reencarnat en Margarita Robles", ha denunciat el líder d'En Comú Podem a les xarxes, adjuntant el vídeo de la intervenció de la ministra després de la pregunta de Mireia Vehí (CUP).

Tuit de Jaume Asens

Tuit de Jaume Asens

Concretament, després d'estar una setmana defensant de forma reiterada la tasca del CNI, sempre "complint la legalitat" avui ha arribat a justificar l'espionatge polític, anant més enllà que mai. Davant la pregunta de la diputada de la CUP, la ministra ha respost així: "Què ha de fer un Estat quan algú vulnera la Constitució? Què ha de fer quan es declara la independència o anima desordres públics? Què ha de fer quan té contactes amb qui ha envaït Ucraïna?". Robles ha mantingut el seu to desafiant contra l'independentisme i no s'ha aturat aquí: "Què passa quan es hackegen webs com la del SEPE o mòbils de ministres? Vostès ara són víctimes perquè els convé". Després d'aquestes polèmiques paraules, des de l'equip de la ministra de Defensa han assegurat que la dirigent socialista "no ha justificat res" sinó que simplement ha "constatat" tot el que va passar a Catalunya el 2017. 

Echenique eleva el to

Per la seva part, el portaveu del partit al Congrés, Pablo Echenique, ha acusat la ministra de Defensa d'haver justificat durant la seva intervenció l'espionatge massiu i ha subratllat que el cas Pegasus implica la depuració de responsabilitats polítiques, tot i que sense especificar noms. En declaracions als mitjans als passadissos del Congrés, ha estat molt crític amb Robles, en remarcar que les seves paraules d'avui els han provocat "estupefacció". Qüestionat sobre si ha de dimitir o rectificar, no ha demanat la seva renúncia, però ha assegurat que, a hores d'ara, s'han d'assumir responsabilitats polítiques i que "rodin caps". 

Indignació a Podemos 

La mala relació entre els membres d'Unidas Podemos i Margarita Robles ve de lluny i Echenique o Asens no són, en cap cas, els únics que ha censurat l'actitud de Robles des del partit. Després de la seva intervenció al Senat, el diputat Pedro Honrubia va titllar les paraules de Robles de "una punyetera vergonya". "Pures clavegueres. Una punyetera vergonya. Per començar, per molts dels seus companys i companyes del PSOE. Però si tens a Robles de ministra de Defensa, ja saps el que pot passar en situacions així. Cadascú ve d'on ve,  i això sempre acaba sortint a la llum". 

Cal tenir en compte que el soci minoritari del govern espanyol forma part del llistat de partits que han signat una  declaració en què s'apunta directament al CNI i a la mateixa Robles com a responsables de l'espionatge, demanant al PSOE que permeti investigar el cas al Congrés, quelcom que, de moment, sembla poc probable que passi. Aquest matí, per exemple, els morats no han aplaudit a la ministra i fins i tot alguns han reaccionat amb escarafalls a la seva intervenció