Tot i que des d'un principi han condemnat el CatalanGate i han demanat depurar les responsabilitats de qui hi hagi al seu darrere, amb la mirada fixada també en el CNI i en la ministra de Defensa, Margarita Robles, de moment, Unidas Podemos continua formant part del govern espanyol en coalició amb els socialistes. Això serà així, ha dit el líder del grup parlamentari, Jaume Asens, en una entrevista a RTVE, fins que es demostri que va ser l'executiu espanyol qui va ordenar l'espionatge, ja que llavors s'haurà de debatre la continuïtat dels morats en el govern de Pedro Sánchez. El dels comuns ha posat per primer cop des que va esclatar l'escàndol de l'espionatge aquesta possibilitat sobre la taula: "No vull avançar escenaris, però en aquest supòsit hauríem de discutir com ens posicionem, però ara mateix no tenim aquesta certesa", ha defensat Asens, assegurant que seria una situació "molt greu" que caldria debatre. Tot i advertir d'aquestes possibles conseqüències, Asens ha dit que la intenció del seu partit no és trencar el govern i que intenten ser lleials. "Per nosaltres no serà. Intentarem acabar la legislatura", ha afirmat per després afegir que abandonar el govern "ara mateix no està sobre la taula". Segons Asens, ningú està plantejant aquest escenari perquè, segons ha afegit, voldria dir que governés PP i Vox.

 

Robles, ministra del PP 

En les últimes hores, s'ha fet més palesa la tensió entre els dos socis de govern, que en aquests dos anys que portem de legislatura han constatat les seves diferències en reiterades ocasions amb crisis obertes. La ministra socialista amb la que més diferències tenen els morats és Margarita Robles, titular de Defensa i al punt de mira pel CatalanGate, ja que el CNI penja del seu ram. En aquest sentit, el mateix Asens va censurar molt contundentment les seves paraules justificant l'espionatge, assegurant que era Jorge Fernández Díaz reencarnat, i ahir el portaveu de Podemos, Pablo Echenique es va enfrontar amb Robles durant la comissió de Defensa al Congrés. En aquest context, Asesns ha volgut aclarir que el seu partit no ha demanat "de forma explícita" la dimissió de la ministra de Defensa, Margarita Robles, tot i que la considera una ministra "més del PP que de la coalició". I s'ha mostrat convençut que el CNI està darrere la part de l'espionatge que té a veure amb l'independentisme. En cas que s'hagi fet sota autorització judicial considera que també seria "greu" i que pot haver-hi un delicte de prevaricació.

Per altra banda, Jaume Asens també ha volgut recolzar la proposta del president Aragonès de reunir-se amb Pedro Sánchez, aquí segons les informacions del Centre Criptològic Nacional també han espiat el telèfon amb Pegasus. "s'ha de dialogar amb l'independentisme, se l'ha d'intentar convèncer i no espiar-lo. Per això crec que una de les coses que ha de fer el president del govern espanyol és reunir-se amb el de la Generalitat per restablir les relacions i per demostrar que es reconeix la legitimitat del govern d'Aragonès i que en comptes d'espiar-lo, el que s'ha de fer és dialogar". Des de Junts, que han donat la taula de diàleg "per morta i enterrada" després de l'esclat del CatalanGate i la reacció de Madrid, també defensen aquesta trobada entre els dos presidents. Aquest dimarts, després de la reunió del Consell Executiu, la portaveu Patrícia Plaja assegura va que  "ara els toca moure fitxa, començant per aquesta reunió entre presidents que anem reclamant des de fa dies", insistint que la qüestió és quan es trobaran els presidents perquè la trobada "no podran evitar-la". De moment, però, aquesta no ha tingut lloc ni s'ha programat.