La intervenció del president espanyol, Pedro Sánchez, davant el Cercle d'Economia just l'endemà que el CNI reconegués que havia espiat el president, Pere Aragonès, i l'entorn del president Carles Puigdemont, havia aixecat la màxima expectació de l'auditori. Conscient d'això, el mandatari espanyol ha començat les seves paraules expressant el que ha descrit com una "declaració de principis": manifestant el seu "profund respecte per Catalunya". Però no ha anat més enllà. Aragonès l'havia rebut moments abans a les portes de la jornada amb posat seriós i li ha advertit que la situació és "molt greu". I, això no obstant, amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, asseguda a la primera fila, Sánchez ha optat per obviar el tema que manté sota zero les relacions amb el Govern català.

 

El president espanyol s'ha limitat a expressar el seu "respecte i consideració" cap a la societat catalana i les seves institucions així com la seva "ferma voluntat de continuar avançant en el diàleg, la negociació i l'acord". Ha ventilat la qüestió amb una genèrica apel·lació que "no hi ha propòsit més noble per a qualsevol responsable polític que construir convivència" per tal que els ciutadans, en un moment tan especial i tan complex, visquin en una societat sense fractures. I aquí ha quedat tot. Posteriorment, des de la Moncloa s'ha explicat que els dos dirigents polítics han acordat concertar una trobada. Però, això serà un altre dia.

Sánchez, que ha saludat Aragonès amb un estimat Pere Aragonès i s'ha referit en tot moment a Von der Leyen com a estimada Úrsula, ha reivindicat en prendre la paraula el patriotisme europeu i ha assegurat que Europa és "una nova i complementària identitat" al costat d'altres moltes, com és la pàtria espanyola i la pàtria catalana. A les portes de l'Hotel W, on se celebrava l'acte, Sánchez havia estat rebut per una concentració d'afectats per l'espionatge del CNI.

Autosatisfacció de Sánchez

Davant un fòrum eminentment empresarial, el president ha dedicat la seva intervenció essencialment a abordar la situació econòmica a l'Estat espanyol, enmig la crisi provocada primer per la covid i després per la guerra a Ucraïna. Ha començat assegurant que l'economia espanyola està responent amb solidesa. Ha argumentat les seves paraules recordant les dades macroeconòmiques i celebrant els darrers resultats sobre la situació del mercat laboral, amb "més ocupació i treball de més qualitat". De fet, no ha estalviat elogis a la reforma laboral aprovada pel seu executiu.

Ha assegurat que el seu govern té un rumb clar i determinació per abordar les mesures que necessita el país, tot i ser conscient de les dificultats que les "turbulències" provoquen en la política. Ha assegurat que "les turbulències passaran i el que perdurarà serà Europa", però també que Espanya haurà aconseguit que primera vegada vèncer la xacra de la precarietat laboral, que l'SMI es dignifiqui i que milers de famílies abans abandonades ara rebin un ingrés mínim vital, que la gent gran tingui unes pensions dignes... "Aquest i no altre és el nostre pla. Avançar, vèncer obstacles i aconseguir una meta clara que és proporcionar al major nombre de persones una vida digna, amb treball i sou dignes, i fer retrocedir només la intolerància i les conductes no exemplars", ha reblat. I el seu govern ha fet això, ha subratllat, fugint de la "confrontació estèril" i apel·lant a la "màxima unitat".

Sánchez ha advertit que la feina de tots és preservar els elements positius que planteja la situació econòmica, i ha alertat a Von der Leyen que en això Europa és clau. Ha recordat que el govern espanyol va posar en marxa un ambiciós pla de recuperació i resiliència, recolzant-se en la transformació digital i la transició ecològica, així com un pla econòmic per fer front a la crisi.